In 2024 is het zover. Dan gaan de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden over op het recycletarief. Dit jaar gaan we de inwoners alvast op weg helpen met adviezen en tips, zodat afval scheiden in 2024 nog beter en makkelijker gaat.
In 2050 mag er geen restafval meer zijn. Al het afval moet dan weer grondstof worden. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Dit moet de uitputting van grondstoffen op aarde tegengaan. Ook zorgt restafval verbranden voor CO2-uitstoot en ook die moet in 2050 tot nul zijn teruggebracht. 2050 lijkt nog ver weg, maar in 2030 moet de hoeveelheid restafval al teruggebracht zijn tot de helft. Daarom start Waardlanden in 2024 met het zogenaamde recycletarief. Afval wordt gescheiden naar:
- Oud papier en karton (opk)
- Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd)
- Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft)
- Huishoudelijk restafval
- Grof restafval dat naar de milieustraat moet
Afvalstoffenheffing
Nu betaalt ieder huishouden nog één vast bedrag voor afvalstoffenheffing. Per 1 januari 2024 berekenen de gemeenten de afvalstoffenheffing op een nieuwe manier. Een deel staat vast en een deel is wisselend. Dit wisselende deel heet het recycletarief. Dit tarief betaalt u voor iedere keer dat u uw restafvalcontainer laat legen of een vuilniszak in de verzamelcontainer voor restafval gooit. De gemeenten houden rekening met mensen met veel medisch afval, zwerfafvalpakkers en mensen met onvoldoende inkomen.
Het recycletarief gaat niet gelden voor de inwoners van Vijfheerenlanden. Deze gemeente neemt een besluit over het recycletarief na een evaluatie over de effecten van de overige veranderingen.
De aanslag voor de vaste afvalstoffenheffing ontvangen huishoudens weer aan het begin van het jaar. Het variabele deel wordt achteraf in rekening gebracht.
Nog beter afval scheiden
We gebruiken dit jaar om inwoners vertrouwd te maken met afval nog beter scheiden, te vertellen in welke container welk afval hoort, duidelijk te maken hoe de afvalstoffenheffing gaat werken en vooral hoe inwoners invloed hebben op de kosten door hun afval nog beter te scheiden. In de loop van 2023 komt er ook een tarief voor de haal- en brengservice van grof restafval.
Op de hoogte blijven
Kortom: er gaat heel veel gebeuren. Op onze de website, social media en met andere vormen van communicatie gaan we met de inwoners aan de slag om samen te zorgen voor het beste resultaat.