Terug naar overzicht

U woont in een laagbouw woning of benedenwoning met tuin in de bebouwde kom van de gemeente Vijfheerenlanden en u heeft drie grondstofcontainers bij uw huis. Restafval brengt u met de milieupas naar de verzamelcontainer bij u in de buurt. U hoeft hiervoor niet apart te betalen. Samen met de gemeenten willen wij inwoners aanmoedigen en helpen met minder afval en nóg beter scheiden. Goed voor het milieu en uw portemonnee.

Laagbouw zonder containers

Het kan ook zijn dat u in een laagbouwwoning woont en toch gebruik maakt van de verzamelcontainers bij u in de buurt. Soms hebben inwoners geen ruimte voor drie grondstofcontainers. Waarschijnlijk woont u bijvoorbeeld in het centrum van Leerdam of Vianen.
> Raadpleeg de informatie voor hoogbouw

Papiercontainer bij uw huis

Papier en karton kunt u weggooien in de (blauwe) container voor papier. Maak karton klein, zo kan er meer in de container.
> Ontdek wat er wel en niet bij het oud papier kan

Pmd-container bij uw huis

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) gooit u in de (oranje) container voor pmd. Zorg dat de verpakkingen zo leeg mogelijk zijn. Omspoelen hoeft niet.
> Ontdek wat er wel en niet bij het pmd kan

Gft-container bij uw huis

Voor etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (gft) gebruikt u de (groene) container voor gft. Wilt u zakjes gebruiken? Alleen composteerbare zakjes met het Kiemplant-logo of OK-compost-logo kunnen bij het gft.
> Ontdek wat er wel en niet bij het gft kan

Uw persoonlijke afvalkalender

Installeer onze handige app op uw smartphone. Zo heeft u altijd alle afvalinformatie bij de hand. In de app vindt u uw persoonlijke afvalkalender. Ook kunt u instellen dat u een seintje krijgt als u één van uw containers aan de weg kunt zetten. Dan vergeet u dit nooit meer.
> Ontdek meer over de handige Waardlanden-app

Verzamelcontainer voor restafval in de buurt

Uw restafval gooit u weg in de verzamelcontainer voor restafval bij u in de buurt. U opent de container met de milieupas. Als inwoner van gemeente Vijfheerenlanden hoeft u hiervoor niet apart te betalen. Minder restafval is beter voor het milieu en uw portemonnee.
> Ontdek hoe u meer uit uw restafval haalt

Verzamelcontainer voor glas in de wijk

Alle glazen verpakkingen zoals flessen en potjes gooit u weg in de verzamelcontainer voor glas in de wijk of bij een winkelcentrum. Doppen en deksels mogen blijven zitten. Die worden in de fabriek gescheiden van het glas. Zorg dat de verpakkingen leeg zijn. Kleine achtergebleven restjes zijn ook geen probleem. Omspoelen is dus niet nodig.
> Ontdek wat er wel en niet bij het glas kan

Verzamelcontainer voor textiel in de wijk

Schoon en droog textiel kunt u in dichtgebonden zakken aanbieden in de verzamelcontainer voor textiel in de wijk, bij een winkelcentrum of milieustraat. Onder textiel verstaan we bijvoorbeeld kleding, gordijnen en beddengoed zoals lakens en dekbedovertrekken. Ook riemen, tassen en schoenen kunnen er bij. Ook versleten en kapotte stoffen mogen daar bij. Ook die kunnen gerecycled worden.
> Ontdek wat er wel en niet bij het textiel kan

Naar de milieustraat met de milieupas

Bij onze milieustraten kunt u zo’n twintig afval- en grondstoffen zo vaak als u wilt gescheiden inleveren voor hergebruik en recycling. Als inwoner van gemeente Vijfheerenlanden hoeft u hiervoor niet apart te betalen.
> Ontdek welke grondstoffen u gescheiden kunt inleveren bij de milieustraat

Grofvuil laten ophalen

U kunt er ook voor kiezen om uw grof huishoudelijk afval, wit- en bruingoed thuis te laten ophalen. Per afspraak kunt u maximaal 1 kuub (1 m3) laten ophalen. Als inwoner van Vijfheerenlanden hoeft u hiervoor niet apart te betalen.
> Maak een grofvuilafspraak

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het afval- en grondstoffenbeleid, afval scheiden, de afvalstoffenheffing en de milieupas. Dat is begrijpelijk. Daarom plaatsen we antwoorden op veelgestelde vragen op onze website.
> Vind het antwoord op veelgestelde vragen

Tips

Minder restafval! Hoe? Door onnodig afval te voorkomen. Ontstaat er toch afval, dan scheiden we dit voor hergebruik of recycling. Zo verspillen we geen grondstoffen en putten we de aarde niet uit. Dat lukt alleen samen. Ook u kan helpen!
Op zoek naar inspiratie om geen grondstoffen te verspillen? > Ontdek praktische tips en doe mee