De komende tijd zijn er veranderingen rond afvalinzameling in Molenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden. Samen met de gemeenten willen wij alle inwoners aanmoedigen en helpen met minder restafval en (nóg) beter scheiden. Wat er voor u verandert, hangt af van uw woonsituatie. De veranderingen voeren we per gemeente stap voor stap door. Na Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem starten we begin september ook in gemeente Molenlanden.
Woont u in de bebouwde kom van Molenlanden? Dan sturen we u deze week een brief met uitleg waarom we deze veranderingen doorvoeren. En we vertellen dat u in september de milieupas ontvangt.
Stap voor stap
Inwoners in de bebouwde kom van Arkel, Giessen-Oudekerk, Giessenburg, Goudriaan, Hoogblokland, Hoornaar, Langerak, Nieuwpoort, Noordeloos, Ottoland en Schelluinen sturen we op 28 augustus een brief met de milieupas. Vanaf 4 september sluiten we in deze kernen de verzamelcontainers voor restafval af. De containers zijn dan alleen nog te openen met de milieupas.
Naar inwoners van de bebouwde kom van Bleskensgraaf, Brandwijk, Groot-Ammers, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Molenaarsgraaf, Oud-Alblas, Streefkerk en Wijngaarden sturen we de brief met milieupas op 4 september. Vanaf 11 september sluiten we in deze kernen de verzamelcontainers voor restafval.
Tot slot is eind oktober/begin november gemeente Vijfheerenlanden aan de beurt. Bedrijven met een contract voor het gebruik van de ondergrondse containers bij Waardlanden Reinigingsbedrijf BV ontvangen de komende periode ook een milieupas. Ontdek meer over de milieupas voor bedrijven op www.waardlanden.nl/bedrijven.
Afval en grondstoffen gescheiden aanbieden: wat verandert er?
Om afval als grondstof te kunnen verwerken, is het belangrijk dat u thuis uw afval zo veel mogelijk scheidt en dit gescheiden aanbiedt. Hoe u dat met de invoering van de milieupas doet hangt af van uw woonsituatie.
Laagbouw
Woont u in een laagbouwwoning in de bebouwde kom van gemeente Molenlanden dan heeft u drie containers bij uw woning:
- Container voor oud papier en karton
- Container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd)
- Container voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft)
Uw vuilniszak met restafval gooit u weg in de verzamelcontainer voor restafval bij u in de buurt. Deze kunt u straks alleen nog openen met de milieupas. U hoeft hiervoor in 2023 nog niet apart te betalen.
Hoogbouw en laagbouw zonder containers
Woont u in hoogbouw of laagbouw zonder ruimte voor drie containers bij uw huis dan brengt u uw gescheiden afval naar verzamelcontainers bij u in de buurt:
- Verzamelcontainer voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft)
Deze kunt u straks openen met de milieupas. U hoeft hiervoor niet apart te betalen. - Verzamelcontainer voor papier
- Verzamelcontainer voor restafval
Deze kunt u straks alleen nog openen met de milieupas. In deze container gooit u uw plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) samen met uw restafval weg. U hoeft hiervoor in 2023 nog niet apart te betalen. Dit afval gaan we achteraf scheiden met een machine.
Let op: verzamelcontainers voor pmd verdwijnen.
Onder hoogbouw verstaan we appartementen, flat- en bovenwoningen. Laagbouwwoningen zonder ruimte voor containers zijn bijvoorbeeld in Nieuwpoort en in een buurtschap zoals De Giessenburg en De Bilderhof.
Buitengebied
Woont u in het buitengebied of aan de rand van uw gemeente met containers voor restafval, pmd, gft en papier bij uw woning? Dan kunt u na invoering van de milieupas geen gebruik meer maken van de verzamelcontainers voor restafval in de kernen.
Naar de milieustraat met de milieupas
In de loop van 2023 hebben alle inwoners de milieupas nodig voor toegang tot de milieustraten. Hiervoor ontvangen inwoners van het buitengebied later dit jaar ook een milieupas per huishouden.
Vragen?
We kunnen ons voorstellen dat u net als veel andere inwoners vragen hebt over de veranderingen. Dat is begrijpelijk. Daarom vindt u op onze website meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. Ga naar waardlanden.nl/samenafvalvrij.