Veel inwoners hebben vragen over het afval- en grondstoffenbeleid, afval scheiden en de afvalstoffenheffing. Dat is begrijpelijk. Daarom vindt u hier antwoorden op veelgestelde vragen over toezicht en handhaving.

Heeft u een andere vraag? Stel ons uw vraag. Wij doen ons best uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. En u helpt gelijk deze lijst met veelgestelde vragen aan te vullen.

We spreken van een bijplaatsing als er afval naast of in de buurt van een verzamelcontainer wordt geplaatst. Zoals vuilniszakken, los huisvuil, grofvuil of kartonnen dozen. Afval naast de verzamelcontainer zetten is verboden.  

Onze toezichthouders controleren de vuilniszakken en bekijken het afval om de eigenaar te achterhalen. Als er getuigen zijn van het plaatsen van het afval, dan gaan onze toezichthouders met hen in gesprek.

Er zijn verschillende maatregelen genomen om bijplaatsingen van afval te voorkomen.   

Communicatie  

  • Waardlanden en de gemeenten hebben op veel manieren over de veranderingen gecommuniceerd, bijvoorbeeld met inwonersbrieven en folders.   
  • Alle veranderingen zijn uitgebreid uitgelegd op de website van Waardlanden.  
  • Onze milieucoaches zijn veel in de wijk te vinden. Op eigen initiatief, maar ook op aanvraag van bijvoorbeeld verenigingen. Zoals bij wijkbijeenkomsten, op markten, bij overleggen met bewonersgroepen en andere gelegenheden. Door inwoners op een persoonlijke manier goed te informeren, proberen we de betrokkenheid bij afvalscheiding en een schone buurt te vergroten.   
  • De milieucaches ondersteunen de groeiende groep vrijwillige zwerfafvalpakkers met goed materiaal.   

Toezicht en handhaving  

  • Sinds maart 2023 heeft Waardlanden een team van toezichthouders in dienst. Zij houden zich bezig met afval dat ergens wordt gedumpt of neergezet bij verzamelcontainers.  
  • Toezichthouders zijn veel in de wijken aanwezig. Ze nemen meteen actie als er een melding komt over afvalzakken die naast de containers staan of grofvuil dat in de openbare ruimte is neergezet.   
  • Bij aankomst worden foto’s gemaakt en daarna onderzoeken we het afval. Heel vaak vinden we daarin aanwijzingen van wie het is. We ruimen de afvalzakken daarna meteen op, zodat buurtbewoners er geen last van hebben. Het gaat stinken, het kan onveilige situaties opleveren en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.  
  • Na intensief toezicht, informeren en waarschuwen wordt sinds juni 2023 spoedeisende bestuursdwang toegepast. Dit betekent dat de opruimkosten van € 206,50 voor rekening van de overtreder zijn. 

Onze toezichthouders openen afvalzakken en controleren deze op adresgegevens om de eigenaar van de bijplaatsing te vinden. Dat kan bijvoorbeeld via poststukken, enveloppen en medicijndoosjes. Als dat geen resultaat geeft of als het gaat het om grof huisvuil, zoals banken of matrassen dan hopen wij op getuigen. De toezichthouders doen in dat geval buurtonderzoek.

Camera's maken inbreuk op de privacy van onze inwoners. Ook van inwoners die de regels niet overtreden en hun afval op de juiste manier aanbieden. Er zijn regels voor het gebruik van camera’s. Het is de beslissing van een gemeente om over te gaan tot cameratoezicht. Voorlopig zetten we ons eerst in op gesprekken met inwoners en toezicht op straat.

Behalve de hoge opruimkosten voor deze overtreding kunnen onze chauffeurs de verzamelcontainers niet makkelijk legen. Hun werk wordt dan ook flink vertraagd als er zakken naast de containers staan. De plaat rondom de container moet namelijk leeg zijn voordat zij kunnen hijsen.   

Ook geven bijplaatsingen een rommelig straatbeeld en zijn slecht voor de veiligheid en volksgezondheid in een wijk. Het zorgt voor zwerfafval, ongedierte en gevaarlijke situaties. Bovendien leiden ze tot verlies van grondstoffen.  

U kunt actief bijdragen aan een schone buurt zonder afval, door thuis uw afval en grondstoffen goed te scheiden en deze op de juiste manier weg te gooien in de daarvoor bestemde (verzamel)containers.

Inwoners kunnen elkaar daarnaast op gedrag aanspreken en elkaar aanmoedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor een schone buurt. Ook kunt u melding maken van een volle of kapotte container bij uw gemeente of Waardlanden, zodat hier snel actie op kan worden genomen. Inwoners die nog meer willen doen kunnen helpen om zwerfafval op te ruimen. Wij helpen graag met materialen en tips om opruimacties te organiseren.

Zo houden we samen onze omgeving schoon en opgeruimd. 

U kunt bijplaatsingen melden op de website van Waardlanden, met de Waardlanden-app en op de website van uw gemeente. Om snel de plaats van de bijplaatsing te bepalen, is het handig als u het nummer van de container te vermeldt. Dit nummer staat linksboven op de container.  

 

Wij passen spoedeisende bestuursdwang toe. We brengen de kosten in rekening om het afval op te ruimen en daarmee de onveilige en ongezonde situatie weg te nemen. Dit kan aanvoelen als een boete, maar dat is het niet. Het voordeel van spoedeisende bestuursdwang is dat de omgeving schoon achterblijft, doordat vervuiling meteen wordt opgeruimd.

We brengen de kosten in rekening om het afval op te ruimen en daarmee de onveilige en ongezonde situatie weg te nemen. De kosten hiervan zijn vastgesteld op € 206,50 per overtreding. 

U kunt binnen zes weken na het ontvangst van de brief over de spoedeisende bestuursdwang een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift stuurt u aan het college van burgemeester en wethouders van uw gemeente.

In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

  • Uw naam en adres
  • Een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt
  • De reden(en) waarom u bezwaar maakt
  • Datum en ondertekening

Toezicht & Handhaving is onderdeel van het afval- en grondstoffenbeleid van de gemeente Gorinchem, Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden. Dit beleid is vastgesteld in 2021. In het beleidsplan staat hoe de gemeenten samen met Waardlanden de hoeveelheid restafval willen terugbrengen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Om dit doel te halen, moet afval beter gescheiden worden. Periodieke controles en de inzet van handhaving op juist scheidingsgedrag zijn onderdeel van het nieuwe beleid. Ook wordt het plaatsen van afval bij de ondergrondse container aangepakt, omdat het zorgt voor een onveilige en ongezonde wijk.  

Als u getuige bent van een bijplaatsing kunt u het gesprek aangaan met de persoon die het afval neerzet. Doet u dit liever niet dan kunt u de bijplaatsing melden bij uw gemeente, op de website van Waardlanden of in Waardlanden-app. Het is namelijk belangrijk om afval naast verzamelcontainers zo snel mogelijk op te ruimen om meer bijplaatsingen te voorkomen.  

U heeft een gele kaart aan uw container hangen, omdat er afval in uw container zit dat er niet in mag. We maken allemaal wel eens een foutje of weten soms niet precies wat de bedoeling is. Daar hebben onze chauffeurs gele kaarten voor in de inzamelwagen liggen. Door een gele kaart aan uw container te hangen, willen wij u erop wijzen dat er afval in uw container zit dat er niet in hoort. 

Onze chauffeur geeft op de kaart aan waar het precies over gaat. Maakt u zich geen zorgen. We gaan niet over op spoedeisende bestuursdwang en uw container wordt (dit keer) gewoon geleegd. Doe uw afval in de juiste container en voorkom een rode kaart

Twijfelt u wel eens in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer helpt! Ga naar waardlanden.nl/welkafvalwaar.

U heeft een rode kaart aan uw container hangen, omdat er afval in uw container zit dat er niet in mag. Onze chauffeur kon uw container hierdoor helaas niet legen. Onze chauffeur heeft op de rode kaart aangegeven welk afval er in zit dat er niet in mag. 

Voor u de container bij de volgende ophaalronde weer aan de weg zet, moet u het afval dat er niet in hoort eerst uit de container halen. Doe het afval in de juiste container of breng het zelf naar een van onze milieustraten.

Let op: Wij komen niet terug om uw container alsnog te legen. In uw persoonlijke afvalkalender ziet u wanneer de volgende ophaaldag is. 

Twijfelt u wel eens in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer helpt! Ga naar waardlanden.nl/welkafvalwaar.

Voor u de container bij de volgende ophaalronde weer aan de weg zet, moet u het afval dat er niet in hoort eerst uit de container halen. Wij komen niet terug om uw container alsnog te legen. In uw persoonlijke afvalkalender ziet u wanneer de volgende ophaaldag is. Doe het afval in de juiste container of breng het zelf naar de milieustraat. 

Twijfelt u wel eens in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer helpt! Ga naar waardlanden.nl/welkafvalwaar.

Bij de controles die wij uitvoeren om de kwaliteit van de grondstoffen te bekijken, registreren wij geen persoonsgegevens. We geven alleen aan of er iets in de container zit, dat er niet in hoort. Wij weten niet van wie de container is. Deze controle is daarom niet in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).