PARTICULIEREN
Terug naar overzicht

Wist u dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Jammer als we energie en grondstoffen verspillen door onnodig eten weg te gooien. Ook u kunt helpen om voedselverspilling te voorkomen!

Verspillingsvrije week van 11 tot en met 17 september

Deze week is het de Verspillingsvrije week. Bekijk hieronder de beste tips om voedselverspilling tegen te gaan. Doet u ook mee?

  1. 💡 Controleer uw voorraad
    Controleer voor u naar de winkel gaat wat er nog in uw koelkast, vriezer en voorraadkast ligt. Zo voorkomt u dat u producten dubbel in huis haalt. Bekijk welke producten er eerst op moeten. Zo weet u wat u écht nodig heeft.
  1. 💡 Maak een boodschappenlijstje
    Maak voor u naar de winkel gaat een planning met wat u op welke dag gaat eten en wie er dan mee-eten. Als u één keer in de week boodschappen haalt kunt u het beste een weekmenu maken. Zo vergeet u niets mee te nemen en komt u niet in de verleiding extra producten in de winkel te kopen.
  1. 💡Kook op maat
    Precies genoeg koken kan lastig zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous, omdat deze producten flink uitzetten tijdens het koken. Als u precies afmeet hoeveel u nodig heeft, voorkomt u dat u eten overhoudt. Een keukenweegschaal, maatbeker of maatcupje helpen daarbij. Heeft u een grotere portie eten over? Misschien kunt u er dan ook nog iemand anders blij mee maken.

  2. 💡 Vergeet uw restjes niet
    Label een plank in uw koelkast en zet daar alle restjes, geopende verpakkingen en producten die snel op moeten. Zo vergeet u ze niet.

  3. 💡 Kijk, ruik en proef
    Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten en maak producten op tijd op. Een product met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kunt u ook ná de datum vaak nog eten. Gebruik uw zintuigen en kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Op zeer bederfelijke producten staat een “Te Gebruiken Tot-datum”. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op de datum.

  4. 💡 Bewaar of vries in

    Als u restjes goed bewaart, kunt u het later nog prima eten. Bewaar het in een afgesloten bakje om te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Gebruik stickers om de inhoud en de datum op te schrijven. De meeste restjes kunt u in de koelkast 2 dagen bewaren. Ook kunt u restjes invriezen. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar.

  1. 💡 Maak wat lekkers met restjes
    Restjes opmaken lukt altijd! Bijvoorbeeld in een soepje, quiche, salade, omelet of roerbakgerecht. Met restjes kunt u allerlei nieuwe lekkere gerechten maken. Laat u inspireren door bijvoorbeeld het receptenboekje met lekkere verspillingsvrije gerechten. Download het gratis e-book met recepten

  2. 💡 Groente en fruit uit de vriezer
    Groente en fruit uit de vriezer zijn niet alleen minstens zo gezond als vers, maar ook veel langer houdbaar. U kunt makkelijk de juiste porties uit de vriezer halen. Zo maakt u precies genoeg klaar en voorkomt u verspilling.

  3. 💡Red oude boterhammen
    Regelmatig (oude) boterhammen over? Wist u dat de gemiddelde Nederlander zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen. Vries brood in en haal alleen de boterhammen eruit die u die dag nodig hebt. Zo heeft u altijd vers brood. Rooster het als het oud is of maak er een lekkere tosti of wentelteefje van.
  1. 💡Verse kruiden invriezen
    Verse kruiden invriezen? Jazeker! Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. U haalt makkelijk de juiste porties uit de vriezer en doet ze daarna in de pan
  1. 💡Controleer de koelkasttemperatuur
    Zet uw koelkast op 4 °C. Dat is de ideale koelkasttemperatuur. Producten blijven dan langer goed en bacteriën en schimmels krijgen nauwelijks kans om te groeien. Met een koelkastthermometer kunt u controleren of uw koelkast koud genoeg staat.
  1. 💡 Bekijk het bewaaradvies
    Gebruik de handige online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum en vindt het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Zo weet u altijd hoe lang u een geopend product kunt bewaren, hoe u bederf herkent en wat de beste bewaarplek is voor uw producten.

  2. 💡Verspillingsvrije coach
    Gooit u ook vaker eten weg dan u zou willen? Dan kunt u de hulp inroepen van uw eigen coach. De Verspillingsvrije coach is een app van Milieucentraal die u tips op maat geeft tegen voedselverspilling. U download de app in de App Store (iOS) of via Google Play (Android).

  3. 💡 Doe het juiste afval in de gft-container
    U kunt voedselverspilling voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren. Graten, botten en schillen mogen in de gft-container. Weet u eigenlijk wat er nog meer in de gft-container mag? Ontdek wat er wel en niet bij het gft hoort. Heeft u vragen? Mail onze milieucoaches Ingrid en Nelleke, zij helpen u graag verder.