Batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze worden gebruikt in heel veel verschillende apparaten, zoals in klokken, speelgoed, zaklampen en afstandsbedieningen. Maar waar moeten deze naartoe als ze leeg of kapot zijn? Gooi batterijen nooit in de vuilnisbak. Een beschadigde batterij kan lekken, openbarsten of zelfs ontploffen en brand veroorzaken. Het is daarom belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan en ze altijd apart in te leveren voor recycling.
Batterijen zijn klein chemisch afval (kca) en horen niet bij het restafval. Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden worden als restafval verbrand, waarbij stoffen vrij kunnen komen die schadelijk zijn voor het milieu. In batterijen zitten materialen die heel goed gerecycled kunnen worden. Zo kan ongeveer 95% van het nikkel, kobalt en koper in batterijen opnieuw gebruikt worden, dat spaart energie en nieuwe grondstoffen.
Schadelijke stoffen
Heeft u thuis nog oude batterijen liggen? Lever deze dan in voor recycling. In oude batterijen zitten stoffen die schadelijk zijn als ze in de natuur terechtkomen of bij verbranding vrijkomen. Ze bevatten zware metalen zoals cadmium, kwik en lood. Oude batterijen kunnen lekken en roesten. Raak ze nooit met uw handen aan of was uw handen goed nadat u de batterijen toch hebt aangeraakt. Doe lekkende of verroeste batterijen altijd in een afgesloten zakje of huishoudfolie voor u ze in de inzamelbak gooit.
Voorkom lekkende batterijen
- Gebruik in een apparaat batterijen van hetzelfde type en hetzelfde merk.
- Vervang alle batterijen tegelijk
- Plaats nieuwe batterijen goed in een apparaat: eerst de negatieve kant en dan de positieve kant, bij het verwijderen is het andersom.
- Bewaar lege batterijen op een droge plek bij een temperatuur tussen 15 en 17 graden Celsius. Bij koudere temperaturen gaat er spanning verloren, terwijl bij (extreem) hoge temperaturen batterijen minder goed werken functioneren en zelfs kunnen gaan lekken.
- Lever lege batterijen regelmatig in bij een inleverpunt.
Waar je ze koopt, kan je ze kwijt
Lever batterijen na gebruik altijd apart in. Bij winkels en supermarkten waar je batterijen kan kopen staan speciale inzamelbakken waar je oude en lege batterijen in kan leveren. Bewaar lege batterijen op een vaste plek in huis en neem ze regelmatig mee als u boodschappen gaat doen. Zo blijven batterijen nooit te lang in huis en draagt u bij aan een beter milieu. Alle soorten batterijen mogen in de inzamelbak, ook de kleine platte knoopcel batterijtjes die bijvoorbeeld in gehoorapparaten of fietslampjes zitten. Kijk op legebatterijen.nl voor inzamelpunten bij u in de buurt.
Door oude en lege batterijen veilig en verantwoord weg te brengen, verminderen we de negatieve impact op het milieu verminderen en dragen we bij aan een schonere wereld en een duurzamere toekomst.
Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips