PARTICULIEREN
Terug naar overzicht

Met 5212 kilo ingezameld textiel is de Johannes Calvijnschool uit Leerdam de absolute winnaar van de Textielwedstrijd 2023 in Vijfheerenlanden. Tussen 6 en 17 november streden zij tegen 3 andere afvalvrije basisscholen om zoveel mogelijk textiel in te zamelen voor hun school. Ze leerden op een leuke manier over de impact van de kledingindustrie op het milieu en het belang van grondstoffen sparen door kleding te hergebruiken en te recyclen. Wethouder Ton van Maanen van gemeente Vijfheerenlanden, educatiemedewerker Ozan Cimen van Waardlanden en Johan van de Zande van Opnieuw & Co, bezochten de winnende school op donderdag 23 november en overhandigden de school een mooie vergoeding en taarten.  

Groots resultaat door samenwerking 

Leerlingen van de Johannes Calvijnschool hebben er alles aan gedaan om de afgelopen weken zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Ze gingen langs de deuren om afgedankte kleding op te halen en kregen hulp van hun omgeving en familie. Zo bracht een opa met een aanhanger maar liefst 574 kilo kleding om zijn 5 kleinkinderen te helpen. Het toont aan dat als we samenwerken, we veel kunnen bereiken en iets goeds kunnen doen voor onze planeet. Uiteindelijk is het de kinderen van de winnende school gelukt om 5212 kilo textiel te verzamelen. Wat neerkomt op een indrukwekkend gemiddelde van ruim 16 kilo textiel per leerling, vergelijkbaar met zo'n 3 grote vuilniszakken vol. CBS De Ontdekking uit Hei- en Boeicop eindigde op een mooie tweede plaats. Zij haalden gemiddeld 14 kilo textiel op per leerling voor hun school. 

7473 kilo textiel voor hergebruik en recycling   

Wekenlang hebben 583 basisschoolleerlingen van 4 afvalvrije basisscholen uit Vijfheerenlanden zoveel mogelijk textiel ingezameld. Zoals kleding, handdoeken, lakens, keukendoeken, gordijnen, knuffels, stukken stof en schoenen. Dankzij de succesvolle scholenstrijd is er in totaal 7473 kilo textiel gered van de verbrandingsoven. Een mooie ontwikkeling, want de kledingindustrie groeit enorm snel en we kopen steeds meer kleding van lage kwaliteit die daarna nog vaak bij het restafval terechtkomt.  Opnieuw &Co draagt door de kledinginzameling  bij aan lokaal hergebruik en werkgelegenheid. 

Beloning 

Alle deelnemende scholen ontvangen van Opnieuw & Co uit Leerdam € 0,20 per kilo ingezameld textiel. De opbrengst kan elke school besteden aan leuke activiteiten of schenken aan een goed (duurzaam) doel in de regio. Opnieuw & Co verdubbelt de opbrengst voor de winnende school. Wethouder Ton van Maanen bezocht samen met Ozan Cimen en Johan van de Zande de trotse school om een cheque met het geldbedrag van maar liefst € 2084,80 én heerlijke taarten te overhandigen. Van Maanen: ‘Meedoen aan de textielwedstrijd draagt bij aan meer bewustwording over hergebruik en recycling van textiel bij leerlingen en hun directe omgeving. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn en hoeveel textiel zij niet alleen voor hun school, maar ook voor een beter milieu hebben ingezameld.’  

Geef textiel een tweede leven 

Elk jaar belandt maar liefst 169 miljoen kilo textiel onnodig bij het restafval dat wordt verbrand. Het maken, gebruiken en weggooien van kleding is niet goed voor het milieu. Het zorgt voor extra lucht-, grond- en watervervuiling en veel plastic afval. Heeft u thuis ook nog textiel liggen dat u niet meer gebruikt of draagt? Gooi het dan niet weg, maar geef het een tweede leven. Geef het aan iemand die het goed kan gebruiken of verkoop het. Breng het bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel of de geefwinkel. Lever het in bij een milieustraat van Waardlanden of doe het in een verzamelcontainer voor textiel in de wijk. Daar mag ook kapot en versleten textiel bij, zodat het hergebruikt of gerecycled kan worden.

Deelnemers en organisatie Textielwedstrijd  

Aan de Textielwedstrijd in Vijfheerenlanden deden mee: CBS De Ontdekking uit Hei- en Boeicop en de Eben-Haëzerschool uit Leerboek en CBS Juliana en de Johannes Calvijnschool uit Leerdam. Opnieuw & Co, gemeente Vijfheerenlanden en Waardlanden hebben de Textielwedstrijd georganiseerd, met als gezamenlijk doel afval verminderen, grondstoffen hergebruiken én kinderen op een leuke manier meer leren over hergebruik en duurzaamheid.