490 kilo afval. Dat gooien wij weg. Per persoon, per jaar. Dat is acht miljard kilo afval, per jaar, in Nederland. Al dit afval moet verwerkt worden, want zodra we iets in de prullenbak gooien, is het nog niet verdwenen. Om al dit afval te verwerken zijn er verschillende systemen bedacht, waaronder voor- en nascheiding. Vaak is er onduidelijkheid over wat deze termen inhouden en waarom er op de ene plek het een gebruikt wordt, en op de andere plek het ander. Het antwoord hierop leggen we hier aan u uit.
Wat is bronscheiding?
Met bronscheiding bedoelen we dat u als inwoner uw afval zelf thuis scheidt. Zo worden veel meer afvalsoorten gescheiden dan bij nascheiden met een machine. De grondstoffen die u thuis scheidt, zijn heel goed te recyclen. Naast bronscheiding worden ook de termen thuis- en voorscheiding gebruikt.
Wat is nascheiding?
Bij nascheiding zorgt een machine in een fabriek voor scheiding van het restafval. Zo behouden we waardevolle materialen, die we anders moeten verbranden. De machine kan lang niet alle soorten afval uit elkaar halen. Vooral plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) kunnen bij nascheiding uit het restafval worden gehaald. Achteraf gft, papier, karton, verpakkingsglas en textiel scheiden kan technisch (nog) niet.
Wat is beter: scheiden bij de bron of nascheiden met een machine?
Welke methode het beste is, hangt af van de omstandigheden en de locatie. Sommige gemeenten kiezen voor bronscheiding, andere gemeenten geven juist de voorkeur aan nascheiding, en weer andere gemeenten kiezen voor een combinatie van bron- en nascheiding.
Nascheiden met een machine is altijd een aanvulling op bronscheiding. In laagbouwwoningen levert bronscheiding de beste kwaliteit grondstoffen op. Ook is het de goedkoopste manier om afval te scheiden. In flats en appartementen is het minder makkelijk om afval thuis te scheiden. Daar is nascheiden met een machine een betere keuze om toch waardevolle grondstoffen als plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken te kunnen recyclen.
Waarom kiezen gemeenten voor een andere manier van restafval en pmd inzamelen bij flats, appartementen en bovenwoningen?
Thuis scheiden met containers is bij laagbouw in onze regio zeer succesvol. Het levert de beste kwaliteit grondstoffen op. Ook is het de meest goedkope manier om afval te scheiden. Bij hoogbouw is de inzameling in verzamelcontainers voor pmd een stuk lastiger. Dit is ook een landelijk beeld.
Door bij hoogbouw te kiezen voor nascheiding van pmd uit het restafval hoeven we minder restafval duur te verbranden. En kunnen we dus meer recyclen. Daarom is voor hoogbouw pmd nascheiden de beste keuze.
Minder restafval door beter scheiden
Sommige mensen denken dat al het afval uiteindelijk toch weer op één hoop terechtkomt. Dat is niet waar. Onze inzamelwagens zamelen namelijk per keer dezelfde soort grondstof in. Wel is het belangrijk dat het afval goed gescheiden wordt. Gft (groente-, fruit- en tuinafval en etensresten) moet bijvoorbeeld zo veel mogelijk van anderen soorten afval verwijderd worden. Gft is over het algemeen nat en vies afval, waardoor het vastplakt aan ander afval. Hierdoor kan restafval bijvoorbeeld minder goed gesorteerd worden tijdens het nascheidingsproces en wordt plastic onnodig verbrandt. Door gft goed bij de bron te scheiden ontstaat een drogere restafvalstroom, waardoor we een beter resultaat behalen bij het nascheiden. Daarbij is gft ook geen afval, maar volledig grondstof voor onder andere compost of biogas! Zonde om dit bij het restafval te gooien dus!
Als er dus verschillende soorten afval door elkaar heen zitten, dan kan het niet goed gerecycled worden en moet het helaas alsnog bij het restafval en wordt het verbrand. Dit is jammer, omdat er op die manier grondstoffen verloren gaan.
Tips om afval scheiden makkelijker te maken
- Gebruik aparte bakken voor verschillende soorten afval, zoals papier, gft, pmd en restafval.
- Let goed op welk afval in welke container hoort. Twijfelt u in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer helpt!
- Maak uw verpakkingen leeg voordat u ze weggooit. Dit geldt bijvoorbeeld voor pmd, waarbij het belangrijk is dat de verpakkingen leeg zijn om ze goed te kunnen recyclen.
- Als u pmd hoort te scheiden dan hoort u plastic verpakkingen bij het pmd te doen en niet bij het restafval. Dit geldt ook voor drankenkartons en metalen verpakkingen.
- Zorg dat uw afval goed gescheiden is voordat u het weggooit. Zo kunnen we de grondstoffen goed benutten en het milieu ontlasten.
Afval scheiden: belangrijk voor het milieu én uw portemonnee
Het is dus belangrijk om afval goed te scheiden. Er zijn twee manieren om afval te scheiden: bronscheiding en nascheiding. Bij bron scheiden haal je thuis al verschillende soorten afval uit elkaar, terwijl dat bij nascheiding in een fabriek gebeurt. Beide manieren hebben voordelen: nascheiding dient het gemak, maar bij bronscheiden zijn grondstoffen van betere kwaliteit waardoor ze beter gerecyled kunnen worden. Het belangrijkste is dat we ons allemaal bewust zijn van het belang van afval scheiden en ons best doen om dit op een goede manier te doen. Zo kunnen we samen bijdragen aan een schonere en duurzamere wereld.
Waarom wordt er afval vanuit Italië geïmporteerd?
In Italië is onvoldoende capaciteit om restafval te verwerken. Na een grote brand in het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Rome, in 2022, wordt verwacht dat de nieuwe installatie pas in 2026 operationeel zal zijn. Tot die tijd moet het restafval ergens naartoe. Nederland heeft een grote verbrandingscapaciteit vanwege het hoge percentage gescheiden inzameling en recycling (60%) van afval. Hierdoor blijft er minder restafval over dat verbrand moet worden.
Als Italië het restafval niet kan verbranden, moet het gestort worden, wat het meest schadelijk is voor het milieu. Bij stortplaatsen ontstaat methaan, een broeikasgas dat 28 keer sterker is dan CO2.
Het is dus van groot belang om afval en grondstoffen goed te scheiden en te recyclen. Door restafval te verminderen en meer te hergebruiken en recyclen, hoeven we minder natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. Wat eenmaal verbrand is, kan niet meer worden hergebruikt. Als er na het scheiden toch nog restafval overblijft, moet dit worden verbrand. De kosten hiervan zullen de komende jaren stijgen, vanwege bijvoorbeeld verwerkingskosten en belastingen. Minder restafval is dus zowel goed voor het milieu als voor uw portemonnee.
Test uw kennis met de Afval Scheiden Quiz
Benieuwd naar wat voor soort afvalscheider u bent? Doe de quiz en ontdek wat u al weet over afval scheiden. Aan het einde van de quiz krijgt u advies op maat om uw kennis te vergroten. Dus waar wacht u nog op? Laten we samen werken aan een schonere en duurzamere toekomst!