Gezocht: chauffeur/machinist

 

Reinigingsdienst Waardlanden zoekt een chauffeur/machinist..

Lees de advertentie voor deze functie.

 

15 augustus 2018

Zo houdt u uw gft-container fris

 

Etensresten, gekookt en ongekookt, horen ook bij het gft. Er kan perfect biogas en compost van gemaakt worden. Maar, in de zomer kan het gebeuren dat uw gft-container gaat stinken vanwege de etensresten in combinatie met het warme weer. Hoe kunt u dit voorkomen en uw gft-container schoonhouden? Dit zijn enkele tips!

 • Zet de container op een koele plek uit de zon.
 • Gooi alleen droog afval in de container. Laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtige etensresten eerst uitlekken. Bij warm weer kan vochtig afval gaan broeien en voor extra stank zorgen. Als het afval droog is, voorkomt u dit.
 • Verpak snel bedervende en stinkende etensresten als vlees en vis in een stukje krant.
 • Maak de container regelmatig schoon met alleen water en eventueel groene zeep (gebruik geen chloor, want dit is schadelijk voor het milieu).
 • Leg een oude krant of een laagje droog gft-afval onderin de container. Bij het legen van de container blijft er dan geen afval aan de bodem plakken.
 • Gebruik bio-zakken of papieren gft-zakken. Als u uw gft en etensresten daarin doet, beperkt u ook de geur. Deze zakken zijn te koop in de supermarkt.
 • Zorg ervoor dat de container een stukje openblijft. Dit kan door een stukje hout tussen het deksel te doen. Hoe meer het gft kan doorluchten, hoe minder stank er is.
 • Als er maden in uw gft-container zitten, kunt u het volgende doen. Maak uw container na het legen meteen schoon met water en groene zeep. Gebruik een bezem, schrobber of hogedrukreiniger om de container goed schoon te krijgen. Zo spoelt u het laatste restje maden uit de container. Laat de container drogen, voordat u er nieuw afval in doet.
 • Zorg dat de container leeg is als u op vakantie gaat. Vraag uw buren of zij de container aan de weg willen zetten en weer binnen willen halen. Wanneer zij op vakantie zijn kunt u deze vriendendienst wellicht terug leveren.

 

28 mei 2018

Waardlanden sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

Reinigingsdienst Waardlanden heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Waardlanden is in het verzorgingsgebied al vergevorderd in het gescheiden ophalen van afvalstromen zoals plastic, blik en drankpakken. Toch ondersteunen wij de Statiegeldalliantie van harte omdat we denken dat het heffen van statiegeld zal bijdragen aan een beter milieu en een schonere leefomgeving. We vinden nu nog te veel blikjes en flesjes terug als zwerfafval. Daarnaast zorgt de heffing voor een betere inzameling van deze categorie verpakkingsmaterialen. Verpakkingen van hoge kwaliteit waarvan de grondstoffen dan worden teruggewonnen en hergebruikt, om er weer hoogwaardige producten van te maken.

Statiegeldalliantie

Maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties verenigen zich in de Statiegeldalliantie om een gezamenlijk geluid voor statiegeld op blikjes en plastic flessen te laten horen richting de Nederlandse en Belgische regeringen.

De Statiegeldalliantie vraagt aan de Nederlandse regering om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden tot blikjes en alle grote en kleine petflessen in Nederland.

Info

Meer informatie over de Statiegeldalliantie vindt u op www.statiegeldalliantie.org.

 

6 februari 2018

Stroomschema pmd

 

Plastic, blik (metaal) en drankpakken zijn samen één afvalstroom. Pmd mag daarom bij elkaar in de zak, bak of container.

Bij de verwerking ervan wordt het verder uitgesorteerd en worden er weer grondstoffen van gemaakt.

Wat hoort bij het pmd? Volg de schema's of kijk op afvalscheidingswijzer.nl.

 

24 januari 2018

Doorzichtige of ondoorzichtige zakken voor pmd?

 

Afgelopen dagen berichtte de NOS dat plastic in grijze, ondoorzichtige zakken wordt verbrand. Dit bericht klopt niet.

In het Waardlanden-gebied wordt pmd (consumentenverpakkingen van plastic, blik of drinkpakken) ingezameld via minicontainers of ondergrondse containers. Het bericht gaat over de inzameling in gebieden waar met plastic zakken wordt ingezameld.

Afgekeurd

Soms wordt een vuilniswagen vol pmd afgekeurd door de eindverwerker. Dit kan zijn omdat er te veel materialen in zitten die er niet thuishoren. Materialen waardoor de sorteermachine stukloopt of materialen die het plastic vervuilen waardoor het niet meer hergebruikt kan worden. Denk hierbij aan grote plastic zeilen (landbouw- of campingzeilen), medicijnafval en harde kunststoffen (bijvoorbeeld tuinstoelen en speelgoed). Het is jammer als zo’n partij wordt afgekeurd en de verbrandingsoven ingaat.

U kunt dit voorkomen door deze materialen in te leveren bij het afvalbrengstation. Medicijnafval kunt u ook bij apotheken inleveren.

Vragen?

Heeft u vragen? Bel dan naar Reinigingsdienst Waardlanden, telefoon (0183) 68 11 11 of stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

11 juli 2017

 

 

 Studenten maken een campagne tegen voedselverspilling

Studenten van het Fortes Lyceum in Gorinchem leverden een serie animatiefilmpjes op waarin aandacht wordt gevraagd om bewuster om te gaan met voedsel.

De opdracht voor de filmpjes kwam van reinigingsdienst Waardlanden. Zij wilde op een ludieke manier aandacht vragen voor het voorkomen van voedselverspilling.

Op school werden de opdrachtgevers ontvangen voor de eindpresentatie. Naast Ton Versteeg, directeur van Waardlanden, was ook Marcel Doodkorte, wethouder van Gorinchem, bij de presentatie aanwezig. Beiden grote voorstanders om jongeren te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. ‘Het is interessant om te zien hoe jullie met creativiteit deze informatie toegankelijk maken. We zullen met plezier jullie filmpjes op de website van zowel de gemeente Gorinchem en ook die van de reinigingsdienst gaan vertonen.’ aldus de enthousiaste wethouder.

 

De vijf tips die de jongeren in de animaties hebben uitgewerkt zijn:

 • Controleer eerst je voorraad.
 • Maak een boodschappenlijstje vanuit een weekplanning.
 • Koop en kook niet te veel.
 • Let op de uiterste houdbaarheid. Eerst gekocht, eerst gebruikt.
 • Als er dan toch iets weg moet, dan bij het gft-afval.

 

Filmpjes 

Van de vier filmpjes is een film gemaakt.

De onderwerpen zijn:

 • Boodschappenlijstje
 • Gft-afval
 • Groter dan je maag
 • Houdbaarheid

 

28 juni 2017

Kletsverhalen over afvalscheiding

 

Er doen een hoop verhalen over afval de ronde: ook veel sterke verhalen. Verteld door die ene oom die op verjaardagen over elk onderwerp de waarheid denkt te weten. Of gehoord via de buren die het uit betrouwbare bron hebben: de collega van een kennis heeft het met eigen ogen gezien! Je zou sommige van deze verhalen over afval ‘urban myths’ kunnen noemen: hedendaagse legendes, vaak zonder aanwijsbare bron, die de wereld om ons heen proberen te verklaren. Lees in de folder hoe het echt zit.

 

27 februari 2017

Gescheiden aanbieden van plastic blijft zinvol

Diverse media hebben afgelopen week kritische berichten geuit over de recycling van plastic verpakkingen. Gesteld is dat het merendeel van het gescheiden ingezamelde plastic niet wordt gerecycled. Nederland haalde in 2014 echter een officieel gerapporteerd recyclingpercentage van 50% en doet het daarmee juist erg goed ten opzichte van ons omringende Europese landen. Er is dus zeker geen reden om te stoppen met het gescheiden aanbieden en inzamelen van plastic verpakkingen. Waardlanden gaat er juist mee door om zo het recyclingpercentage verder te verhogen en bij te blijven dragen aan een circulaire economie en een beter milieu.

De inzameling van plastic verpakkingen, al dan niet samen met blikjes en drinkpakken, neemt in Nederland nog steeds toe. Verbeterpunten zijn te vinden in het aanbod. Er mag zo min mogelijk vervuiling in het plastic verpakkingsafval zitten zodat er ook geen uitval is wat alsnog verbrand moet worden. Harde kunststoffen mogen bijvoorbeeld niet in de pmd-container. Het inzamelen van plastic is een relatief nieuw systeem en het verbeteren van het aanbod zal door de jaren heen komen. Het is voor iedereen even wennen.

Een ander verbeterpunt is de techniek van het sorteren. Al het plastic verpakkingsafval dat Waardlanden inzamelt, gaat naar SUEZ in Rotterdam (voorheen Sita). Daar wordt het gesorteerd. SUEZ verbetert de installaties continu zodat nog meer kunststof gesorteerd en gerecycled kan worden. U kunt daarbij helpen door verpakkingen niet in elkaar te doen maar los in de pmd-zak of -container. Een melkpak met daarin een zakje, pakje of blikje komt niet door de herkenning van de installatie en komt inderdaad in de container om te verbranden.

Ook moeten de afzetmarkten voor gerecycled plastic een impuls krijgen; daar wordt op landelijk niveau aan gewerkt. Verder is het belangrijk dat bij het ontwerp en de ontwikkeling van verpakkingen al rekening wordt gehouden met de mogelijkheden voor recycling.

Het systeem van recycling van plastic verpakkingen wordt nog verder ontwikkeld om op het niveau te komen van andere verpakkingsmaterialen, zoals papier (recycling 82% in 2014), glas (recycling 79% in 2014) en metaal (recycling 94% in 2014). Uw hulp bij het gescheiden aanbieden blijft daarbij nodig: Samen Van Afval Naar Grondstof.

 

17 oktober 2016

Waardlanden in het nieuws

 

Geslaagde workshop 'Koken met kliekjes' in Arkel (Het Kontakt, 12 oktober 2016)

Zappen met recycle-trolleys (september 2016)

Reinigingsdienst Waardlanden heeft vrachtauto met kraan (17 augustus 2016)

De Johannes Calvijnschool in Leerdam wordt afvalvrij! (Extra Nieuws Leerdam 16 juni 2016)

Ichtusschool wordt afvalvrij (De Merwestraat 13 juni 2016)

Graaf Reinaldschool 25e deelnemer Afvalvrije scholen! (Gorcumse Courant 3 juni 2016)

Afvalvrij (Algemeen Dagblad 21 mei 2016)

Restafval drastisch aangepakt in de regio (Algemeen Dagblad 19 september 2015)

Mariëngaarde eerste afvalvrije school (De Stad Gorinchem 15 september 2015)

Serieus aan de slag met afvalscheiding (Het Kontakt 9 september 2015)

Nieuwe achterlader  (Het Kontakt 2 september 2015)

De grootste zonnecentrale van de regio ligt op het dak van Reinigingsdienst Waardlanden (Afvalgids 13 augustus 2015)

Vuilniswagen let op het milieu (Het Kontakt 8 juli 2015)

Nieuwe afvalscheiding Gorinchem komt later (Algemeen Dagblad 27 januari 2015)

De reden achter afvalinzameling (De Stad Gorinchem 20 januari 2015)

Actie voor glas in 't bakkie (Het Kontakt 30 december 2014)

Glas in 't bakkie (De Stad Gorinchem 30 december 2014)

Minder restafval door andere afvalinzameling (Het Kompas Hardinxveld-Giessendam 24 december 2014)

Nu ook drankenkartoninzameling in 6 Waardlandengemeenten (Hedra-nieuws 2 december 2014)

Taart voor winnaar VANG-spel (De Gorcumse Courant 13 november 2014)

Regenboog op afvalbrengstation (De Gorcumse Courant 13 november 2014)

HVC en Reinigingsdienst Waardlanden tekenen contract (Afvalgids 7 november 2014)

Nieuwe containers voor het buitengebied (De Stad Gorinchem 3 november 2014)

Nieuwe vuilniswagen uitgerust met duurzame Euro 6-motor (Afvalgids 22 oktober 2014)

Fokveedag 2014 (Het Kontakt 9 oktober 2014)

Waardlanden Van Afval Naar Grondstof (destadgorinchem.nl 7 oktober 2014)

Gorinchem begint met ondergrondse container (AD Rivierenland 17 september 2014)

Sportief omgaan met afval (De Stad Gorinchem 5 september 2014)

Gemeente gaat boetes geven bij zwervende containers (Gorcumse Courant 13 augustus 2014)

De jacht is geopend (juli 2014)

Handen uit de mouwen, zwerfvuil in de zak! (Afvalgids juli 2014)

Ondergrondse milieuparken gerealiseerd in Giessenlanden (Het Kompas 19 juni 2014)

Scholieren tonen de kunst van het hergebruik (Afvalgids juni 2014)

Scholieren gaan expositie in het museum verzorgen (Gorcumse Courant 7 mei 2014)

Wethouder Hardinxveld-Giessendam stimuleert afscheiding (Afvalgids mei 2014)

Directeur Waardlanden samen met vmbo-leerlingen het dak opgestuurd (Afvalgids april 2014)

Wethouder Gorinchem stimuleert afvalscheiding (De Stad Gorinchem.nl 4 april 2014)

Duizendste gft-bak Leerdam (Het Kontakt 26 maart 2014)

Marokkaans bezoek aan reinigingsdienst (Het Kontakt 20 februari 2014)