Veel inwoners hebben vragen over het afval- en grondstoffenbeleid, afval scheiden en de afvalstoffenheffing. Dat is begrijpelijk. Daarom vindt u hier antwoorden op veelgestelde vragen over afval scheiden.

Heeft u een andere vraag? Stel ons uw vraag. Wij doen ons best uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. En u helpt gelijk deze lijst met veelgestelde vragen aan te vullen.

Ja, zeker! In ons afval zitten belangrijke grondstoffen. Alle grondstoffen die we gescheiden inzamelen, worden apart verwerkt voor recycling. Dit geldt voor gft, oud papier, glas, textiel, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken, batterijen en diverse grof huishoudelijke afvalstromen die u naar de milieustraat brengt.

Recycling is goed voor het milieu én voor de portemonnee. De gemeente krijgt een vergoeding voor de recyclebare stromen van afvalverwerkers. Alle inkomsten en lasten verwerkt de gemeente in de afvalstoffenheffing. Door herbruikbare materialen beter te scheiden kan deze zo laag mogelijk gehouden worden.

> Ontdek meer over het nut van afval scheiden

Nee! Alleen het afval uit de restafvalcontainer wordt verbrand in afvalverbrandingsinstallaties. De overige grondstoffen zoals gft, oud papier, glas, textiel, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken, batterijen en diverse grof huishoudelijke afvalstromen die u naar de milieustraat brengt, worden verwerkt en gerecycled.

In Italië is niet genoeg capaciteit om het restafval te verwerken. In 2022 was er een grote brand bij het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Rome. De nieuwe installatie is naar verwachting pas op zijn vroegst in 2026 af. Tot die tijd moet het restafval ergens heen. Nederland heeft een grote capaciteit om afval te verbranden. Dat komt omdat in Nederland al 60 procent van het afval gescheiden wordt ingezameld en wordt gerecycled. Daardoor is er minder restafval over dat nog verbrand moet worden.

Als Italië het restafval niet kan verbranden, moet het worden gestort. Dat is het meest schadelijk voor het milieu. Bij een stortplaats vindt vorming van methaan plaats. Methaan is een broeikasgas dat 28 keer sterker is dan CO2.

Afval en grondstoffen goed scheiden en recyclen is dus heel belangrijk. Als we restafval voorkomen en meer hergebruiken en recyclen, hoeven we minder materialen uit de aarde te halen. Want alles wat we verbranden is voorgoed weg en kunnen we niet meer hergebruiken. Blijft er na goed scheiden toch nog restafval over, dan moet dat worden verbrand. Deze kosten lopen de komende jaren op. Doordat bijvoorbeeld de tarieven voor de verwerking van restafval en de belastingen van Rijksoverheid blijven stijgen. Minder restafval is dus belangrijk voor het milieu én uw portemonnee.

Inwoners kunnen helpen om de hoeveelheid afval te verminderen door al in de winkel te letten op hoe producten verpakt zijn (of juist niet) en thuis afval proberen te voorkomen en grondstoffen nog beter te scheiden. Dit kan door gebruik te maken van tips en adviezen die we delen via de campagnepagina "Lekker Opgeruimd" op onze website. Ook is het belangrijk dat afval in de juiste verzamelcontainers wordt gedaan en het niet naast de containers te plaatsen.  

Door plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) gescheiden in te leveren helpt u mee grondstoffen te recyclen. Pmd dat wij ophalen in onze gemeenten gaat naar HVC. Daar wordt het gesorteerd en verwerkt tot granulaat, wat als basis dient voor nieuw plastic. HVC heeft hiervoor een eigen kunststofsorteerinstallatie, Sortiva, die speciaal huishoudelijk plastic verwerkt.

Vanaf 2027 wordt het verplicht om meer gerecycled plastic te gebruiken. Wij hebben er vertrouwen in dat HVC genoeg afzet vindt voor het granulaat en blijven dit goed in de gaten houden. Wij blijven zowel inwoners motiveren om goed te scheiden als kritisch kijken naar de verwerking van deze grondstoffen.

Meer weten? Kijk dan op de website van HVC. Daar leggen zij zelf uit hoe ze plastic verwerken: HVC Veelgestelde vragen

De campagne "Lekker Opgeruimd" richt zich op minder afval en thuis afval en grondstoffen nog beter scheiden, zodat er uiteindelijk minder restafval overblijft. Op onze website vindt u de speciale Lekker Opgeruimd campagnepagina. Daar staan handige tips, blogs en video’s over hoe u goed uw afval kunt scheiden. Er is een leuke quiz om te bepalen welk type afvalscheider iemand is. Ook kunt u, op maat, tips krijgen. In huis-aan-huisbladen en op sociale media is regelmatig aandacht voor deze campagne. Ook gaan onze milieucoaches actief in gesprek met inwoners om vragen over afvalscheiding te beantwoorden en uitleg te geven over genomen beslissingen. 

Op de verzamelcontainers voor restafval zitten containerstickers. Door de QR-code op de containersticker te scannen, krijgt u toegang tot uitgebreide informatie, zoals wat te doen bij een volle container of storing, een kapotte milieupas, grofvuilafspraken en meer, zodat we met elkaar de buurt opgeruimd, schoon en veilig kunnen houden, zonder afval. We maken gebruik van eenvoudige taal, visuele ondersteuning en onze website is beschikbaar in meerdere talen, zoals Engels, Oekraïens, Pools, Roemeens en Turks.  

Met bronscheiding bedoelen we dat u als inwoner uw afval zelf thuis scheidt. Zo worden veel meer afvalsoorten gescheiden dan nascheiden met een machine. Het afval dat thuis u thuis scheidt, is heel goed te recyclen.

Bij nascheiding zorgt een machine in een fabriek voor scheiding van het restafval. Zo behouden we waardevolle materialen, die we anders moeten verbranden. De machine kan lang niet alle soorten afval uit elkaar halen. Voornamelijk plastic verpakkingen, blik en drankpakken kunnen bij nascheiding uit het restafval worden gehaald. Andere waardevolle afvalstromen gaan verloren.

Achteraf scheiden met een machine is altijd een aanvulling op bronscheiding. In laagbouwwoningen levert  bronscheiding de beste kwaliteit grondstoffen op. Ook is het de meest goedkope manier om afval te scheiden. In flats, appartementen en bovenwoningen is het minder makkelijk om afval thuis te scheiden. Daar is nascheiden met een machine een betere keuze om toch waardevolle grondstoffen als plastic verpakkingen, blik en drankpakken te kunnen recyclen.

Thuis scheiden met grondstofcontainers is bij laagbouw in onze regio zeer succesvol. Het levert de beste kwaliteit grondstoffen op. Ook is het de meest goedkope manier om afval te scheiden.

Bij hoogbouw en laagbouwwoningen zonder ruimte voor containers was de inzameling in verzamelcontainers voor pmd een stuk lager. Dit is ook een landelijk beeld.
Doordat we bij hoogbouw en laagbouwwoningen zonder ruimte voor grondstofcontainers pmd nascheiden uit het restafval hoeven we minder restafval duur te verbranden en kunnen we dus meer recyclen. Daarom is voor hoogbouw en laagbouwwoningen zonder ruimte voor containers pmd nascheiden de beste keuze.

Om vervelende luchtjes te voorkomen, kunt u vieze luiers in afgesloten zakjes te bewaren. Ook zijn in supermarkten en drogisterijen speciale zakjes te koop die de geur absorberen.

Doel van het beleid is de hoeveelheid restafval terugbrengen. Daar passen deze zakjes natuurlijk niet in. Kijk daarom ook eens naar de mogelijkheid van wasbare luiers. Deze zijn de laatste jaren belangrijk verbeterd.

Ook kunt u gebruikte wegwerpluiers scheiden in speciale zakken voor babyluiers. Deze kunt u ophalen bij de milieustraten en op een aantal andere plaatsen. Met de milieupas kunt u de volle zakken gratis inleveren bij een van onze milieustraten. 

Honden- en kattenpoep horen bij het restafval. Dus niet in de gft-container en ook niet op de composthoop thuis. Want er is dan een risico dat dierziektes met de compost worden overgedragen.

U kunt u uw hondenpoepzakjes weggooien:

  • In een van de hondenpoepbakken, zwerfafvalbakken of prullenbakjes bij bijvoorbeeld bushaltes en winkelcentra. Uw gemeente bepaalt waar openbare prullenbakken komen.
  • In de restafvalcontainer of -zak thuis.