Het Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden;

BESLUIT:

vast te stellen het volgende:

REGLEMENT, regelende het aanbieden van afvalstoffen op de milieustraat aan:

  1. Boezem 3 te Gorinchem
  2. Transportweg 6 te Groot-Ammers
  3. Schrank 10 te Hardinxveld-Giessendam;
  4. Handelstraat 15 te Leerdam.
  5. Sportlaan 4 te Vianen

Hoofdstuk 1 - Algemeen

Begripsomschrijvingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

“de milieustraat”

het terrein waar huishoudelijk afval wordt gelost in daarvoor bestemde containers.

“bestuur”

het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden.

“de directeur”

de directeur van Reinigingsdienst Waardlanden of diens vervanger.

“de afdelingsmanager uitvoering”

degene die, onder de verantwoordelijkheid van de directeur, belast is met de aansturing van de teammanager.

“de teammanager”

degene die, onder verantwoordelijkheid van de afdelingsmanager uitvoering, belast is met de aansturing van de beheerder.

“de beheerder”

degene die, onder verantwoordelijkheid van de teammanager, belast is met de supervisie op de milieustraat.

“de medewerker milieustraat”

degene die, onder verantwoordelijkheid van de beheerder, onder andere belast is met de dienstverlening aan de poort.

“aanbieder”

degene die afvalstoffen aanbiedt op de milieustraat.
“vervoerder” degene, niet in dienst bij Reinigingsdienst Waardlanden, die containers met afvalstoffen afvoert naar plaatsen waar deze afvalstoffen worden verwerkt of overgeslagen.
“afvalstoffen” alle afvalstoffen, preparaten of andere producten, waarvan de houder zich - met het oog op de verwijdering daarvan - ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of moet ontdoen.  
“inwoner van verzorgings- gebied Reinigingsdienst”

degene die is ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden en van de voormalige gemeente Lingewaal die afvalstoffenheffing betaalt. 

“bedrijven” alle rechtspersonen en zelfstandigen zonder personeel, niet zijnde “inwoner van  verzorgingsgebied Reinigingsdienst”.

“bedrijfsafval”

kantoor-, winkel-, en dienstenafval volgens de definities zoals omschreven in de Wet milieubeheer met uitvoeringsvoorschriften. 

“milieupas”

de door Waardlanden aan afvalstoffenheffing betalende inwoners verstrekte pas, waarmee deze inwoners toegang krijgen tot de milieustraten.

weigeringsformulier

rapport van bevinding

Hoofdstuk 2 - Bepalingen geldend voor de milieustraat

Paragraaf 2.1 - Bepalingen voor de aanbieder

Artikel 2.1.1 Het is alleen toegestaan afvalstoffen aan te bieden op de milieustraat indien de afvalstoffen vallen binnen de geldende vergunning in het kader van de Wet Milieubeheer. Bovendien moet aan de in dit reglement gestelde eisen worden voldaan.

Artikel 2.1.2 De aanbieder van afvalstoffen dient bij het aanbieden van afvalstoffen te allen tijde een legitimatiebewijs en milieupas te kunnen tonen.

Artikel 2.1.3 De aanbieder is verplicht bij aankomst binnen de milieustraat dit reglement en de aanwijzingen verstrekt door de beheerder of aangegeven middels borden op te volgen. De aanwijzingen dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd. Tevens is op het terrein het Reglement verkeersregels en verkeerstekens van toepassing. 

Artikel 2.1.4 Indien dit reglement dan wel de aanwijzingen door of namens de directeur, de afdelingsmanager uitvoering, de teammanager of de beheerder niet worden opgevolgd, zijn zij bevoegd de aanbieder de toegang tot de milieustraat te verbieden.

Artikel 2.1.5 Het bestuur, de directeur, de afdelingsmanager uitvoering, de teammanager of de beheerder kan besluiten, bepaalde afvalstoffen tijdelijk niet te accepteren, indien de omstandigheden op en rond de milieustraat daartoe aanleiding geven. Hiervan wordt een weigeringsformulier opgemaakt. De aanbieder neemt kennis van de weigering en de beheerder stelt binnen een week een rapport van bevinding op. 

Wanneer tijdelijk bepaalde afvalstoffen niet geaccepteerd mogen of kunnen worden, zal dit op de website www.waardlanden.nl gepubliceerd worden. 

Artikel 2.1.6 Afvalstoffen dienen gedurende de door het bestuur vastgestelde openingstijden, zoals vermeld op het bord bij de toegang van de milieustraat, te worden aangeboden. Afwijkingen van bovengenoemde openingstijden worden tijdig, middels publicatie in de plaatselijke bladen en de website www.waardlanden.nl, bekend gemaakt.

Artikel 2.1.7 Het is verboden op of rond de milieustraat afvalstoffen te plaatsen of te storten op een andere plaats of wijze dan bij of krachtens dit reglement is bepaald.

Artikel 2.1.8 Het vervoeren en storten van afvalstoffen dienen op een zodanige wijze plaats te vinden dat geen verontreiniging van de toegangswegen, de milieustraat of de omgeving daarvan ontstaat.

Artikel 2.1.9 Wijze van aanbieden door de aanbieder:

De aanbieder meldt zich bij de beheerder/ medewerker milieustraat.

De aanbieder is verplicht zijn milieupas te tonen en inlichtingen te verstrekken over de aangeleverde afvalstoffen aan de beheerder/ medewerker milieustraat.

De beheerder/ medewerker milieustraat vermeldt eventuele kosten.

De aanbieder voert indien van toepassing de financiële transactie uit.

De beheerder/ medewerker milieustraat geeft de aanbieder aanwijzingen. De aanbieder is verplicht deze aanwijzingen op te volgen.

Het brengen/uitsorteren van afvalstoffen zonder toestemming van de beheerder/ medewerker milieustraat is verboden.

Gemorste afvalstoffen moet door de aanbieder zelf worden opgeruimd.

Nadat de afvalstoffen zijn gestort, moet de aanbieder met zijn voertuig onmiddellijk de milieustraat verlaten.

Het is verboden om goederen, die zich op de milieustraat bevinden, mee te nemen.

Artikel 2.1.10 Toegang tot de milieustraat:

  • Het is verboden zich buiten de door het bestuur vastgestelde tijden op de milieustraat te bevinden.
  • Personen jonger dan 12 jaar worden alleen op de milieustraat toegelaten in een voertuig. Ze mogen dit voertuig tijdens het aanbieden van de afvalstoffen niet verlaten
  • Andere personen dan aanbieders van afvalstoffen mogen zich zonder toestemming van de beheerder niet op de milieustraat ophouden.
  • Het is verboden om met een tractor en/of met een combinatie langer dan 7,5 meter en/of zwaarder dan 3.500 kg afvalstoffen te brengen.

Artikel 2.1.11 Het is voor eenieder verboden op de milieustraat de navolgende stoffen aan te bieden:

  • Stoffen, die gevaar opleveren door zelfontbranding, ontploffing, besmetting en/of straling;
  • Stoffen die overmatige stank verspreiden of ongedierte bevatten;
  • Hete as;
  • Kentekenplichtige voertuigen, zoals autowrakken, scooters en gedeelten daarvan;
  • Asbest anders dan in artikel 2.1.13 beschreven;
  • Grond;
  • Kadavers;
  • Autobanden met velg
  • Bedrijfsmatige afvalstoffen, waaronder bedrijfsmatig wit- en bruingoed.

Artikel 2.1.12 Het is voor bedrijven en voor niet-inwoners van het verzorgingsgebied Reinigingsdienst verboden afvalstoffen aan te bieden. Een uitzondering wordt gemaakt voor partners van het circulaire netwerk die uitgestelde huishoudelijk afvalstoffen brengen en hiervoor een toegangspas hebben gekregen.

Artikel 2.1.13 Asbest en asbesthoudende stoffen moeten op de volgende wijze worden aangeboden:

  • Niet meer dan 35 m2 per kwartaal;
  • Onder het overleggen van de sloopmelding;
  • Verpakt in dubbelzijdig plastic van minimaal 0,2 mm dik;
  • Afgeplakt met watervast plakband;
  • Voorzien van de waarschuwing “Pas op gevaarlijk, bevat ASBEST”.

Het plastic en plakband worden op verzoek door Reinigingsdienst Waardlanden verstrekt. Asbesthoudende stoffen mogen niet in of in de nabijheid van de inrichting worden ingepakt.

Artikel 2.1.14 Kadavers worden niet geaccepteerd en kunnen tegen betaling van het geldende tarief worden aangeboden bij het Dierenasiel Gorinchem gelegen aan de Haarweg 1 te Gorinchem.

Artikel 2.1.15 Klein gevaarlijk afval dient men in te leveren bij het klein gevaarlijk afvaldepot op de milieustraat, dan wel de chemokar die periodiek bij milieustraat Leerdam aanwezig is. De aanbieder moet het afval in handen van de beheerder geven. Tevens moet hij aangeven welke stoffen worden aangeboden.

Bij klein gevaarlijk afval waarvan de samenstelling niet bekend is, wordt het afval op kosten van de aanbieder in bewaring genomen. Dit wordt opgenomen in een rapport van bevinding. Vervolgens wordt het afval geanalyseerd en indien mogelijk bij een verwerker aangeboden. De kosten die samenhangen met het opslaan, analyseren en verwerken van het afval zijn geheel voor de aanbieder. Is na analyse het soort afval nog onbekend dan dient de aanbieder zijn afval zelf te verwijderen van de milieustraat. Het opslaan en analyseren is niet mogelijk bij de chemokar bij milieustraat Leerdam.

Artikel 2.1.16 Wit- en bruingoed moet in een dergelijke staat aangeboden worden dat het redelijkerwijze compleet te noemen is. Het wit- en bruingoed behoeft geen werkende staat te hebben. Detaillisten kunnen toestemming van de directeur vragen om wit- en bruingoed van hun klanten gratis in te leveren op de milieustraat, onverlet hetgeen in artikelen 2.1.11 en artikel 2.1.12 is voorgeschreven. 

Artikel 2.1.17 De beheerder beoordeelt of sprake is van verboden stoffen en/of een niet legitieme aanbieder. Bij weigering wordt het weigeringsformulier in bijlage 1 opgesteld door de beheerder en aan de aanbieder overhandigd. De aanbieder neemt kennis van de weigering en de beheerder stelt binnen een week een rapport van bevinding op.

Paragraaf 2.2 - Bepalingen voor de vervoerder

Artikel 2.2.1 Buiten de openingstijden mogen vervoerders zich alleen op het terrein bevinden met uitdrukkelijke toestemming van de teamleider en met medeweten van de beheerder. Bij het oprijden en het verlaten van het terrein buiten openingstijden moeten de toegangshekken steeds gesloten worden.

Artikel 2.2..2 Het is voor vervoerders verboden om afvalstoffen te sorteren.

Artikel 2.2.3 Er mogen geen containers met afvalstoffen het terrein van de milieustraat verlaten als de benodigde documenten zoals voorgeschreven door de overheid voor het vervoer van afvalstoffen niet of onvolledig zijn ingevuld.

Artikel 2.2.4 De vervoerder is verplicht bij aankomst binnen de milieustraat dit reglement en de aanwijzingen verstrekt door de beheerder of aangegeven middels borden op te volgen.

Artikel 2.2.5 Indien dit reglement dan wel de aanwijzingen door of namens de directeur, de afdelingsmanager uitvoering, de teammanager of de beheerder niet worden opgevolgd is de directeur, de afdelingsmanager uitvoering, de teammanager en de beheerder bevoegd de vervoerder de toegang tot de milieustraat te ontzeggen.

Artikel 2.2.6 Het vervoeren van afvalstoffen dient op een zodanige wijze plaats te vinden dat geen verontreiniging van de toegangswegen, de milieustraat of de omgeving daarvan ontstaat.

Hoofdstuk 3 - Aansprakelijkheid

Paragraaf 2.3

Artikel 2.3.1 De Reinigingsdienst Waardlanden aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van aanbieding van andere afvalstoffen dan, op basis van de Wet Milieubeheervergunning van de milieustraat en van dit reglement, zijn toegestaan.

Artikel 2.3.2 Voor de gevolgen van het betreden van en het rijden op het terrein van de milieustraat aanvaardt de Reinigingsdienst Waardlanden geen enkele aansprakelijkheid.

Artikel 2.3.3 De aanbieder en de vervoerder zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schade door hen, hun personeel, door hen aangewezen personen of door hun gebruikt materieel, dan wel de door hen aangevoerde afvalstoffen of andere stoffen aan het personeel van de milieustraat. of aan in gebruik zijnde voorwerpen van derden, veroorzaakt.

Artikel 2.3.4 De aanbieder en de vervoerder zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de kosten van het verwijderen en/of het tenietdoen van de door hen aangeboden stoffen

Artikel 2.3.5 De aanbieder en de vervoerder zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de kosten van het verwijderen en/of het tenietdoen van door hen aangeboden stoffen die naar het oordeel van de directeur, de afdelingsmanager uitvoering, de teammanager, beheerder, lokale dan wel provinciale en/of landelijke overheid milieuaantasting tot gevolg zouden kunnen hebben wanneer deze niet verwijderd en/of tenietgedaan zouden zijn.

Artikel 2.3.6 De aanbieder en de vervoerder vrijwaren Reinigingsdienst Waardlanden tegen alle schadeaanspraken door henzelf of door derden, ongeacht de oorzaak van de schade.

Hoofdstuk 4 - Ontzegging van de toegang

Paragraaf 2.4

Artikel 2.4.1 De directeur, de afdelingsmanager uitvoering, de teammanager of de beheerder, is bevoegd de aanbieder of de vervoerder die in strijd handelt met de in dit reglement gestelde regels, de toegang tot de milieustraat voor onbepaalde tijd te ontzeggen. De aanbieder of vervoerder neemt kennis van de weigering en de beheerder stelt binnen een week een rapport van bevinding op. De aanbieder wordt binnen een week door de Reinigingsdienst Waardlanden van de weigering op de hoogte gebracht.

Hoofdstuk 5 - Inwerkingtreding en intrekking

Paragraaf 2.5

Artikel 2.5.1 Dit reglement treedt in werking met ingang van 1 maart 2024 met gelijktijdige intrekking van het reglement afvalbrengstation Waardlanden zoals vastgesteld op 12 december 2019.

Hoofdstuk 6 - Slotbepaling

Paragraaf 2.6

Artikel 2.6.1 Dit reglement kan worden aangehaald als “Reglement milieustraat Waardlanden”. 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur d.d. 26 februari 2024.

de secretaris
J.A.P. Rau

de voorzitter
A.C. Bikker