PARTICULIEREN
Terug naar overzicht

Door afval gescheiden in te zamelen kunnen we veel grondstoffen opnieuw gebruiken of recyclen. Veel inwoners scheiden hun afval al erg goed. Om de kwaliteit van de gescheiden grondstoffen in de containers bij laagbouwwoningen voor groente-, fruit-, en tuinafval (gft) en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) nóg verder te verbeteren controleren wij vanaf 3 juli 2023 de inhoud.

In ons afval zitten waardevolle grondstoffen, zoals plastic, tuinafval en etensresten. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Zo maken we van gft bijvoorbeeld biogas en compost. En van pmd kunnen we nieuwe verpakkingen en producten maken. Alle grondstoffen die we gescheiden inzamelen, worden apart verwerkt voor recycling. En dat is goed voor het milieu. Om de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen nog verder te verbeteren gaat Waardlanden de inhoud controleren van pmd- en gft-containers die op de inzameldagen aan de straat staan.

Controles met gele en rode kaarten

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken horen in de container met een oranje deksel of pmd-sticker. Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten horen in de groene container of de container met een groene deksel. We maken allemaal wel eens een foutje of weten soms niet precies wat waar hoort. Daarvoor hebben onze chauffeurs gele kaarten in de inzamelwagen liggen. Met de gele kaart willen wij inwoners erop wijzen dat er afval in de container zit dat er niet in hoort. Op de gele kaart noteert de chauffeur om welk afval het precies gaat. Bij een gele kaart wordt de container gewoon geleegd. Twijfelt u wel eens in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer helpt! Of gebruik de handige Waardlanden-app. Zo heeft u altijd alle informatie over afval en grondstoffen bij de hand. Meer hulp en tips vindt u hier. 

Inwoners die hun container voor een groot deel vullen met ander afval, dan het afval waar de container voor is bedoeld, krijgen een rode kaart. De container blijft dan staan. Het afval dat niet in de container hoort moet eerst uit de container worden gehaald, zodat wij de container bij de volgende ophaalronde wel kunnen legen. De controleur bepaalt of er een kaart aan een container wordt gehangen.

Recyling alleen mogelijk zonder vervuiling

Als er tussen de ingezamelde grondstoffen te veel vervuiling zit kan het niet worden hergebruikt. Dan accepteert de verwerker een vracht niet. In dat geval moeten alle ingezamelde grondstoffen helaas tegen hoge kosten worden verbrand. Ook de grondstoffen die inwoners wel op de juiste manier hebben gescheiden. Dat is niet alleen heel erg duur, maar ook zonde van de grondstoffen en de inzet van inwoners om afval goed te scheiden.

Minder restafval door beter scheiden

De kwaliteitscontroles zijn onderdeel van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Dit beleid is vastgesteld in 2021. In het beleidsplan staat hoe de gemeenten samen met Waardlanden de hoeveelheid restafval willen terugbrengen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Om dit doel te halen, moeten grondstoffen, zoals gft en pmd, nog beter gescheiden worden. Meer informatie over het nieuwe beleid is te vinden op waardlanden.nl/samenafvalvrij.

Heeft u een vraag over Toezicht en Handhaving?

> Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over toezicht en handhaving