Afval voorkomen en grondstoffen goed scheiden is beter voor het milieu én uw portemonnee. Maar hoe? We weten dat restafval verminderen en goed scheiden soms best een uitdaging is. Daarom helpen wij u graag met tips en advies.
Maak kennis met onze milieucoaches Ingrid en Nelleke
Afval is een groot onderwerp in onze gemeenten. Onder inwoners leven veel vragen en ideeën over restafval verminderen en grondstoffen scheiden. Onze milieucoaches beantwoorden vragen en helpen ideeën te verzamelen door in gesprek te gaan met inwoners. Zo werken we samen met u aan een schone omgeving en afvalvrije toekomst.
Onze milieucoaches zijn dagelijks op pad. U kunt ze overal tegenkomen: op straat, bij bijeenkomsten en evenementen. Dus weet u iets niet of twijfelt u? Aarzel niet en stel uw vraag online of als onze ze tegenkomt!
Milieucoach Nelleke: 'Afval scheiden heeft zin! Van gescheiden afval worden allerlei nieuwe producten gemaakt. Hergebruik en recycling scheelt grondstoffen, bespaart energie en zorgt voor minder CO2-uitstoot.'
> Stel uw vraag aan onze milieucoaches Ingrid en Nelleke
Milieueducatie: bewustwording en gedragsverandering bij jongeren
Jong geleerd is oud gedaan! Dat geldt natuurlijk ook voor afval verminderen en grondstoffen goed scheiden. Daarom brengt onze educatiemedewerker Ozan een groot deel van zijn tijd door op de afvalvrije scholen. Hier geeft hij les over grondstoffenscheiding. Ook voert hij gesprekken met directies over restafval verminderen. Want kennisdelen is van groot belang om meer begrip en ander gedrag te aan te moedigen.
> Ontdek meer over milieueducatie
Toezicht en handhaving: ernstige vervuiling voorkomen
Om de veranderingen rond de afvalinzameling goed te kunnen doorvoeren zijn toezichthouders belangrijk. Bij de afvalinzameling komen we soms ernstige vervuiling tegen. Denk aan bijplaatsingen van afval bij de verzamelcontainers en gedumpt afval in de openbare ruimte. Afval naast een verzamelcontainer zetten is verboden. Behalve de hoge opruimkosten voor deze overtreding, kunnen verzamelcontainers moeilijk of soms zelfs niet geleegd worden. Bijplaatsingen geven een rommelig straatbeeld en zijn slecht voor de veiligheid en volksgezondheid in een wijk. Ze zorgen voor zwerfafval, ongedierte en gevaarlijke situaties. Bovendien leiden ze tot verlies van grondstoffen. Onze toezichthouders doen er alles aan om dat tegen te gaan. U kunt natuurlijk ook bij ze terecht voor uw vragen over afval en grondstoffen.