Bewustwording en gedragsverandering zijn de sleutelwoorden om de stroom restafval te verkleinen. Sinds 2014 bieden wij daarom het programma ”Afvalvrije scholen” aan. Dit programma leert leerlingen dat afval uit waardevolle grondstoffen bestaat en geeft ze de kennis om hier goed mee om te gaan.
Steeds meer scholen willen leerlingen ervan bewust maken dat afval waardevolle grondstoffen bevat, zoals papier, plastic, etensresten en meer. Duurzaamheid staat dan ook steeds vaker hoog op de agenda. Een mooie ontwikkeling. Zeker omdat er in Nederland in 2050 geen restafval meer mag zijn en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Gelukkig nemen steeds meer leerlingen een duurzame drinkbeker en broodtrommel mee voor de lunch. Dat scheelt bergen wegwerppakjes, boterhamzakjes en aluminiumfolie. Gescheiden afvalinzameling op school ligt voor de hand, maar blijkt lastig in de praktijk. Daar kan het project “Afvalvrije Scholen” bij helpen.
Afvalvrije school
Maar wat is dat eigenlijk, een school zonder afval? Een afvalvrije school is een school die gaat voor minder afval. Het afval dat uiteindelijk toch ontstaat wordt goed gescheiden. Dit betekent dat de school steeds minder restafval meer heeft Kortom, afvalscheiding én afval voorkomen. In ruil voor de inspanning die scholen leveren, hoeven scholen niet te betalen voor het gescheiden afval dat Waardlanden ophaalt.
Zo’n 80% van alle regionale in onze regio is nu afvalvrij. Als ouders en verzorgers zien hoe enthousiast hun kinderen zijn over het scheiden van afval en het belang van recycling, worden ze aangemoedigd om ook thuis stappen te zetten naar een meer duurzame levensstijl. Zo wordt het initiatief op school niet alleen een leermoment voor kinderen, maar ook een kans om hele gezinnen te bereiken en samen te werken aan een circulaire toekomst.
Educatieve en praktische ondersteuning
Wij stellen materialen beschikbaar, zoals prullenbakken om de verschillende grondstofstromen in de klas te scheiden, scheidingswijzers en grijpers. Ook verzorgen wij gastlessen, organiseren excursies naar een milieustraat, bieden hulp bij lesprogramma’s en zien toe op afvalscheiding op basisscholen. Samen met Natuurcentrum Gorinchem (NCG) verzorgen wij milieueducatie op scholen in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden. In Vijfheerenlanden doen wij dat in samenwerking met De Groene Weelde.
Ook middelbare scholen kunnen tips, adviezen, en eventueel gastlessen en rondleidingen krijgen van onze educatiemedewerker. Bij interesse kunt u contact opnemen door een mail te sturen naar milieucoach@waardlanden.nl.
Leskisten
Om basisscholen zoveel mogelijk te ontzorgen hebben Natuurcentrum Gorinchem en De Groene Weelde kant- en-klare leskisten ontwikkeld om in de klas mee te werken. Afvalvrije scholen kunnen deze gratis boeken.
In een leskist staan uitgewerkte lessen en materialen rond een thema. Een eigen les geven is daarmee heel eenvoudig.
Vragen over de leskisten van Natuurcentrum Gorinchem
Mail naar educatie@natuurcentrumgorinchem.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur naar 0183-630911.
Vragen over de leskisten van De Groene Weelde?
Mail naar info@groeneweeldevhl.nl
Gastlessen – excursies
Lesgeven over de circulaire economie is één, maar zien en ervaren is twee! Sommige lessen kunnen we ook op school of in de buurt geven.
Gastles afval scheiden
Tijdens deze les bespreken we de verschillende grondstofstromen met de leerlingen. Er wordt ingegaan op de thema’s: minder kopen, de kringloop, repareren, de milieustraat, het gevaar van zwerfafval en waarom afval scheiden zo belangrijk is. Wat hoort er in welke bak en wat kunnen we maken met goed gescheiden grondstoffen? We eindigen de les met een leuke quiz en delen actuele scheidingswijzers uit. Na de les weten de leerlingen alles over afval verminderen en goed scheiden en kunnen zij schoolafval op de juiste manier scheiden. Omdat er in de afvalwereld veel veranderd zijn de lessen niet alleen interessant voor leerlingen, maar docenten steken er ook veel van op.
De les duurt 25 minuten per klas. Het is mogelijk dat groep 1 t/m 8 allemaal op één dag worden ingepland. De educatiemedewerker bezoekt dan om de beurt een klas.
Meer weten? Neem contact op met Nelleke Gouw of Ingrid Lopulalan en stuur een mail naar milieucoach@waardlanden.nl.
Bezoek educatief parcours Ecopark
Tijdens deze les geven we de groep een rondleiding over het Ecopark in Groot-Ammers. De leerlingen nemen een kijkje bij werkplaats De Gezel, en 2e kans bouwmaterialen. Hierna volgt er een interactieve les in de educatieruimte van het Ecopark, waarbij in kleine groepjes opdrachten worden gemaakt over afval enwaardevolle grondstoffen. Thema’s die aan bod komen zijn textiel, smartphones, elektronische apparaten, batterijen en zwerfafval. Activiteiten zoals ‘elektronische apparatenbingo’ en 'zwerfafval aan de waslijn' maken de lessen interactief. Leerlingen ontdekken zo spelenderwijs hoe lang de natuur erover doet om verschillende soorten afval af te breken. Ten slotte wordt er met de groep stil gestaan bij thema’s als duurzaamheid en consuminderen.
Partner De Gezel heeft de meubels voor de educatieruimte gemaakt van afgedankte materialen, zoals barkrukken van oude fietsbanden en tafels van oud hout.
De rondleiding en les duurt in totaal 1,5 tot 2 uur en is gratis voor Afvalvrije Scholen.
Komt jouw klas ook een kijkje nemen op het Ecopark?
De rondleiding is niet alleen geschikt voor basisscholen, maar sluit ook erg goed aan bij middelbare scholen.
> Meer weten over de mogelijkheden of een afspraak maken? Stuur een e-mail naar team Educatie
Technieklessen in samenwerking met De Gezel en SitY Academie
Om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met techniek, handvaardigheid en beroepen in de circulaire economie bieden wij in samenwerking met De Gezel en SitY Academie op locatie lessen aan.
De leerlingen worden tijdens deze lessen klaargestoomd voor de circulaire economie van de toekomst, waarbij repareren centraal staat.
Opruimacties tegen zwerfafval
Opruimacties zijn leuk om te doen. Je bent lekker buiten bezig én houdt tegelijk onze omgeving schoon en mooi. Scholen die opruimacties willen organiseren helpen wij daarom graag met de benodigde spullen en tips. Wij leveren:
- Veiligheidshesjes
- Afvalzakken
- Prikkers
- Handschoenen
Na afloop komen wij met één van onze inzamelwagens langs en voeren de zakken met zwerfafval af.
> Zwerfafval rapen met uw school? Stuur een e-mail naar team Educatie
Ook een Afvalvrije school worden?
Wil jouw school ook afvalvrij worden of wil je eerst meer informatie? Fantastisch! Team Educatie komt graag met jullie in contact.