Elke dag gooien we van alles weg als afval. Plastic, etensresten, karton, glas, een oude tafel, noem maar op. Voor ons is het afval, we willen er niets meer mee. Toch kan bijna al dit afval heel goed een tweede leven krijgen. Het is geen afval. Hergebruik is goed voor het milieu. Door hergebruik hoeven we minder als afval weg te gooien. Zo besparen we grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe producten te maken.
Circulaire economie
Als u afval recyclet, helpt u mee aan een schone en afvalvrije omgeving, voor uzelf en toekomstige generaties. Dat is het uiteindelijke doel van een circulaire economie. Een wereld met zo min mogelijk afval waar we afgedankte producten hergebruiken. Koopt u producten die duurzaam zijn verpakt of verpakkingsvrij, ook dan draagt u daar aanzienlijk aan bij. We gaan de komende jaren nog meer werk maken van minder afval. Daar hebben we uw hulp bij nodig!
Minder restafval: goed voor het milieu en uw portemonnee
Samen met de gemeenten moedigen we alle inwoners aan en helpen we met minder restafval en nog beter scheiden. Hiervoor stelden de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden samen met Waardlanden in 2021 een nieuw afval- en grondstoffenplan op. Dit plan heet de Strategienota 2021-2025: Samen voor een afvalvrije en schone gemeente. In dit plan staat hoe we de hoeveelheid restafval terugbrengen. We willen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Als we restafval voorkomen en meer hergebruiken, hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen. Zo blijft minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Ook maakt de verbrandingsbelasting van Rijksoverheid restafval verbranden steeds duurder. Minder restafval is dus belangrijk voor het milieu én voor uw portemonnee.
Ontdek meer in de strategienota
Het meeste afval is grondstof
Zo’n 70 procent van ons afval is grondstof. Zoals plastic, papier, glas, tuinafval en etensresten. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Zo maken we van gft bijvoorbeeld compost. Van pmd kunnen we nieuwe verpakkingen en producten maken. En een oude tafel krijgt een nieuw leven als we deze bij de kringloop brengen.
> Ontdek meer over afval en grondstoffen scheiden
Tips en advies over afval scheiden?
Restafval voorkomen en goed afval scheiden is soms best een uitdaging. Daarom helpen onze milieucoaches Ingrid en Nelleke u graag met tips en advies.
Vragen?
We kunnen ons voorstellen dat u zorgen en vragen heeft over het beleid en de strategie. Dat is begrijpelijk. Daarom vindt u op onze website het antwoord op veelgestelde vragen.
> Vind het antwoord op veelgestelde vragen