Terug naar overzicht

Als u in de vroegere gemeente Vianen woont, dan bewaarde u plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) nog gescheiden in speciale pmd-zakken. De speciale pmd-zakken zijn nu verdwenen. Ook zijn in april 2023 de bovengrondse containers in kernen, in  wijken en bij winkelcentra verwijderd.

Waarom een nieuwe manier van pmd inzamelen

Thuis pmd scheiden met containers is bij laagbouw en in het buitengebied in onze regio zeer succesvol. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstoffen op. Ook is het de meest goedkope manier om afval te scheiden. Daarom zamelen we pmd in de vroegere gemeente Vianen nu op dezelfde manier in als in de rest van de regio. De zakken voor pmd zijn verdwenen. Pmd-zakken werden regelmatig te vroeg of niet op de normale inzameldag aangeboden. Hierdoor ontstond zwerfafval.

Inwoners van een flatwoning, appartement of bovenwoning hebben vaak geen of minder ruimte om afval goed apart te houden. De pmd-inzameling in verzamelcontainers is daar een stuk lager. Dit is ook een landelijk beeld. Achteraf scheiden is dan beter dan niet scheiden. Daarom mogen deze inwoners pmd en restafval samen weggooien in de restafvalcontainers in de buurt. Door bij hoogbouw te kiezen voor nascheiding van pmd uit het restafval hoeven we minder restafval duur te verbranden en kunnen we dus meer recyclen. Daarom is voor hoogbouw pmd nascheiden de beste keuze.

Veranderingen rond afvalinzameling in 2023

De komende tijd zijn er veranderingen rond afval in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Zo willen de gemeenten alle inwoners aanmoedigen en helpen met minder restafval en (nóg) beter scheiden. Hiervoor stelden de gemeenten samen met Waardlanden een nieuw grondstoffenbeleid op. In dit nieuwe plan staat hoe we de hoeveelheid restafval terugbrengen. We willen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. De voorbereidingen en werkzaamheden voor de invoering van dit nieuwe beleid zijn in volle gang.
> Ontdek meer op waardlanden.nl/samenafvalvrij

Waarom afval scheiden?

Zo’n 70 procent van ons afval is grondstof. Zoals plastic, papier, glas, tuinafval en etensresten. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Zo maken we van gft+e bijvoorbeeld compost. Van pmd kunnen we nieuwe verpakkingen en producten maken. En een oude tafel krijgt een nieuw leven als we deze bij de kringloop brengen. Als we afval beter scheiden én meer hergebruiken, hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen. En er blijft minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Ook maakt de verbrandingsbelasting van Rijksoverheid restafval verbranden steeds duurder. Minder afval is dus belangrijk voor het milieu én voor uw portemonnee.

 Tip

We kunnen ons voorstellen dat u net als veel andere inwoners vragen heeft over de veranderingen. Dat is begrijpelijk. Daarom vindt u op onze website antwoorden op veelgestelde vragen.

> Vind antwoorden op veelgestelde vragen