Samen met de vier gemeenten willen we voorkomen dat textiel bij het restafval belandt. In 2024 is er meer textiel ingezameld dan in 2023, maar nog steeds wordt bijna de helft van het afgedankte textiel weggegooid in plaats van hergebruikt of gerecycled. Dat kan anders.
Textielinzameling per gemeente
Inwoners van de vier gemeenten hebben samen een grote hoeveelheid textiel ingezameld. Dit draagt niet alleen bij aan hergebruik, maar bespaart ook grondstoffen en energie. De cijfers per gemeente:
Gorinchem: 132.000 kilo in 2024 (123.000 kilo in 2023)
Hardinxveld-Giessendam: 55.000 kilo in 2024 (51.000 kilo in 2023)
Molenlanden: 188.000 kilo in 2024 (163.000 kilo in 2023)
Vijfheerenlanden: 251.000 kilo in 2024 (235.000 kilo in 2023)
Veel ingezamelde kleding is nog in goede staat en krijgt een tweede leven via tweedehandswinkels. Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt verwerkt tot nieuwe producten zoals poetslappen en isolatiemateriaal.
Waarom hoort textiel niet bij het restafval?
Hoewel de textielinzameling toeneemt, belandt nog steeds bijna de helft van het afgedankte textiel in de verbrandingsoven. Daarmee gaan waardevolle grondstoffen voor altijd verloren.
De nieuwe wetgeving, de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid, stelt dat Nederland de komende vijf jaar 50% meer textiel moet inzamelen. Dat kan alleen als iedereen meedoet. Gelukkig is Nederland al een koploper in textielinzameling, maar er is nog ruimte voor verbetering.
Wat mag in de textielcontainer?
Alle textiel is welkom in de verzamelcontainers speciaal voor textiel, ook versleten of kapotte kleding en huishoudelijk textiel. Handdoeken, tafellakens, beddengoed en zelfs knuffels kunnen gewoon worden ingeleverd. Veel mensen twijfelen hierover, maar het scheiden van textiel helpt bij het beter hergebruiken en recyclen ervan.
Grote milieuwinst
Dankzij de textielinzameling in de vier gemeenten is er een grote milieuwinst behaald. Samen hebben inwoners meer dan 6,7 miljoen kilo CO2 bespaard en ruim 423 miljoen liter water. Dit komt overeen met duizenden tankwagens vol water en een file van tientallen kilometers. Dit laat zien hoeveel water nodig is voor de productie van nieuw textiel en waarom hergebruik en recycling zo belangrijk zijn.
Samen verspilling tegengaan
Textiel heeft een grote impact op het milieu. Als we het verkeerd weggooien, gaan waardevolle grondstoffen verloren. Dat is makkelijk te voorkomen: alle textiel kan in de speciale verzamelcontainer, of het nu kapot is of niet. Door textiel apart in te leveren, verminderen we afval en besparen we grondstoffen. U kunt het in een textielcontainer bij u in de wijk gooien of inleveren bij een van onze milieustraten met de milieupas. Heeft u nog goed textiel? Geef het een tweede leven. Doneer het, verkoop het of breng het naar het Kringloopplein, de kringloopwinkel of de geefwinkel.
Samen maken we het verschil!