Heeft u vragen over het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid en de veranderingen rond de afvalinzameling in Molenlanden. Dat is begrijpelijk. We zetten de 5 meestgestelde vragen voor u op een rij. Het antwoord op meer veelgestelde vragen vindt u op waardlanden.nl/samenafvalvrij.
Vanaf 1 januari 2024 voert gemeente Molenlanden het recycletarief in. Hoe werkt het recycletarief?
In 2023 hoeft u niet apart te betalen als u een vuilniszak weggooit in de verzamelcontainer voor restafval of uw restafvalcontainer laat legen. Pas vanaf 1 januari 2024 berekent gemeente Molenlanden de afvalstoffenheffing op een nieuwe manier. De afvalstoffenheffing bestaat dan uit een vast deel en een wisselend deel. Dit wisselende deel heet het recycletarief.
Het vaste deel is voor iedereen in de gemeente hetzelfde. Dit betaalt u aan het begin van het jaar samen met de gemeentelijke belastingen. Aan het einde van een jaar weet de gemeente wat u moet betalen voor het wisselende deel. U betaalt dit wisselende deel dus achteraf. Het bedrag hangt af van hoe vaak u uw restafvalcontainer hebt laten legen of een zak in de verzamelcontainer voor restafval heeft gegooid. Dat aantal lezen we af met een chip op uw restafvalcontainer of de keren dat u de verzamelcontainer voor restafval heeft geopend met de milieupas. Het afval wordt dus niet gewogen.
Wat zijn de tarieven vanaf 1 januari 2024?
De gemeenteraad bepaalt de exacte verdeling tussen het vaste en wisselende deel van de afvalstoffenheffing. Bij de gemeente ligt een voorstel van het Waardlanden-bestuur voor de recycletarieven van 2024. De gemeenteraad moet de tarieven formeel vaststellen.
Het tarief hangt af van uw woonsituatie en hoe u uw restafval aanbiedt. Vanaf 1 januari 2024 zijn er 3 verschillende recycletarieven:
- Hoogbouw: pmd+rest samen in verzamelcontainer voor restafval
Per opening kunt u een vuilniszak van maximaal 60 liter kwijt.
Hieronder vallen ook laagbouwwoningen zonder 3 soorten containers bij de woning, zoals binnen de vesting van Nieuwpoort. - Laagbouw: rest in verzamelcontainer voor restafval
Per opening kunt u een vuilniszak van maximaal 60 liter kwijt. - Buitengebied: restafvalcontainer van 240 liter
Waarom verdwijnen alle verzamelcontainers voor pmd?
Uit afvalanalyses is gebleken dat de kwaliteit van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) in verzamelcontainers onvoldoende is. Daarom mogen bewoners van een appartement, bovenwoning en woningen zonder 3 soorten containers, zoals binnen de vesting van Nieuwpoort, restafval en pmd samen weggooien in de verzamelcontainer voor restafval. Dit afval wordt apart opgehaald en later met behulp van machines gesorteerd. Hierdoor kunnen we meer recyclen en hoeven we minder restafval te verbranden. Alle andere grondstoffen zoals glas, textiel, papier en karton kunnen inwoners gewoon blijven scheiden. Ook kunnen inwoners van hoogbouw nu hun groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft) scheiden. Want met de milieupas kunnen zij de nieuwe verzamelcontainers voor gft openen.
Waarom is minder afval zo belangrijk?
Elke dag gooien we van alles weg als afval. Plastic, etensresten, karton, glas, een oude tafel, noem maar op. Voor ons is het afval, we willen er niets meer mee. Toch kan bijna al dit afval heel goed een 2e leven krijgen. Het is geen afval. Hergebruik is goed voor het milieu. Door hergebruik hoeven we minder weg te gooien. Zo besparen we grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe producten te maken.
Daarom is het belangrijk dat u thuis uw afval zoveel mogelijk sorteert en gescheiden aanbiedt. Hoe u dat kunt doen, hangt af van waar u woont. Zo helpt u mee aan een schone en mooie omgeving, voor uzelf en toekomstige generaties. Het uiteindelijke doel is een wereld met zo min mogelijk afval waar we afgedankte producten hergebruiken. Koopt u producten die duurzaam zijn verpakt of verpakkingsvrij, ook dan draagt u daar aan bij.
We gaan de komende jaren nog meer werk maken van minder restafval. We willen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Landelijk is het doel dat er in 2050 geen restafval meer mag zijn. Daar hebben we ieders hulp bij nodig.
Hoe zorg ik voor minder afval?
Het kan best een uitdaging zijn om te zorgen voor minder afval en nog beter te scheiden. Daarom vindt u hulp en tips op waardlanden.nl/lekkeropgeruimd. Deze vullen we continu aan met blogs, video's en tips. Ook kunt u zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen en krijgt u nog meer tips & tricks.
Voor hele specifieke vragen kunt u terecht bij onze milieucoaches. Kijk voor plaatsen waar u onze milieucoaches kunt ontmoeten op waardlanden.nl/milieucoachesontour.