Van Afval Naar Grondstof: VANG

 

Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben alle gemeenten in Nederland de opdracht gekregen meer afval gescheiden in te zamelen. Er moet minder restafval overblijven: het gestelde doel is om in 2020 per persoon maximaal 100 kilo restafval per jaar te hebben. Het verbranden van afval neemt af. En er komt meer afval beschikbaar voor recycling. Zo worden grondstoffen bespaard en het milieu gespaard. Want door de huidige manier van leven raakt de aarde uitgeput. We gebruiken grondstoffen, maken producten, consumeren en vernietigen het restant. Klik hier voor een interview met Staatssecretaris Mansveld over minder restafval.

 In 2014 is er gemiddeld in het gebied waar Waardlanden het afval inzamelt per inwoner 220 kilo restafval ingezameld. Het doel is om naar 100 kilo restafval te gaan. Er zijn verschillende manieren om het afval te verminderen. Door het afval goed te scheiden, komt u al heel ver. Want uit de sorteeranalyse is gebleken dat slechts 15% van het afval ook echt restafval is. Wilt u tips om het afval te verminderen? Kijk dan op: http://www.milieucentraal.nl/afval/afval-scheiden-en-recyclen/afval-voorkomen/.

En misschien kunt u afval ook deels voorkomen door goede spullen naar de kringloopwinkel te brengen, textiel te doneren aan goede doelen en een ja/nee-sticker op uw voordeur te plakken. Naar de winkels kunt u eigen tassen meenemen en als u groenten en fruit bij de supermarkt koopt, kunt u soms ook zorgen voor minder verpakkingen.

Om het scheiden van afval goed mogelijk te maken , gaat de afvalinzameling ook in uw gemeente veranderen. We gaan Van Afval Naar Grondstof (VANG). Dat doen we door 1. plastic, drinkpakken en blik bij elkaar in te zamelen en 2. voor het restafval dat overblijft, ondergrondse containers te plaatsen op centrale plekken in de wijk.

 

1. Plastic, drinkpakken en blik bij elkaar

Waardlanden gaat plastic, drinkpakken en blik bij elkaar inzamelen. Er komen twee manieren om deze combinatie van afvalstromen aan te bieden: eigen containers of verzamelcontainers. De manier waarop u het afval kunt aanbieden, hangt af van uw woning:

  • iedereen die woont in dunbevolkte gebieden (onder andere lintbebouwing, buitengebied, dijken), heeft een eigen container gekregen om plastic, drinkpakken en blik in te doen. Klik hier voor de brief over de vierde minicontainer, de container met oranje deksel.
  • iedereen die niet in een dunbevolkt gebied woont en nu een eigen restafvalcontainer heeft, gaat deze container gebruiken voor het aanbieden van plastic, drinkpakken en blik; restafval brengt u dan naar een ondergrondse container. Voor deze ondergrondse containers wordt een locatieplan gemaakt. Zodra de overgang bij u in de wijk is, ontvangt u een brief van Waardlanden.
  • iedereen die in een flat woont en verzamelcontainers heeft, krijgt er een extra verzamelcontainer bij. Daar wordt een locatieplan voor gemaakt.

 

2. Ondergrondse containers voor restafval

 

Planning komende periode

Leerdam

Vanaf 31 augustus 2015 gaat Leerdam over op 'VANG'. In onderstaand overzicht vindt u de data vanaf wanneer u uw restafvalcontainer gaat gebruiken als container voor plastic, blik en drinkpakken (pmd). Uw restafvalcontainer wordt op de genoemde datum voor het laatst geleegd met restafval, vervolgens gewassen en voorzien van een pmd-sticker. U ontvangt hier ook nog een brief over.

Noord maandag 31 augustus week 36
Ter Leede dinsdag 1 september week 36
Bogerd, Griend, Donk woensdag 2 september week 36
West-Zuid (ten zuiden van Tiendweg) donderdag 3 september week 36
Varsseveld dinsdag 15 september week 38
Oost woensdag 16 september week 38
West-Noord (ten noorden van Tiendweg)  donderdag 17 september week 38

 

Giessenlanden

De locatieplannen voor de ondergrondse containers in Giessenlanden zijn in concept gereed. Klik onderstaand op het dorp waar u woont en daar vindt u de plattegrond met de voorgenomen locaties. De rode cirkels geven aan dat deze containerlocatie reeds gerealiseerd is. De groene cirkels zijn nieuwe plekken. U kunt ook op de brief klikken die naar uw dorp is gestuurd. Hierin staan de locaties exact omschreven. Reacties kunnen ingediend worden bij Waardlanden tot 5 oktober 2015. Dit kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u ons telefonisch bereiken via 0183-681111.

Brief   Plattegrond
Giessenburg   Giessenburg *
Giessen-Oudekerk   Giessen-Oudekerk
Hoogblokland   Hoogblokland
Hoornaar   Hoornaar
Noordeloos   Noordeloos
Schelluinen   Schelluinen

 

* Overzichtsplattegrond met voorgenomen containerlocaties Giessenburg, inclusief een extra locatie op de Kerkweg-Giessenlaan en een alternatieve locatie Wilheminalaan ter bespreking met omwonenden.

 

Samen van afval naar grondstof

In 10 korte artikelen vertellen wij aan de hand van praktische voorbeelden wat er met uw afval gebeurt en waarom scheiden steeds belangrijker wordt. In iedere aflevering lichten wij een ander afvalproduct uit. Klik hier voor de artikelenreeks.

 

Naar verwachting 2016 klaar

Waardlanden gaat per gemeente en per wijk aan de slag met de nieuwe manier van inzamelen. Iedereen krijgt thuis informatie over wat er wanneer gaat veranderen op het moment dat het actueel is. Er is iets meer dan twee jaar uitgetrokken voor het project. Naar verwachting zijn eind 2016 alle gemeenten waar Waardlanden het afval inzamelt over Van Afval Naar Grondstof. Klik hier voor de planning.

 

Nu alvast meer gft of papier gescheiden weggooien?

In het restafval zit bij sommige mensen ook nog gft of papier. Heeft u nog geen eigen container voor gft of papier? Dan kunt u deze aanvragen bij Waardlanden. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ook kunt u een smalle gft-container (140 liter) wisselen voor een grotere 240-litercontainer. Of één of meer extra gft-containers aanvragen.

 

Meest gestelde vragen

Klik hier voor de meest gestelde vragen over VANG en lees het antwoord.

Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..