Terug naar overzicht

U betaalt afvalstoffenheffing voor de kosten die uw gemeente en Waardlanden maken om huishoudelijk afval en grondstoffen in te zamelen en te verwerken. De afvalstoffenheffing is een heffing van uw gemeente.

Samen met uw gemeente doen wij ons uiterste best om de kosten voor inzameling en verwerking beheersbaar te houden. Toch stijgen de kosten. Redenen hiervoor zijn:

  • De tarieven voor de verwerking van restafval en de belastingen van Rijksoverheid om restafval te verbranden blijven stijgen.
  • Door onder meer inflatie en stijgende personeels- en brandstofkosten nemen de kosten van inzameling en verwerking toe.
  • In gft, pmd, glas en papier zit steeds meer vervuiling. Het kost steeds meer om deze vervuiling er uit te halen om deze stromen te kunnen recyclen.

Als inwoner kunt u weinig doen aan de stijgende belasting en de inflatie. Wel kunt u uw afval goed en netjes scheiden. Gft zonder plastic, pmd zonder restafval, schoon en droog papier, schoon textiel: uw inzet is onmisbaar! Ontdek waarom afval en grondstoffen scheiden belangrijk is.

Recycletarief voor restafval

Sinds 1 januari 2024 berekenen de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden de afvalstoffenheffing op een nieuwe manier. U heeft invloed op de hoogte van een deel van de afvalstoffenheffing. Een deel staat vast en een deel is wisselend. Dit wisselende deel heet het recycletarief. Scheidt u grondstoffen goed en heeft u weinig restafval? Dan zijn uw kosten lager dan wanneer u veel restafval heeft. Uw gemeente houdt rekening met mensen met veel medisch afval, zwerfafvalpakkers en mensen met onvoldoende inkomen.
Inwoners van gemeente Vijfheerenlanden hebben geen invloed op een deel van de afvalstoffenheffing. Deze gemeente berekent per 1 januari 2024 de afvalstoffenheffing niet op een nieuwe manier, maar neemt later een besluit over de invoering van het recycletarief.

Waarom hebben de gemeenten het recycletarief ingevoerd?

In ons restafval zitten nog steeds veel waardevolle grondstoffen. Plastic, etensresten, textiel, karton, glas, papier, noem maar op. En dat is jammer. Want juist hiervan kunnen we nieuwe producten maken. Zo besparen we grondstoffen en energie. En dat is beter voor het milieu. Ook blijft er minder restafval over dat we moeten verbranden. Het recycletarief helpt daarbij.

Wanneer geldt het recycletarief?

U betaalt het recycletarief voor iedere keer dat u uw restafvalcontainer laat legen of restafval in de verzamelcontainer gooit. Per keer kunt u een vuilniszak van maximaal 60 liter kwijt. Scheidt u grondstoffen goed en heeft u weinig restafval? Dan zijn uw kosten lager dan wanneer u veel restafval heeft. Hoe? Ontdek hulp & tips voor minder afval en nog beter scheiden.

Hoe werkt het recycletarief?

Ieder huishouden betaalt afvalstoffenheffing. De gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden hebben de afvalstoffenheffing gesplitst in een vast deel en een wisselend deel. Dit wisselende deel heet het recycletarief. De hoogte verschilt per huishouden.
Het vaste deel is voor iedereen in uw gemeente hetzelfde. Dit betaalt u aan het begin van het jaar samen met de gemeentelijke belastingen. Aan het einde van een jaar weet de gemeente wat u moet betalen voor het wisselende deel. U betaalt dit wisselende deel dus achteraf. Het bedrag hangt af van hoe vaak u uw restafvalcontainer hebt laten legen of restafval in de verzamelcontainer voor restafval heeft gegooid. Dat aantal lezen we af met een chip op uw restafvalcontainer of de keren dat u de verzamelcontainer voor restafval heeft geopend met uw milieupas.

Hoeveel is het recycletarief?

Uw gemeente stelt de hoogte van de afvalstoffenheffing vast, dus van het vaste tarief én het recycletarief. Voor meer informatie over de hoogte van de afvalstoffenheffing kunt u dus terecht bij uw gemeente. De tarieven publiceren de gemeenten op de gemeentewebsite:

Tarief voor grofvuil

U kunt grofvuil zelf wegbrengen naar onze milieustraten of bij u thuis laten ophalen. Voor inwoners van Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden geldt hiervoor een tarief. De gemeenten hebben dit tarief ingevoerd om de kosten voor verwerking van afval beheersbaar te houden en eerlijker te verdelen. Het zorgt ervoor dat de ‘vervuiler betaalt’ en iedere inwoner betaalt voor z’n eigen grofvuil.

> Lees meer over de tarieven voor grofvuil.

Inwoners van Vijfheerenlanden hoeven niet apart te betalen om grofvuil weg te brengen of te laten ophalen. Deze gemeente neemt later een besluit over de invoering van deze tarieven.

Waarom is minder afval belangrijk?

Als we afval voorkomen, beter scheiden en meer hergebruiken, hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen. Zo blijft minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Ook maakt de verbrandingsbelasting van Rijksoverheid restafval verbranden steeds duurder. Minder afval is dus belangrijk voor het milieu en voor uw portemonnee.

Meer weten?

Voor meer informatie over de afvalstoffenheffing kunt u terecht bij uw gemeente.

Vragen?

Heeft u een vraag over uw de afvalstoffenheffing en het recycletarief?

> Vind het antwoord op veelgestelde vragen over de afvalstoffenheffing en het recycletarief.