Zestig procent minder afval in onze regio in 2025! Hoe? Door onnodig afval te voorkomen. Ontstaat er toch afval, dan scheiden we dit voor hergebruik of recycling. Zo verspillen we geen grondstoffen en putten we de aarde niet uit. Dat lukt alleen samen. Ook u kan helpen!

Op zoek naar inspiratie om geen grondstoffen te verspillen? Met deze praktische tips helpt u mee.

Leer verspillingsvrij koken met sterrenchef René Tichelaar

Leer verspillingsvrij koken met sterrenchef René Tichelaar

  • Introtekst: Benieuwd hoe u thuis verspillingsvrij een heerlijk gerecht kunt koken? Onze milieucoach Nelleke neemt u mee naar sterrenrestaurant De Gieser Wildeman, waar René Tichelaar laat zien hoe u een heerlijk gerecht op tafel zet met een ingrediënt dat de meeste mensen weggooien.

Benieuwd hoe u thuis verspillingsvrij heerlijk kunt koken? Onze milieucoach Nelleke neemt u mee naar sterrenrestaurant De Gieser Wildeman, waar René Tichelaar laat zien hoe u een heerlijk gerecht op tafel zet met ingrediënten die anders mischien verloren zouden gaan. De sterrenchef maakt een gerecht met broccoli. Hij gebruikt hiervoor niet alleen de broccoliroosjes, maar ook de steel.

Verspillingsvrij koken als een chef

In een praktische video laat Tichelaar zien hoe u de broccoli steel kunt gebruiken voor heerlijke gerechten, van puree tot gebakken plakjes. "Veel mensen gooien de steel weg, maar die is juist erg lekker en veelzijdig. Bij De Gieser Wildeman gooien we geen eten weg. We hebben een goed overzicht van onze voorraad. Zo weten we precies wat er beschikbaar is en wat we nodig hebben. Wat toch overblijft, wordt de volgende dag verwerkt in nieuwe gerechten of gebruikt als onderdeel van onze dagmenu's. Zo zorgen we ervoor dat er niets verloren gaat." 

Samen tegen voedselverspilling

Ook minder voedsel verspillen en toch iets lekkers maken? Bekijk dan snel onderstaande video en ontdek hoe u een maaltijd als een chef op tafel zet door slim te koken!

Doe mee en zet samen een stap richting een verspillingsvrije toekomst!

 Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Lever medicijnen veilig in bij de apotheek of milieustraat

Lever medicijnen veilig in bij de apotheek of milieustraat

  • Introtekst: Wat doet u met medicijnen die u niet langer nodig heeft? Gooi medicijnen nooit in de vuilnisbak en spoel ze ook niet door het toilet of door de gootsteen. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor mens en milieu. Lever ze veilig en verantwoord in. 

Medicijnen bevatten chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze op de verkeerde manier worden weggegooid. Ook kunnen sommige medicijnen gevaarlijk zijn als ze per ongeluk door anderen worden ingenomen of verkeerd worden gebruikt. Het kan leiden tot vergiftiging en ernstige gezondheidsproblemen.

Breng medicijnen die u niet meer gebruikt of over de datum zijn daarom altijd terug naar de apotheek of lever ze gratis in bij de milieustraat. Sommige medicijnen kunnen worden gerecycled of opnieuw worden gebruikt als ze op de juiste manier worden verwerkt. Zo komen er geen medicijnresten in het milieu terecht en gaan er geen waardevolle grondstoffen verloren. 

Bodem- en watervervuiling 

Medicijnresten kunnen bodem en water ernstig vervuilen. Dit kan ernstige schade toebrengen aan ecosystemen en het natuurlijke leefgebied van planten en dieren. Resten van medicijnen zijn moeilijk uit het water te zuiveren. Zelfs bij lage hoeveelheden kunnen medicijnen langdurige schade aanrichten in rivieren, meren en oceanen. Het kost daardoor steeds meer moeite en geld om water schoon en gezond te houden. Medicijnresten die in het milieu terechtkomen, kunnen uiteindelijk ook in ons drinkwater terechtkomen.  

Breng ongebruikte medicijnen daarom altijd terug bij de apotheek of naar de milieustraat en draag bij aan een schonere en gezondere wereld voor ons én toekomstige generaties. 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
De beste bewaartips voor uw koelkast tegen verspilling

De beste bewaartips voor uw koelkast tegen verspilling

  • Introtekst: Als u producten op de juiste manier bewaart, dan blijven ze veel langer goed. Voorkom verspilling en ontdek hoe u met onze bewaartips producten het beste bewaart en lang goed houdt.

Als u producten op de juiste manier bewaart, dan blijven ze veel langer goed. Voorkom verspilling en ontdek hoe u met onze bewaartips producten het beste bewaart en lang goed houdt.

Bewaartips koelkast

  • De beste temperatuur voor uw koelkast is 4ºC. Bacteriën en schimmels krijgen dan minder kans en eten blijft langer goed als u het in de koelkast bewaart.
  • Houd dezelfde indeling aan, dan vindt u producten gemakkelijk terug. Bewaar producten zo veel mogelijk in de originele verpakking, dan kunt u regelmatig de houdbaarheidsdatums van producten controleren.
  • Dek geopende producten en restjes groente en fruit altijd goed af.
  • Bewaar restjes eten maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast, dat beschermt tegen uitdrogen en bacteriën.
  • Plak stickers en schrijf op wat er in bakjes zit en noteer de datum.  Zet warm eten niet meteen in de koelkast, maar laat het eerst afkoelen. Gebruik hier eventueel een pannetje koud water voor. Verdeel restjes in kleine porties en zet het binnen 2 uur in de koelkast of vriezer.
  • Zet vleeswaren, vis en salades nadat u het heeft gebruikt zo snel mogelijk afgedekt terug in de koelkast.
  • Zet producten niet strak tegen elkaar aan, dan kan de lucht goed circuleren.
  • Houd rauwe, zoals vlees, en gekookte etenswaren gescheiden van elkaar.
  • Verpak boter en kaas na gebruik weer luchtdicht, zodat er geen lucht bij kan.
  • Rauwe producten bewaart u het beste onderin de koelkast, boven de groentelade. Onderin is het namelijk kouder dan bovenin, dat kan zomaar 2ºC schelen. Daarnaast is het achterin de koelkast ook altijd kouder dan voorin.

Hieronder ziet u wat de beste indeling is voor uw koelkast om producten lang goed te houden. Maak elke 3 maanden uw koelkast schoon om bacteriën te voorkomen!

Bewaartips voor de koelkast

Houd onze website in de gaten. De komende tijd delen we meer handige bewaartips en tips om samen de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling. Samen kunnen we een verschil maken.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Organiseer uw voorraad voor minder voedselverspilling

Organiseer uw voorraad voor minder voedselverspilling

  • Introtekst: Het beheer van uw voorraad in de keuken of voorraadkast is belangrijk om verspilling te voorkomen en slimmer te koken. Wij helpen u graag op weg met een paar handige tips die u eenvoudig kunt toepassen.

Het beheer van uw voorraad in de keuken of voorraadkast is belangrijk om verspilling te voorkomen en slimmer te koken. Deze week is het de Verspillingsvrije week. Wij helpen u graag op weg met een paar handige tips die u eenvoudig kunt toepassen. Niet alleen in deze week, maar het hele jaar door. 

Voorraad organiseren

Minder eten verspillen; dat is wat we allemaal willen. Toch houdt de één weleens een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje pasta in de koelkast net te laat. Als u eten op de juiste manier bewaart blijft het langer goed. Een georganiseerde keuken of voorraadkast begint daarom met goed voorraadbeheer. Gebruik uw koelkast, vriezer en voorraadkast goed en volg onderstaande tips:

1. Slim inrichten

Maak uw voorraad overzichtelijk en geef producten zoveel mogelijk een vaste plek, dan vindt u het makkelijk terug.  

2. Gebruik stickers of kaartjes 

Door stickers of kaartjes op producten te plakken ziet u snel wat er eerst op moet. Zo voorkomt u dat voedsel bederft en heeft u een beter overzicht op uw voorraad. 

3. Oud voor nieuw 

Zet oudere producten vooraan en nieuwe producten achteraan. Op die manier gebruikt u eerst wat al het langst in voorraad staat en verspilt u geen eten. 

4. Plan maaltijden 

Door vooruit te plannen wat u gaat koken, kunt u beter inschatten welke ingrediënten u nodig heeft en voorkomt u dat u te veel koopt. 

5. Basisvoorraad 

Het is handig een aantal basisproducten die lang houdbaar zijn in huis te hebben, zoals pasta, rijst en eten in blik of pot. Dit noemen we ook wel een ijzeren voorraad. Zo heeft u altijd iets in huis om een maaltijd van te maken. Deze producten zijn makkelijk te combineren met verse producten die snel op moeten. 

6. Ken uw voorraad 

Houd een lijstje bij van wat u in huis heeft en vink af wat u gebruikt. Zo weet u altijd wat u nodig heeft als u boodschappen doet. 

7. Let op de houdbaarheidsdatums 

Bewaar producten zo veel mogelijk in de originele verpakking, dan kunt u regelmatig de houdbaarheidsdatums van producten controleren. Gebruik producten op tijd om verspilling te voorkomen. Na de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) kunt u het product vaak nog gebruiken, maar het is slim om eerst te kijken, ruiken en proeven. TGT (Te Gebruiken Tot) betekent dat het product tot deze datum veilig is om te eten. Daarna moet het weggegooid worden, omdat het risico op voedselvergiftiging groot is. 

8. Het gebruik van uw koelkast 

De beste temperatuur voor uw koelkast is 4ºC. Bacteriën krijgen minder kans en eten blijft langer goed. Vlees, vis, zuivel  en restjes die u binnen 2 dagen opeet moeten altijd in de koelkast, maar ook veel soorten fruit en groente blijven veel langer goed als u deze in de koelkast bewaart. Een klein deel bewaart u beter op een vaste plek buiten de koelkast, zoals tropisch fruit, tomaten, komkommer, paprika en aubergine. Meer tips om producten te bewaren in de koelkast. 

9. Het gebruik van uw vriezer

Producten die u invriest kunt u lang bewaren, zoals verse producten, restjes eten en alles wat u bevroren koopt. Meer tips om producten te bewaren in de vriezer.

10. Slim omgaan met restjes  

Probeer eens nieuwe gerechten te maken met restjes, zoals soepen of smakelijke stoofschotels. Verdeel restjes in kleine porties en vries ze in. Zo blijft het eten langer goed en kunt u het later gemakkelijk gebruiken voor een snelle maaltijd. Dit helpt u om minder eten weg te gooien en bespaart u tijd bij het koken.

11. Lees etiketten 

Op het etiket ziet u hoe een product moet bewaren. Zet producten die u gekoeld moet bewaren altijd in de koelkast, ook als deze nog niet zijn geopend.  

12. Gebruik de online Bewaarwijzer 

In de online Bewaarwijzer vindt u van meer dan 2.000 producten de bewaaradviezen met  handige bewaartips. 

13. Gebruik andere handige hulpmiddelen 

Er bestaan handige hulpmiddelen om uw voorraad nog makkelijker te beheren en zo verspilling van voedsel te voorkomen.  

  • Eerst op tapeEerst op tape is een handig hulpmiddel om de houdbaarheidsdatum van producten aan te geven. Plak deze speciale tape op verpakkingen om aan te geven welke producten eerst op moeten. Zo ziet u snel welke producten u binnenkort moet gebruiken om verspilling te voorkomen. 
  • Koelkast- en vriezerstickerDeze stickers zijn speciaal ontworpen om de houdbaarheidsdatum van voedsel in de koelkast en vriezer aan te geven. Plak deze stickers op verpakkingen om de houdbaarheidsdatum van voedsel in de koelkast en vriezer aan te geven. Dit helpt om bij te houden hoe lang voedsel nog goed is. 
  • EetmaatjeHet eetmaatje is een handig hulpmiddel om porties te controleren en de juiste hoeveelheid voedsel te serveren. De maatbeker of lepel met duidelijke maataanduidingen zorgt dat u precies kan afmeten hoeveel eten u nodig heeft. Dit helpt overmatige porties en verspilling te voorkomen. 
  • Herinneringssticker op broodPlak een herinneringssticker op uw broodverpakking om u eraan te herinneren om uw brood op tijd op te maken voordat het oud wordt. Zo voorkomt u voedselverspilling en geniet u elke dag van vers brood. 

Door deze simpele tips toe te passen, houdt u niet alleen uw keuken en voorraadkast georganiseerd, maar voorkomt u ook verspilling van voedsel.  

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Elektrisch afval, batterij of accu? Doe maar apart!

Elektrisch afval, batterij of accu? Doe maar apart!

  • Introtekst: Wist u dat alle elektrische apparaten (met en zonder batterijen), losse batterijen en accu’s altijd apart moeten worden ingeleverd? Help mee en lever uw elektrisch afval, batterijen en accu’s apart in! 

Wist u dat alle elektrische apparaten (met en zonder batterijen), losse batterijen en accu’s altijd apart moeten worden ingeleverd? Zo kunnen ze veilig worden gesorteerd en gerecycled. Dit maakt hergebruik van materialen mogelijk, wat duurzaam is. Door te recyclen, voorkomen we dat er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Ook verkleint u de kans op branden bij afval- en recyclebedrijven. Beschadigde batterijen kunnen namelijk brand veroorzaken als ze niet gescheiden worden ingezameld. Help ook mee en lever uw elektrisch afval, batterijen en accu’s apart in! 

Elektrisch afval inleveren: zo gemakkelijk is dat

Als u de batterij of accu makkelijk en veilig uit het apparaat kunt halen, lever deze dan apart in. Lukt het niet om de batterij of accu veilig te verwijderen? Probeer het dan niet zelf, maar lever het apparaat in met de batterij of accu er nog in.

1. U heeft een nog werkend apparaat

Verkoop het, geef het weg, of doneer het aan de kringloopwinkel. Iemand anders kan er nog veel plezier van hebben. Voor apparaten zoals wasdrogers, koelkasten en vriezers die veel energie verbruiken, is het beter om ze in te leveren voor recycling. U kunt deze met uw milieupas gratis naar de milieustraat brengen.

2. U heeft een groot, oud of kapot apparaat

Maak dan gebruik van de oud-voor-nieuw-regeling. Bij de aanschaf van een nieuw apparaat kunt u uw oude apparaat gratis inleveren. U kunt het oude apparaat zelf naar de winkel brengen of het laten meenemen wanneer het nieuwe apparaat wordt bezorgd. Natuurlijk kunt u het ook gratis met de milieupas naar de milieustraat brengen.

3. U heeft kleine elektrische apparaten

Apparaten van maximaal 25 centimeter kunt u inleveren bij speciale inzamelbakken in ruim drieduizend winkels, zoals bouwmarkten en supermarkten. Kijk op wecycle.nl voor alle inleverpunten. Grote elektronicawinkels zijn verplicht om deze kleine apparaten in te nemen zelfs als u niets nieuws koopt. Of breng ze gratis met de milieupas naar de milieustraat.

Batterijen en accu’s: niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!

Lege batterijen en kapotte accu’s horen niet bij het restafval of bedrijfsafval. Lever ze apart in bij de inleverpunten of gratis met de milieupas bij de milieustraat.

Waar u ze koopt, kunt u ze kwijt

Lever batterijen na gebruik altijd apart in. Bij winkels en supermarkten waar u batterijen kunt kopen staan speciale inzamelbakken waar u oude en lege batterijen kunt in leveren. Alle soorten batterijen mogen in de inzamelbak, ook de kleine platte knoopcelbatterijtjes die bijvoorbeeld in gehoorapparaten of fietslampjes zitten. Kijk op legebatterijen.nl voor inzamelpunten bij u in de buurt.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Afvalvrije tips om muggen af te schrikken

Afvalvrije tips om muggen af te schrikken

  • Introtekst: Muggen kunnen vervelend zijn, vooral als u buiten bent of op de camping zit. Hier zijn een paar simpele afvalvrije tips om muggen op afstand te houden.

Vandaag vieren we Wereld Muggendag. Dit is niet zomaar een dag; het herinnert ons eraan dat muggen malaria kunnen verspreiden. Deze ziekte komt vooral voor in Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Gelukkig hebben we hier in Nederland geen malaria. Maar muggen kunnen nog steeds vervelend zijn, vooral als je buiten bent of op de camping zit. Hier zijn een paar simpele afvalvrije tips om muggen op afstand te houden. 

1. Geen stilstaand water 

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Check of je geen bakjes, gieters of bloempotten met water rond je huis, tent of caravan hebt staan. Leeg ze om te voorkomen dat je een muggenkwekerij in je tuin hebt. 

2. Eet knoflook 

Muggen vinden de geur van knoflook niet fijn. Als je wat knoflook eet, kan het helpen om muggen uit de buurt te houden. Het is een makkelijke en natuurlijke manier om jezelf te beschermen. 

3. Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen 

In plaats van chemische sprays kun je citroen-eucalyptusolie gebruiken. Muggen houden niet van deze geur. Die kan dus helpen om ze weg te houden zonder dat je schadelijke stoffen op je huid hoeft te gebruiken. 

4. Groene muggenafweerders 

Er zijn ook planten die muggen afschrikken, zoals citroenmelisse, citroengeranium en citroengras. Zet deze planten in je tuin, op je balkon, bij je tent of bij de caravan om muggen natuurlijk op afstand te houden. 

5. Slaap onder een klamboe 

Een klamboe houdt muggen weg terwijl je slaapt. Zorg er wel voor dat de klamboe geen gaten heeft, anders kunnen de muggen toch binnenkomen. 

6. Draag lange kleding 

Draag als je buiten bent lange mouwen en een lange broek, vooral in de schemering. Dit helpt om muggenbeten te voorkomen. En voor extra bescherming kun je ook sokken dragen. 

7. Toch een muggenbeet? 

Als je gestoken bent, kun je de jeuk verzachten door een beetje citroensap of azijn op de beet te doen. Dit helpt om de irritatie te verminderen. 

Met deze tips kun je genieten van je tijd buiten zonder te veel last te hebben van muggen. Veel plezier op Wereld Muggendag en geniet van je muggenvrije tijd!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Tips voor een groene pootafdruk

Tips voor een groene pootafdruk

  • Introtekst: Een kat in huis betekent vrijwel zeker een kattenbak. Maar wist u dat het belangrijk is om alles uit de kattenbak, zelfs milieuvriendelijke kattenbakvulling, bij het restafval te doen? Ontdek waarom.

Een kat in huis betekent vrijwel zeker een kattenbak. Maar wist u dat de keuze van kattenbakvulling impact heeft op het milieu? Met meer dan 3 miljoen katten in Nederland en een gemiddelde van 50-100 kg kattenbakvulling per jaar per kat, is het belangrijk om bewust te zijn van de milieueffecten. 

Tips voor duurzaam gebruik van kattenbakvulling 

  1. Regelmatig schoonmaken: Het regelmatig verwijderen van ontlasting vermindert de noodzaak om de kattenbakvulling vaak te vervangen en vermindert geuroverlast.
     
  2. Kies voor hernieuwbare grondstoffen: Gebruik kattenbakvulling gemaakt van materialen zoals houtsnippers, maisstengels of tarwestengels. Deze zijn duurzamer dan minerale vullingen.

  3. Juiste afvalverwerking: Gebruikte kattenbakvulling hoort bij het restafval, niet bij het gft. Dit geldt zelfs voor vullingen van hernieuwbare grondstoffen vanwege mogelijke schadelijke stoffen.

  4. Vermijd compostering: Kattenbakvulling bevat mogelijk drukinkt of schadelijke stoffen die niet geschikt zijn voor compostering. Gooi het dus niet op de composthoop.

  5. Vermijd doorspoelen: Spoel kattenbakvulling nooit door de wc om verstoppingen te voorkomen.

  6. Gebruik klontvormende kattenbakvulling: die vergemakkelijkt het opruimen. U schept de uitgedroogde ontlasting er eenvoudig uit. Als de niet-klontvormende vullingen verzadigd zijn, moet de kattenbak in zijn geheel verschoond worden.

Kies verstandig en draag bij aan een groenere wereld, ook als u de kattenbak verschoont. Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Geniet deze zomer van een bbq zonder afval!

Geniet deze zomer van een bbq zonder afval!

  • Introtekst: Nu het zomer is en de temperaturen stijgen, is het tijd voor gezellige barbecues en picknicks in de buitenlucht. Helaas kunnen deze leuke activiteiten ook zorgen voor veel afval. Gelukkig kunt u dit met deze simpele tips voorkomen en toch volop genieten. 

Nu het zomer is en de temperaturen stijgen, is het tijd voor gezellige barbecues en picknicks in de buitenlucht. Helaas kunnen deze leuke activiteiten ook zorgen voor veel afval. Gelukkig kunt u dit simpel voorkomen en toch volop genieten. 

Slimme keuzes voor minder afval 

Het begint er allemaal mee om geen wegwerpplastic en aluminiumfolie te gebruiken. Kies in plaats daarvan voor herbruikbaar bestek, bamboe borden en bekers die u steeds opnieuw kunt gebruiken. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de kringloop voor leuk tweedehands serviesgoed. Denk ook aan herbruikbare servetten en bijenwasdoeken om voedsel af te dekken. 

Handig inkopen 

Koop uw eten liever in bulk in plaats van verpakte producten. Vers fruit en groenten kun je vaak zonder verpakking krijgen. Wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid. 

Gft: uw gratis groene bijdrage 

Wat te doen met etensresten? Verzamel schillen en ander biologisch afval in een composteerbare zak of emmer. En gooi dit met de milieupas gratis weg in de verzamelcontainer voor gft bij u in de buurt of in de gft-container thuis. Zo geeft u natuurlijke materialen een tweede leven. 

Duurzame drinkopties 

Bij een bbq hoort natuurlijk ook iets te drinken. Kies voor hervulbare waterflessen in plaats van wegwerp. Frisdrank kunt u zelf maken met bijvoorbeeld een Sodastream. Zo heeft u geen plastic flessen nodig. 

Maak een plan 

Denk van tevoren na over wat u gaat doen met restjes eten. Kunt u ze bewaren voor een andere keer? Zorg er ook voor dat u al uw afval netjes opruimt en op de juiste manier scheidt. Een kleine moeite met een groot verschil voor het milieu. 

Samen voor een schone planeet 

Een afvalvrije barbecue of picknick vergt wat planning, maar het is zeker de moeite waard. Met deze simpele tips levert u een positieve bijdrage aan een schonere planeet. Zo genieten en zorgen we deze zomer voor onze omgeving. Klaar om uw bbq afvalvrij te maken? Doe mee en maak van uw zomerse uitjes een duurzaam succes. 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Zomerspullen duurzaam gebruiken: tips voor hergebruiken, lenen en kopen

Zomerspullen duurzaam gebruiken: tips voor hergebruiken, lenen en kopen

  • Introtekst: Het is zomer. Tijd voor zon, veel buiten zijn en genieten van de natuur. In de vakantieperiode halen we vaak allerlei zomerse spullen tevoorschijn of kopen het nieuw. Ontdek hoe u bewuster kunt hergebruiken, lenen of kopen om de zomer net zo leuk, maar veel duurzamer te maken! 

Het is zomer. Tijd voor zon, veel buiten zijn en genieten van de natuur. In de vakantieperiode halen we vaak allerlei zomerse spullen tevoorschijn of kopen het nieuw.  Ontdek hoe u bewuster kunt hergebruiken, lenen of kopen om de zomer net zo leuk, maar veel duurzamer te maken! 

Hergebruiken en lenen 

Voordat u naar de winkel gaat voor nieuwe zomerspullen, bedenk eerst of u het echt nodig heeft. Misschien heeft u nog spullen van vorig jaar die u weer kunt gebruiken. Of zijn er vrienden, buren of familie waar u van kunt lenen. Heeft u bijvoorbeeld een zwembadje nodig voor die ene hete week? Vraag eerst rond in uw buurt. Ook picknickdekens kunnen prima gedeeld worden. Kampeerspullen zoals tenten en slaapzakken worden ook vaak maar een paar keer per jaar gebruikt. Door ze te delen, bespaart u geld en ruimte. Of kijk eens rond bij online deelplatformen waar u spullen kunt lenen of delen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. 

Duurzaam kopen 

Als u toch iets nieuws wilt kopen, kies dan voor duurzame opties. Zo draagt u direct bij aan een beter milieu. 

  • Badkleding: Ga voor badkleding van gerecyclede materialen. Deze zijn duurzaam en van goede kwaliteit. 
  • Strandstoelen en parasols: investeer in stevige spullen die meerdere zomers meegaan. 
  • Zonnebrand: Kies zonnebrand in biologisch afbreekbare verpakkingen of grotere verpakkingen om plastic te besparen. 

Geef spullen een tweede leven 

Heeft u zomerse spullen die nog in goede staat zijn maar die u niet meer gebruikt? Breng deze dan naar een kringloopwinkel of geef ze weg. Zo maakt u niet alleen uw zomer duurzamer, maar helpt u ook anderen genieten van een duurzame zomertijd. 

Kapotte of versleten zomerse spullen 

Zomerse spullen kunnen tijdens het gebruik kapot gaan of opraken. Dan is het goed om te weten waar u ze daarna  laat: 

  • Kapotte strandstoelen of parasolsDeze items kunnen meestal gerepareerd worden. Als reparatie niet mogelijk is, brengt u ze naar de milieustraat voor recycling.  
  • Versleten badkleding en handdoekenVersleten zwemkleding en handdoeken, mits schoon en droog, kunt u in de verzamelcontainer speciaal voor textiel in de wijk gooien. Dit zorgt ervoor dat de materialen hergebruikt kunnen worden. 
  • Zomerse opblaasspullen Zomerse opblaasartikelen zijn gemaakt van zacht pvc en dat is goed te recyclen. Kapotte of lekke zomerse opblaasartikelen kunt u in de maanden juli, augustus en september apart inleveren in de container voor opblaasartikelen bij één van onze milieustraten voor recycling. 
  • Zonnebrandcrème of -olieSpoel oude zonnebrandcrème of -olie nooit door de gootsteen, omdat dit problemen kan geven in de riolering. Deze producten moeten met de verpakking bij het restafval. Lege plastic flessen van zonnebrandcrème en -olie mogen wel bij plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd)*. Het liefst met de dop erop om geklieder te voorkomen. 

*Let op: Hoe u pmd weggooit hangt af van waar u woont. Bewoners van hoogbouw- en laagbouwwoningen zonder pmd-container mogen pmd en restafval samen weggooien in een verzamelcontainer voor restafval in de buurt. Dit afval wordt apart opgehaald en later met machines gesorteerd. 

Door uw zomerse spullen op de juiste manier weg te gooien, draagt u bij aan een beter milieu en zorgt u ervoor dat materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. 

Gebruik de scheidingswijzer 

Heeft u een ander zomers product en twijfelt u in welke bak het hoort? Met de handige Waardlanden-app heeft u altijd de scheidingswijzer en overige informatie over afval en grondstoffen bij de hand.  

Samen voor een duurzame zomer 

Elk klein gebaar helpt, van het delen van kampeerspullen tot het kiezen van gerecyclede badkleding. Door uw zomerse spullen weg te geven of op de juiste manier weg te gooien, zorgt u ervoor dat materialen hergebruikt kunnen worden en verminderen we samen de hoeveelheid afval. 

Laten we deze zomer inzetten op minder afval en meer genieten. Samen maken we het verschil!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Tips voor zomerse uitstapjes zonder afval!

Tips voor zomerse uitstapjes zonder afval!

  • Introtekst: De zomer betekent tijd voor leuke uitstapjes naar festivals, het strand en andere mooie plekjes in de buitenlucht. Het is belangrijk om die netjes achter te laten. Met deze handige tips zorgt u voor minder afval tijdens uw zomerse avonturen. 

De zomer betekent tijd voor leuke uitstapjes naar festivals, het strand en andere mooie plekjes in de buitenlucht. Het is belangrijk om die netjes achter te laten. Met deze handige tips zorgt u voor minder afval tijdens uw zomerse avonturen. 

Neem een afvalzakje mee 

Als u gaat varen, wandelen of fietsen weet u niet wanneer u een prullenbak tegenkomt. Neem daarom zelf een klein vuilniszakje mee. Zo kunt u uw afval verzamelen en later weggooien in een prullenbak onderweg of thuis. 

Gebruik uw eigen tas 

Voordat u op pad gaat, pakt u uw eigen tas in. Of u nu boodschappen doet voor vertrek of souvenirs koopt op locatie, een eigen tas zorgt voor onnodig gebruik van plastic zakjes. 

Kies voor herbruikbaar bestek en beker 

Denk vooraf na over eten en drinken tijdens uw uitstapje. Neem een herbruikbare beker mee voor koffie of laat uw snacks in uw eigen bakje doen bij de snackbar. Zo gaat u het gebruik van wegwerpbestek en -bekers tegen. 

Bereid uw eigen hapjes voor 

Voorkom last-minute aankopen van gemaksvoedsel in wegwerpverpakkingen met eigen snacks of maaltijden in herbruikbare bakjes. 

Leen in plaats van te kopen 

Gaat u kamperen of geeft u een feestje? Overweeg om spullen te lenen van familie, vrienden, buren of op deelplatforms in plaats van alles nieuw te kopen. Het bespaart geld en zorgt voor minder afval. 

Ruim op voordat u vertrekt 

Maak uw uitje compleet door niet alleen afval te voorkomen, maar ook door zwerfafval op te ruimen dat u onderweg tegenkomt. Gebruik daarvoor het vuilniszakje dat u bij zich heeft. 

Met deze simpele tips kunt u genieten van een zomer zonder zorgen en vol buitenplezier. Bovendien draagt u tegelijk bij aan een schonere omgeving voor iedereen. Fijne zomer! 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Geniet van een duurzame vakantie

Geniet van een duurzame vakantie

  • Introtekst: Het is zomer en dat betekent voor veel mensen vakantietijd. Of u nu een reis plant dicht bij huis of juist verder weg, wij helpen graag om uw vakantie zo duurzaam mogelijk te maken. Met deze tips ontdekt u hoe u kunt genieten van een duurzame vakantie en tegelijkertijd het milieu spaart.  

Het is zomer en dat betekent voor veel mensen vakantietijd. Of u nu een reis plant dicht bij huis of juist verder weg, wij helpen graag om uw vakantie zo duurzaam mogelijk te maken. Ontdek hoe u kunt genieten van een duurzame vakantie en tegelijkertijd het milieu spaart.  

Kies voor duurzame accommodaties 

Steeds meer verblijven hebben een Green Key-certificaat, een internationaal duurzaamheidskeurmerk in de toerismebranche. Denk aan eco-campings, groene hotels, B&B's, eco-lodges en vakantiehuizen die zich sterk maken voor duurzaamheid. Zo geniet u niet alleen van een fijn verblijf, maar draagt u ook bij aan een groenere planeet.

Duurzaam vervoer

Overweeg om binnen Europa de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Treinen zijn vaak comfortabeler en minder belastend voor het milieu. Als u een auto huurt, kies dan voor een elektrische of hybride uitvoering. 

Afval scheiden op uw vakantieadres 

Leer de lokale regels voor afvalscheiding en maak gebruik van beschikbare containers. Scheid etensresten, papier, plastic verpakkingen en glas als dat kan.  

Lokaal genieten  

Bezoek lokale markten en restaurants die gebruik maken van lokale en seizoensgebonden producten. Dit vermindert de CO2-uitstoot van transport en ondersteunt de lokale economie. Plus, het is een geweldige manier om de echte cultuur en smaken van uw bestemming te beleven. 

Vermijd wegwerpartikelen 

Pak slim in door licht te reizen en vermijd wegwerpartikelen zo veel mogelijk. Zeg nee tegen plastic rietjes, wegwerpbekers en tasjes. Kies voor herbruikbaar en neem uw eigen tassen, flessen, servies en bestek mee. Deze kunt u keer op keer opnieuw gebruiken.  

Eco-vriendelijke activiteiten 

Kies voor activiteiten die de natuur respecteren, zoals wandelen, fietsen of kajakken. Probeer uitstapjes die schadelijk kunnen zijn voor het milieu zoveel mogelijk te vermijden. 

Laat geen spoor achter 

Of u nu thuisblijft, in Nederland of een verre reist maakt: zorg ervoor dat u geen afval achterlaat. Gooi het altijd in de juiste containers. Veel landen en bestemmingen hebben goede recyclingmogelijkheden - maak er gebruik van! 

Met deze tips kunt u niet alleen ontspannen en genieten van uw vakantie, maar ook een positieve impact hebben op het milieu, waar ter wereld u ook bent. Geniet van een fijne en duurzame vakantie! 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Milieuvriendelijke schoonmaakrecepten voor thuis

Milieuvriendelijke schoonmaakrecepten voor thuis

  • Introtekst: De meeste keukenkastjes staan vaak vol met chemische en prijzige schoonmaakmiddelen. Met deze eco-vriendelijke recepten maakt u uw huis stralend schoon.

De meeste keukenkastjes staan vaak vol met dure chemische schoonmaakmiddelen. Met deze duurzame recepten maakt u uw huis stralend schoon. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.  

Recept voor zelfgemaakt wasmiddel 

Zelf wasmiddel maken is simpeler dan u denkt. Dit heeft u nodig: 

  • 1 liter water 
  • 1 stuk zeep (geraspt) 
  • 50 gram soda

Verwarm het water en los de zeep erin op. Voeg de soda toe en roer goed door. Laat afkoelen en giet het mengsel in een lege fles en uw wasmiddel is klaar voor gebruik.

Als je zelf wasmiddel maakt met soda, geraspte zeep en water, is het mogelijk om azijn als een aparte stap te gebruiken. Voeg een kopje azijn toe aan de spoelcyclus om de was zachter te maken en eventuele resten van het wasmiddel te verwijderen.

Recept voor een schoon toilet zonder chloor 

Voor een goed schoon toilet heeft u echt geen chloor nodig. Baking soda en azijn is alles wat u nodig heeft. 

  • 1 kopje baking soda 
  • 1 kopje azijn 

Giet 1 kopje baking soda in het toilet en giet er daarna direct 1 kopje azijn over. Dit zorgt voor een schuimlaag die uw toilet helemaal schoonmaakt. Laat 15 minuutjes intrekken. Even napoetsen met de borstel en u heeft een schoon en fris toilet. 

Recept om uw koffieapparaat te ontkalken 

Bijna alle merken van koffieapparaten verkopen zakjes met ontkalker. Niet nodig, want natuurazijn is net zo goed. 

  • 1 kopje natuurazijn 
  • 2 kopjes water 

Meng 1 deel azijn met 2 delen water en doe dit in het waterreservoir van uw koffieapparaat. Gebruik bij een bonenmachine de schoonmaakfunctie of spoel uw apparaat gewoon door met het water-azijnmengsel. Daarna spoelt u nog even na met water en uw apparaat is weer schoon. 

Recept voor streeploos schone ramen 

Met maar 3 eenvoudige ingrediënten en een spuitfles krijgt uw ramen en spiegels snel en streeploos schoon.  

  • 100 ml alcohol (70%) 
  • 100 ml azijn 
  • 100 ml water 

Meng deze ingrediënten in een spuitfles. Spuit het mengsel op uw spiegel of ramen en wrijf die droog met een schone zachte doek. 

Probeer deze recepten en ontdek hoe gemakkelijk en effectief groene schoonmaak kan zijn. Zo gaan we samen op weg naar een schone omgeving en afvalvrije toekomst.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Haal meer uit uw restafval!

Haal meer uit uw restafval!

  • Introtekst: Wat kunt u nog uit uw restafval halen? Hier zijn enkele simpele tips om uw afval beter te scheiden en zo bij te dragen aan een afvalvrije en schone regio.

In 2023 gooide elke persoon in onze regio gemiddeld 186 kilo restafval weg. Maar daarvan is minder dan 30 kilo echt restafval. Dit betekent dat we veel meer kunnen recyclen en onze afvalberg kunnen verkleinen. Wat kunt u nog uit uw restafval halen? Hier zijn enkele simpele tips om uw afval beter te scheiden en zo bij te dragen aan een afvalvrije en schone regio.

Afbeelding container afvalverdeling

Gft: 44% in restafval

Etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (gft) vormt ruim 40% van ons restafval. Gooi dit gratis met uw milieupas in de verzamelcontainer voor gft of in de gft-container thuis. Wilt u zakjes gebruiken? Gebruik dan alleen composteerbare zakjes met het Kiemplant-logo of OK-compost-logo. Hiermee kunnen we compost maken, wat weer goed is voor onze tuinen en landbouw.

Pmd: 8% in restafval*

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) maken 8% van ons restafval uit. Gooi deze los van elkaar in de pmd-container. Hiermee zorgt u ervoor dat deze materialen goed gerecycled kunnen worden.

*Let op: Hoe u uw pmd weggooit, hangt af van waar u woont. Bewoners van hoogbouw- en laagbouwwoningen zonder pmd-container mogen pmd en restafval samen weggooien in een verzamelcontainer voor restafval in de buurt. Dit afval wordt apart opgehaald en later met machines gesorteerd.

Apparaten: 1% in restafval

Nog steeds verdwijnt 1% van de apparaten in het restafval. Dit kan beter! Lever alles met een stekker of batterij gratis in bij de milieustraat, bouwmarkt of winkel waar u een nieuw apparaat koopt. Deze apparaten kunnen vaak gerepareerd of gerecycled worden, wat waardevolle grondstoffen bespaart.

Glas: 4% in restafval

Ongeveer 4% van ons restafval bestaat uit glas. Zorg ervoor dat verpakkingsglas, zoals flessen en potten, met dop of deksel in de glasbak belanden. Glas is eindeloos recyclebaar en hoeft nooit bij het restafval te eindigen.

Papier: 5% in restafval

Papier en karton maken nog 5% van ons restafval uit. Zorg ervoor dat schoon en droog papier en karton in de papiercontainer belanden. Papier kan uitstekend gerecycled worden, waardoor minder bomen gekapt hoeven te worden.

Babyluiers: 6% in restafval

Babyluiers vormen 6% van ons restafval. U kunt gebruikte luiers gratis inleveren bij de milieustraat met speciale luierzakken die daar verkrijgbaar zijn. Nog beter is het gebruik van wasbare luiers, die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook kostenbesparend.

Textiel: 4% in restafval

Ook 4% van het restafval bestaat uit textiel. Schoon, droog, goed, versleten of kapot textiel hoort netjes verpakt in de textielcontainer. Dit zorgt ervoor dat het textiel opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden.

Overig herbruikbaar: 12% in restafval

Maar liefst 12% van het restafval bestaat uit herbruikbare grondstoffen zoals klein chemisch afval, harde kunststoffen, metaal, piepschuim en frituurvet. Lever deze met de milieupas gescheiden en gratis in bij de milieustraat om recycling mogelijk te maken.

Restafval: 16% in de restafcontainer

Scheid uw afval en grondstoffen goed, dan blijft er weinig restafval over. Dit is beter voor het milieu en uw portemonnee.

Twijfelt u waar uw afval hoort? 

Download de handige scheidingswijzer. Of gebruik de scheidingswijzer op de website of in de Waardlanden-app.

Door ons afval goed te scheiden en te recyclen maken we onze regio schoner en duurzamer. Doe mee en haal nog meer uit uw restafval. Goed voor het milieu en uw portemonnee!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Klussen of verbouwen? Let op asbest!

Klussen of verbouwen? Let op asbest!

  • Introtekst: Gaat u klussen of verbouwen en heeft u een woning of schuur die voor 1994 is gebouwd? Wees dan extra alert. Er kan asbest aanwezig zijn. Ontdek hoe u veilig omgaat met asbest.

Gaat u klussen of verbouwen en heeft u een woning of schuur die voor 1994 is gebouwd? Wees dan extra alert. Er kan asbest aanwezig zijn. Laat van tevoren controleren of er asbest aanwezig is en neem op tijd maatregelen.

Asbest is een materiaal dat vroeger veel werd gebruikt vanwege zijn isolerende, duurzame en brandwerende eigenschappen. Je kunt op allerlei plaatsen in huis vinden, zoals in:

  • Afvoerbuizen van cement
  • Dakbeschot
  • Gevelpanelen
  • Golfplaten
  • Kit van kozijnen
  • Leidingen
  • Plafondplaten
  • Platen achter de cv-ketel
  • Schoorstenen
  • Vensterbanken
  • Vloerzeil

Asbest heeft een groot nadeel. Als  u gaat zagen, boren of breken in materialen waar asbest in zit komen er veel microscopisch kleine vezels vrij. Deze vezels kunnen gemakkelijk worden ingeademd en in de longen terechtkomen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals verschillende vormen van kanker, waaronder longkanker en mesothelioom, ook bekend als asbestkanker.

Wees alert

Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn tijdens het klussen of verbouwen in een woning of schuur dat voor 1994 is gebouwd. Gebruik het Advies op maat van Milieucentraal om na te gaan of u asbest tegen kunt komen.

Veilig omgaan met asbest

Hier is een handig stappenplan om veilig met asbest om te gaan:

  1. Vermoedt u dat er asbest in uw woning of schuur aanwezig is? Neem geen risico en laat een professionele inspectie uitvoeren om dit te bevestigen. Een gespecialiseerd bedrijf kan monsters nemen en deze onderzoeken om te zien of er inderdaad asbest aanwezig is. Als het om asbest gaat geven zij u advies over de verwijdering.
  2. Controleer of u het zelf mag verwijderen. U mag alleen zelf asbest verwijderen als het materiaal:
  • Niet meer is dan 35 m2 per adres
  • asbestvezels stevig vastzitten
  • met schroeven is bevestigd, niet met spijkers of nietjes
  • het niet gelijmd is

Geldt bovenstaande niet, vraag dan altijd een gecertificeerd bedrijf. Bespreek met het bedrijf wie de melding doet bij het Omgevingsloket, zie stap 3.

  1. Doe een sloopmelding bij het Omgevingsloket. Als u zelf het asbest mag verwijderen, meld dit dan bij het Omgevingsloket en wacht op toestemming van de omgevingsdienst of gemeente.
  2. Bekijk eerst onderstaand filmpje van Milieu Centraal:

Verzamel daarna alle benodigde materialen, zoals beschermende wegwerpkleding, een mondmasker (beschermfactor FFP3), veiligheidsbril, handschoenen, werkschoenen, spuitlijm of haarlak , schone doek, tuinslang en afplaktape.

  1. Bereid de ruimte voor door deze leeg te maken en de vloer af te dekken met afdekfolie. Zo voorkomt u dat asbest op uw spullen komt.
  2. Kies een geschikte dag om aan de slag te gaan, bij voorkeur een regenachtige en windstille dag om te voorkomen dat asbestvezels wegwaaien.
  3. Houd spuitlijm of haarlak bij de hand voor het vastzetten van eventuele bouten. Voorkom het breken, zagen, schuren of schaven van asbestmateriaal.
  4. Verpak het verwijderde asbest en uw wegwerpkleding veilig in dubbel plastic en markeer het duidelijk als asbesthoudend afval. Het asbest moet u in speciale folie verpakken en goed dichtplakken. Deze folie en tape kunt u gratis bij onze milieustraat krijgen. Spoel het pakket daarna goed af met de tuinslang. Maak met een natte doek de werkomgeving daarna schoon.
    Materiaal dat lijkt op asbest, zoals asbestvrije golfplaten, worden bij de milieustraat behandeld als asbest. Daarom moet ook dit materiaal goed verpakt worden aangeleverd.
  5. Voor u asbest naar een van onze milieustraten brengt moet u een sloopmelding bij uw gemeente indienen. Soms heeft u ook een vergunning nodig. Op de website van uw gemeente kunt u hierover meer informatie vinden.
  6. Voordat u asbest naar de milieustraat brengt, moet u een formulier invullen waarin u meldt dat u asbest komt brengen. Geef dit formulier samen met de sloopmelding of vergunning aan de beheerder van de milieustraat.

Door deze stappen te volgen kan u veilig omgaan met asbest en de risico's minimaliseren tijdens renovaties en verbouwingen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met een professional voor advies en inspectie.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Wegwerpluiers gratis inleveren bij de milieustraat

Wegwerpluiers gratis inleveren bij de milieustraat

  • Introtekst: Een duurzame luierperiode? Kies slim en bespaar met wasbare babyluiers of lever wegwerpluiers gescheiden in bij onze milieustraten. Gebruik hiervoor de speciale afvalzak voor babyluiers.

Bent u klaar met restafvalzakken vol gebruikte babyluiers? En wilt u graag een steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan kunt u wegwerpluiers scheiden in speciale afvalzakken voor luiers en gratis inleveren bij een van de milieustraten van Waardlanden. Of nog beter: kies slim en bespaar meer met wasbare luiers. Beter voor het milieu en de portemonnee.

Voordelen wasbare luiers

Met wasbare luiers is uw kindje sneller zindelijk en heeft het door de natuurlijke materialen veel minder last van luieruitslag. Deze moderne luiers zijn heel gemakkelijk in het gebruik. Bovendien voorkomt u restafval en het scheelt u ritjes naar de milieustraat. Wasbare luiers zijn dus beter voor het milieu en uw portemonnee. Meer informatie hierover vindt u op milieucentraal.nl/mazzelkontjes.

Wegwerpluiers gratis inleveren bij de milieustraat

U verzamelt de gebruikte wegwerpluiers in een speciale afvalzak voor babyluiers, die kunt u ophalen bij de milieustraten en op een aantal andere plaatsen in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden. De volle zak brengt u naar de milieustraat, waar u die gratis kunt weggooien in een speciale container. In de half doorzichtige afvalzakken voor luiers mogen alleen gebruikte wegwerpluiers. Doe er dus geen (latex) handschoenen, washandjes, onderleggers, zalfpotjes, tubes of andere materialen bij. Dit is zeer schadelijk voor het recyclingproces.

Locaties afvalzakken voor babyluiers

Op deze locaties kunt u ook speciale afvalzakken voor babyluiers ophalen. Check vooraf de openingstijden van de verschillende locaties.

Gemeente Locatie Adres Plaats
Gorinchem Gemeentehuis Stadhuisplein 1 Gorinchem
Gorinchem Milieustraat Waardlanden Boezem 3 Gorinchem
Hardinxveld-Giessendam Gemeentehuis Raadhuisplein 1 Hardinxveld-Giessendam
Hardinxveld-Giessendam Milieustraat Waardlanden Schrank 10 Hardinxveld-Giessendam
Molenlanden Dorpskamer Giessenburg Breestraat 2 Giessenburg
Molenlanden Milieustraat Groot-Ammers Transportweg 3 Groot-Ammers
Molenlanden Albert Heijn Nieuw-Lekkerland Planetenlaan 35 Nieuw-Lekkerland
Molenlanden Kringloopplein Ambachtsweg 2 Nieuw-Lekkerland
Vijfheerenlanden Gemeentehuis Leerdam Dokter Reilinghplein 1 Leerdam
Vijfheerenlanden Milieustraat Waardlanden Handelstraat 15 Leerdam
Vijfheerenlanden Gemeentehuis Meerkerk Prinses Marijkeweg 1 Meerkerk
Vijfheerenlanden Gemeentehuis Vianen Voorstraat 30 Vianen
Vijfheerenlanden Milieustraat Waardlanden Sportlaan 4 Vianen

Medisch afval

De afvalzakken voor luiers zijn niet bedoeld voor incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal valt in de Waardlanden-gemeenten onder medisch afval. Mensen met een medische indicatie die door medisch afval hun restafval niet kunnen verminderen, kunnen in aanmerking komen voor compensatie. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij de gemeente.

Compenstatieregeling gemeente Gorinchem

Neem contact op met Marcel Steenland. Stuur een e-mail naar belastingen@gorinchem.nl of bel tijdens kantooruren op 0183 - 65 93 92.

Compensatieregeling gemeente Hardinxveld-Giessendam

Ga voor meer informatie naar svhw.nl/medisch-afval en download het aanvraagformulier.
Stuur het ingevulde formulier per mail naar diftar@svhw.nl of per post naar:
SVHW Cluster Heffen, Postbus 7059, 3286 ZH Klaaswaal.
Bel tijdens kantooruren voor vragen naar 0186 - 577 222 of 0800 - 020 08 73.

Compensatieregeling gemeente Molenlanden

Bel tijdens kantooruren naar 088 75 15 100 of doe op molenlanden.nl/belastingen een aanvraag.

Waarom wegwerpluiers apart inleveren?

Als u wegwerpluiers bij het restafval gooit, eindigen ze in de verbrandingsoven. Wegwerpluiers die u apart inlevert bij de milieustraat, worden voor een deel verwerkt tot grondstof om nieuwe producten van te maken, zoals plastic auto-onderdelen. Deze manier van verwerken heeft minder invloed op het milieu dan die van verbranden in een afvalenergiecentrale.

Zo gaan we samen op weg naar een schone omgeving en afvalvrije toekomst. Meer video’s en handige tips om afval te verminderen en nog beter te scheiden vindt u op waardlanden.nl/hulpentips.

Vragen

Heeft u een vraag over de inzameling van babyluiers?

> Vind hier het antwoord op veelgestelde vragen over de inzameling van babyluiers en medisch afval

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Milieubewust tuinieren: zelf compost maken

Milieubewust tuinieren: zelf compost maken

  • Introtekst: Ontdek hoe u uw tuinafval omtovert tot voedzame compost, helemaal vanuit de eigen tuin. Leer praktische tips voor milieubewust tuinieren en bespaar geld terwijl je bijdraagt aan een schonere omgeving. Start vandaag nog uw duurzame tuinavontuur!

Als u een tuin heeft, kent u vast het probleem van veel snoei- en tuinafval. Met een paar handige tips kunt u dit tuinafval omtoveren tot voedzame compost, helemaal vanuit uw eigen tuin. Geen gedoe meer groenafval naar de milieustraat brengen. En geen extra kosten voor brandstof, verwerking en kunstmest. En het is ook nog eens goed voor het milieu.

Kies de juiste plek

Het begint allemaal met de juiste plek voor uw composthoop of -bak. Kies een plekje in de schaduw in uw tuin, waar de composthoop rustig zijn werk kan doen zonder dat die direct zonlicht krijgt.

Meng groen en bruin materiaal

Een goede composthoop heeft balans nodig. Meng groen materiaal, zoals gras en keukenafval, met bruin materiaal, zoals takjes en droge bladeren. Dit zorgt voor een goede mix van voedingsstoffen en helpt het composteerproces.

Vocht en beluchting zijn belangrijk

Een vochtige omgeving is belangrijk voor het composteerproces, maar zorg ervoor dat uw composthoop niet te nat wordt. Regelmatig omscheppen zorgt voor een goede luchtstroom en versnelt het afbraakproces.

Kies voor een compostbak

Een compostbak is handig omdat het alles netjes bij elkaar houdt en versnelt het composteerproces. Een bak voorkomt ook dat afval zich verspreidt in uw tuin.

Vermijd etensresten zoals vlees en zuivel

Het kan verleidelijk zijn om al uw keukenafval in de compostbak te gooien. Toch is het belangrijk om geen etensresten zoals vlees en zuivel toe te voegen. Deze kunnen ongedierte aantrekken en het composteerproces verstoren.

Bespaar geld en help het milieu

Door zelf compost te maken, bespaart u niet alleen geld. Ook helpt u het milieu. Begin vandaag nog met composteren en binnen de kortste keren geniet u van een vruchtbare tuin zonder extra kosten. Zo werken we samen aan een afvalvrije en schone omgeving.

Wil je meer tips voor milieubewust tuinieren? Neem dan eens een kijkje op de website Duurzaam Actueel, waar u veel handige informatie vindt om uw tuin nog groener te maken.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Batterijen: niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak

Batterijen: niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak

  • Introtekst: Batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar wist u dat batterijen gevaarlijk kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden ingeleverd voor recycling? Ga er zorgvuldig mee om en ontdek waarom het belangrijk is om batterijen apart in te zamelen om brand en schade te voorkomen.

Batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze worden gebruikt in heel veel verschillende apparaten, zoals in klokken, speelgoed, zaklampen en afstandsbedieningen. Maar waar moeten deze naartoe als ze leeg of kapot zijn? Gooi batterijen nooit in de vuilnisbak. Een beschadigde batterij kan lekken, openbarsten of zelfs ontploffen en brand veroorzaken. Het is daarom belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan en ze altijd apart in te leveren voor recycling.

Batterijen zijn klein chemisch afval (kca) en horen niet bij het restafval. Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden worden als restafval verbrand, waarbij stoffen vrij kunnen komen die schadelijk zijn voor het milieu. In batterijen zitten materialen die heel goed gerecycled kunnen worden. Zo kan ongeveer 95% van het nikkel, kobalt en koper in batterijen opnieuw gebruikt worden, dat spaart energie en nieuwe grondstoffen.

Schadelijke stoffen

Heeft u thuis nog oude batterijen liggen? Lever deze dan in voor recycling. In oude batterijen zitten stoffen die schadelijk zijn als ze in de natuur terechtkomen of bij verbranding vrijkomen. Ze bevatten zware metalen zoals cadmium, kwik en lood. Oude batterijen kunnen lekken en roesten. Raak ze nooit met uw handen aan of was uw handen goed nadat u de batterijen toch hebt aangeraakt. Doe lekkende of verroeste batterijen altijd in een afgesloten zakje of huishoudfolie voor u ze in de inzamelbak gooit.

Voorkom lekkende batterijen

  • Gebruik in een apparaat batterijen van hetzelfde type en hetzelfde merk.
  • Vervang alle batterijen tegelijk
  • Plaats nieuwe batterijen goed in een apparaat: eerst de negatieve kant en dan de positieve kant, bij het verwijderen is het andersom. 
  • Bewaar lege batterijen op een droge plek bij een temperatuur tussen 15 en 17 graden Celsius. Bij koudere temperaturen gaat er spanning verloren, terwijl bij (extreem) hoge temperaturen batterijen minder goed werken functioneren en zelfs kunnen gaan lekken. 
  • Lever lege batterijen regelmatig in bij een inleverpunt.

Waar je ze koopt, kan je ze kwijt

Lever batterijen na gebruik altijd apart in. Bij winkels en supermarkten waar je batterijen kan kopen staan speciale inzamelbakken waar je oude en lege batterijen in kan leveren. Bewaar lege batterijen op een vaste plek in huis en neem ze regelmatig mee als u boodschappen gaat doen. Zo blijven batterijen nooit te lang in huis en draagt u bij aan een beter milieu. Alle soorten batterijen mogen in de inzamelbak, ook de kleine platte knoopcel batterijtjes die bijvoorbeeld in gehoorapparaten of fietslampjes zitten. Kijk op legebatterijen.nl voor inzamelpunten bij u in de buurt. 

Door oude en lege batterijen veilig en verantwoord weg te brengen, verminderen we de negatieve impact op het milieu verminderen en dragen we bij aan een schonere wereld en een duurzamere toekomst. 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Delen en lenen: Een duurzame manier om afval te verminderen

Delen en lenen: Een duurzame manier om afval te verminderen

  • Introtekst: In een wereld waarin consumptie hoogtij viert, is het heel belangrijk dat we zorgen voor minder afval. Ontdek tips voor een duurzamere levensstijl.

In een wereld waarin consumptie hoogtij viert, is het heel belangrijk dat we zorgen voor minder afval. Gelukkig is de oplossing simpel: delen en lenen. Goed voor onze planeet en we kunnen ook kosten besparen en gemeenschappen versterken. Met deze tips helpen wij u op weg naar een duurzamere levensstijl.

Leen spullen van anderen

Hoe vaak koopt u een product om er vervolgens achter te komen dat u het maar een paar keer per jaar gebruikt? Dit is waar lenen van anderen in het spel komt. In plaats van iets nieuws te kopen, kunt u er over nadenken om het te lenen van vrienden, familie of buren. Heeft u bijvoorbeeld tuingereedschap of een boor nodig voor een eenmalig klusje? Kies er dan voor om er een te lenen van een buurman of te huren bij een bouwmarkt. Het is belangrijk om voor elke aankoop na te denken of u het echt nodig hebt of niet.

Maak gebruik van de deeleconomie

De deeleconomie, misschien voor u een redelijk nieuw begrip, bestaat al eeuwen. Denk bijvoorbeeld aan bibliotheken. Tegenwoordig zijn er tal van online platforms en apps die zorgen dat producten delen gemakkelijker is dan ooit tevoren. Of u nu een auto nodig heeft voor een dagje uit of gereedschap voor een klusje thuis, er is waarschijnlijk een platform waar u het kunt vinden. Enkele voorbeelden zijn Peerby, waar u spullen kunt lenen van mensen in uw buurt, en SnappCar, een autodeelplatform. Door te delen verminderen we niet alleen afval, maar versterken we ook onze contacten.

Maak gebruik van kledingbibliotheken

Een opkomende trend van delen en lenen zijn kledingbibliotheken. Net als bij een gewone bibliotheek kunt u hier kleding lenen voor een speciale gelegenheid of gewoon om uw garderobe op te frissen. Door kleding te lenen in plaats van te kopen, vermindert u niet alleen afval, maar bespaart u ook geld en ruimte in uw kast.

Door te delen en te lenen kunnen we allemaal een steentje bijdragen en zo afval verminderen. Heeft u nog andere ideeën of tips over hoe u afval vermindert? Laat het ons weten!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Gft: Verzamel het direct in de keuken

Gft: Verzamel het direct in de keuken

  • Introtekst: Kookt u graag, maar raakt u gestrest door die groente-, fruit- en etensresten tijdens het koken? Zet een handig keukenemmertje op het aanrecht, dan bent u zo van dat gft-afval af. Daarna kunt u gft gewoon gratis weggooien.  

Bent u een liefhebber van koken, maar wordt u soms gestrest van die stapel groente-, fruit- en etensresten (gft) op het aanrecht? Geen paniek! Met een handig keukenemmertje bent u zo van dat gft-afval af. Gewoon alles in één keer gratis met de milieupas weggooien in de gft-verzamelcontainer in de buurt of in de gft-container bij uw woning. Geen extra kosten dus. Kook met gemak én met een groen geweten.

Houd gft apart met composteerbare zakjes 

Wilt u moeiteloos GFT apart houden? Gebruik dan een handig bakje voor gft met composteerbare zakjes op uw aanrecht. Zo gooit u etensresten makkelijk weg en voorkomt u dat ze bij het restafval belanden.

Gratis gft weggooien

Goed nieuws! De volle composteerbare zakjes kunt u gratis weggooien in de gft-container in de buurt met de milieupas. Heeft u een gft-container thuis? Met de composteerbare zakjes blijft die lekker schoon. Plastic hoort niet bij het gft. Let dus goed op het logo op het composteerbare zakje om er zeker van te zijn dat u het juiste zakje gebruikt. U herkent de zakjes aan het Kiemplant-logo of het OK-compost-logo.

Van keuken naar compost

Wist u dat als u gft gescheiden houdt van het restafval, het wordt gerecycled tot biogas en compost? Compost is goed voor de tuin en het land, terwijl biogas een milieuvriendelijk alternatief is voor aardgas. Als gft bij het restafval belandt, wordt het verbrand en niet gerecycled. Zo raken we dat gft voor altijd kwijt. Door uw gft apart te houden, helpt u mee aan een schonere wereld. 

Benieuwd wat er wel en niet bij het gft mag?

Voor uw gemak hebben we de scheidingsregels voor gft op een rij gezet. Zo weet u precies wat wel en niet in de gft-container thuishoort. 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Maak een verschil: Scheid uw gft-afval!

Maak een verschil: Scheid uw gft-afval!

  • Introtekst: Wist u dat meer dan 40% van ons restafval bestaat uit etensresten, groente-, fruit- en tuinafval? Goed nieuws! Als u dat gft apart verzamelt, blijft er veel minder restafval over. Goed voor het milieu en uw portemonnee. Ontdek handige tips en maak een verschil!

Wist u dat meer dan 40%* van ons restafval bestaat uit etensresten, groente-, fruit- en tuinafval? Goed nieuws! Als u dat gft apart verzamelt, blijft er veel minder restafval over. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Benieuwd hoe u dit makkelijk kunt doen? Ontdek hier handige tips en maak een verschil!

Gebruik een handig gft-keukenemmertje! 

Wilt u gemakkelijk uw gft apart houden? Dan is een handig gft-keukenemmertje op het aanrecht een slimme oplossing. Hiermee verzamelt u uw etensresten direct in de keuken en gooit u de inhoud van het emmertje daarna eenvoudig gratis weg met de milieupas in de gft-verzamelcontainer of in de gft-container bij uw woning. Zo blijft het lekker fris in huis.

Gebruik de juiste zakjes voor uw gft-afval! 

Als u zakjes gebruikt om uw gft-afval weg te gooien, let dan op: alleen speciale, composteerbare zakjes met het kiemplant-logo of OK-compost-logo mogen bij het gft. Die zijn verkrijgbaar bij verschillende winkels en supermarkten.  

Gooi gft-afval gratis weg

Uw gft-afval kunt u met de milieupas gratis weggooien in de gft-verzamelcontainer bij u in de buurt of aanbieden in de gft-container bij uw woning. U hoeft hiervoor niet apart te betalen.

Voorkom nare geurtjes en beestjes! 

Niemand houdt van nare geurtjes of ongenode gasten in de keuken. Hier zijn een paar tips om dat te voorkomen: 

  • Doe gft zo droog mogelijk in de gft-container.
  • Verpak snel bedervende etensresten, zoals vlees en vis, in een krant voordat u ze in de gft-container doet.
  • Vervang composteerbare zakjes om de dag om te voorkomen dat ze gaan scheuren.
  • Maak uw keukenemmertje of gft-container regelmatig schoon met water en eventueel groene zeep.

Waarom is goed gft scheiden belangrijk? 

Gft bestaat uit waardevolle grondstoffen waarvan biogas en compost gemaakt kunnen worden. Door gft goed te scheiden, houdt u bovendien minder restafval over. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Gooi koffieprut aardappelschillen, uitgebloeide bloemen en etensresten, zoals schillen en botjes, voortaan apart weg. Twijfelt u of iets bij het gft hoort? Voor uw gemak hebben we alle scheidingsregels op een rij gezet.

*Let op: Bewoners van hoogbouw- en laagbouwwoningen zonder pmd-container, zoals in Gorinchem Binnenstad en het centrum van Leerdam, gooien plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) samen met het restafval weg. Ter verduidelijking: dit afval halen we apart op en wordt later gescheiden en gerecycled. 40% gft heeft betrekking op het restafval zonder dit pmd. 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Welk glas hoort waar?

Welk glas hoort waar?

  • Introtekst: Wist u dat niet al het glas op dezelfde plek thuishoort? We zetten een handig overzicht voor glasrecycling voor u op een rij.

Glas is een materiaal dat op veel verschillende manieren wordt gebruikt in ons dagelijks leven, van drinkglazen tot verpakkingsmaterialen en decoratieve stukken. Maar wist u dat niet al het glas op dezelfde plek thuishoort als het gaat om recycling? Hier is een handig overzicht om te weten waar de verschillende soorten glas horen voor goede recycling.

Theeglas, glazen vaas of ovenschaal

Hoewel het misschien verrassend is, horen theeglazen, glazen vazen en ovenschalen niet thuis in de gewone glasbak. Deze glassoorten zijn geen verpakkingen en kunnen een andere samenstelling hebben die de glasrecycling verstoort. Als ze nog in goede staat zijn, kunt u ze het beste weggeven of naar de kringloop brengen voor hergebruik.

Fotolijst

Glas uit fotolijstjes hoort ook niet in de gewone glasbak. Dit kunt u gratis inleveren bij de milieustraat voor recycling. Zo wordt het glas op de juiste manier verwerkt en hergebruikt.

Bierflesje

Bierflesjes zijn een veelvoorkomende vorm van glasafval. Als ze statiegeld hebben, kunt u ze eenvoudig inleveren bij de supermarkt om te worden gereinigd en hergebruikt. Bierflesjes zonder statiegeld horen wel gewoon thuis in de glasbak voor recycling.

Spiegel

Kapotte of oude spiegels kunnen niet zomaar bij het gewone glasafval. Breng ze in plaats daarvan gratis naar de milieustraat voor de juiste verwerking. Zo kunnen ze op een verantwoorde manier gerecycled worden.

Wijnfles of jampot

Alle doorschijnende verpakkingsglazen, zoals wijnflessen en jampotten, horen in de glasbak voor recycling. Zorg er wel voor dat de verpakking leeg is voordat u die weggooit. Deksels en doppen mogen er gewoon op blijven zitten.

Vlakglas

Autoruiten, vensterglas en ander vlakglas zijn niet geschikt voor de gewone glasbak. Dit soort glas kunt u gratis naar de milieustraat brengen, waar speciale containers staan voor de recycling van vlakglas.

Elk soort glas heeft dus zijn eigen plekje om te recyclen. Door ons bewust te zijn van waar elk stuk glas thuishoort, kunnen we samen bijdragen aan een afvalvrije en groenere toekomst.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Verantwoord recyclen: Lever je e-sigaret of vape in

Verantwoord recyclen: Lever je e-sigaret of vape in

  • Introtekst: Het is belangrijk om te weten dat e-sigaretten en vapes niet thuishoren bij het restafval. Deze apparaten bevatten batterijen die brand kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze verantwoord kwijt te raken. 

Het is belangrijk om te weten dat e-sigaretten en vapes niet thuishoren bij het restafval. Deze apparaten bevatten batterijen die brand kunnen veroorzaken als ze verkeerd worden weggegooid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze verantwoord kwijt te raken.

Waar kan je jouw e-sigaret of vape inleveren?

  • InleverpuntenVeel supermarkten, bouwmarkten en elektronicawinkels hebben inleverpunten voor elektronische apparaten, waaronder e-sigaretten en vapes. Je kunt deze apparaten daar veilig achterlaten voor recycling.
  • Bij aankoop van een nieuweAls je een nieuwe e-sigaret of vape koopt, vraag dan of de winkel bereid is om je oude apparaat in te nemen voor recycling. Dit is een handige manier om ervoor te zorgen dat je oude apparaat op een verantwoorde manier wordt afgevoerd.
  • MilieustraatBreng je oude e-sigaretten en vapes naar de milieustraat in jouw buurt voor veilige verwerking. Op deze manier worden ze op de juiste manier gerecycled en voorkom je schade aan het milieu.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je jouw e-sigaret nooit bij het restafval moet gooien. Naast het risico op brand, bevatten de accu's waardevolle materialen die gerecycled kunnen worden. Door ze op de juiste manier in te leveren, draag je bij aan het behoud van kostbare grondstoffen en verminder je het risico op milieuvervuiling.

Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen voor een schonere omgeving en onze gezondheid. Door e-sigaretten en vapes veilig in te leveren, kunnen we ervoor zorgen dat deze elektronische apparaten op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled en geen schade veroorzaken aan ons milieu. Doe mee en lever je e-sigaretten veilig in!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Houd uw gft-container schoon en fris met deze handige tips

Houd uw gft-container schoon en fris met deze handige tips

  • Introtekst: Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval en etensresten scheiden zonder dat u last heeft van vervelende geurtjes? Ontdek zes handige tips om ervoor te zorgen dat uw gft-container schoon en fris blijft.

Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft) scheiden zonder dat u last heeft van vervelende geurtjes? Onze milieucoaches delen zes handige tips om ervoor te zorgen dat uw gft-container schoon en fris blijft.

Tip 1: Houd het koel en schaduwrijk

Plaats uw gft-container zo veel mogelijk in de schaduw, weg van direct zonlicht. Door die koel te houden, loopt u minder risico op nare geurtjes. Zo blijft uw container fris, zelfs op de warmste dagen.

Tip 2: Spoel af en toe

Geef uw gft-container af en toe een verfrissende spoelbeurt. Gebruik gewoon water en eventueel een beetje groene zeep om alle restjes weg te spoelen. Een schone container is een frisse container.

Tip 3: Leg een krant onderin

Voorkom aangekoekte etensresten door een krant onderin uw gft-container te leggen. Zo blijft de bodem van uw container schoon en fris, zonder vastgekleefde resten.

Tip 4: Verpak etensresten slim

Gebruik composteerbare gft-zakjes met het kiemplantlogo of OK-compost-logo. Alleen deze zakjes mogen bij het gft. U kunt uw vlees-, vis- en andere etensresten ook verpakken in een krant voordat u ze in de container doet. Zo voorkomt u lekken en blijft uw container lekker schoon.

Tip 5: Laat natte resten uitlekken

Laat natte voedselresten goed uitlekken voordat u ze in de container gooit. Ook is het slim om gemaaid gras eerst een dag te laten drogen. Zo voorkomt u te veel vocht in de container, dat nare geurtjes kan veroorzaken.

Tip 6: Leegmaken voor vertrek

Gaat u op vakantie? Zorg er dan voor dat u uw gft-container laat legen voordat u vertrekt. Zo komt u niet thuis bij een vervelende verrassing. Een lege container is de eerste stap naar een schone en frisse thuiskomst.

Met deze eenvoudige tips van onze milieucoach houdt u uw gft-container schoon en fris, zonder dat u last heeft van vervelende geurtjes. Samen zetten we een stap naar een afvalvrije en schone omgeving.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Uw matras toe aan vervanging? Laat het recyclen!

Uw matras toe aan vervanging? Laat het recyclen!

  • Introtekst: Heeft u een oud matras of topper waar u vanaf wilt? Geen zorgen! Breng het gratis naar de milieustraat voor recycling.  

Heeft u een oud matras of topper waar u vanaf wilt? Geen zorgen! Breng het gratis naar de milieustraat voor recycling.  

Gratis inleveren bij de milieustraat voor recycling 

Op de milieustraat staat een speciale container waar u uw oude matras of topper kunt achterlaten. In uw matras of topper zitten waardevolle grondstoffen die gerecycled kunnen worden. Door uw oude matras of topper naar de milieustraat te brengen, helpt u het milieu te beschermen. Past uw oude matras of topper niet in de auto? Dan kunt u bij de milieustraat gratis een aanhanger lenen.  

Uw matras of topper thuis laten ophalen 

Kunt u het niet zelf brengen? Geen probleem! U kunt ook online een afspraak maken om het op te laten halen en direct met iDeal betalen. Grofvuil dat u thuis laat ophalen, is restafval en wordt verbrand. Jammer, want in grof huishoudelijk afval zitten veel waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Met een tarief op deze ophaalservice moedigen de gemeenten u aan om uw grofvuil te sorteren en gescheiden in te leveren de milieustraat.  

Lees meer
Koffiepads en theezakjes mogen bij het gft

Koffiepads en theezakjes mogen bij het gft

  • Introtekst: Wist u dat vrijwel alle theezakjes en koffiepads die we in Nederland gebruiken composteerbaar zijn? Gooi ze daarom weg bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).

Wist u dat vrijwel alle theezakjes en koffiepads die we in Nederland gebruiken composteerbaar zijn? Gooi ze daarom weg bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).

Veel mensen gooiden de koffiepads en theezakjes al op gevoel in de gft-bak. Door kunststof in het filtermateriaal raakte het compost vervuild. Dat plastic heeft de sector er nu uitgehaald. Koffie- en theeproducenten in Nederland spraken met de Rijksoverheid af om hun koffiepads en theezakjes van volledig composteerbaar materiaal te maken.

88 miljoen kilo extra compost

Maar liefst 93 procent van de theezakjes en 97 procent van alle koffiepads is inmiddels composteerbaar, blijkt volgens de branchevereniging Koffie & Thee Nederland uit een steekproef van Rijkswaterstaat. Alle koffiepads en theezakjes die nu bij het gft mogen, leveren volgens de brancheorganisatie ongeveer 88 miljoen kilo extra compost op. Goed voor land- en tuinbouw, zodat gewassen beter kunnen groeien en voor in de eigen tuin.

Let op: koffiecapsules bij het restafval

Koffiecapsules (cups) horen wel bij het restafval. Composteerbare koffiecapsules breken, net als veel andere harde plastics, vaak niet of onvoldoende af in composteerinstallaties. Op langere termijn willen fabrikanten proberen de aluminium cups goed te recyclen. Plannen daarvoor zijn nog in de maak.

Wat mag wel en niet bij het groente-, fruit- en tuinafval?

Benieuwd wat er nog meer bij het groente-, fruit en tuinafval mag en wat niet? Bekijk onze scheidingsregels voor keukenafval, fijn tuinafval, dieren en hulpmiddelen bij afval scheiden.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Waar horen zand, grond en (tuin)aarde?

Waar horen zand, grond en (tuin)aarde?

  • Introtekst: Het lijkt misschien logisch: zand, grond en (tuin)aarde zijn natuurlijke materialen, dus waarom zouden we ons zorgen maken over hoe we ze weggooien? Toch is het belangrijk om deze materialen op de juiste manier te verwerken.

Het lijkt misschien logisch: zand, grond en (tuin)aarde zijn natuurlijke materialen, dus waarom zouden we ons zorgen maken over hoe we ze weggooien? Toch is het belangrijk om deze materialen op de juiste manier te verwerken. Anders kan dat een grote impact hebben op ons milieu.

Niet bij gft

Zand, grond en (tuin)aarde horen niet thuis bij het groente-, fruit- en tuinafval, ook wel bekend als gft. Het lijkt misschien logisch om ze daarbij weg te gooien, maar dit kan het composteerproces verstoren. Als deze materialen in de gft-container belanden, kan dit leiden tot afkeuring van de container. Met het gevolg dat deze niet wordt geleegd.

Thuis verwerken

Maar waar kunnen we deze materialen dan wel kwijt? Gelukkig is er een oplossing. Thuis kunt u kleine hoeveelheden pot- en tuingrond veilig weggooien bij het gft. Denk hierbij aan de aarde uit een bloempotje of de aarde bij onkruid. Van ons gft kunnen we groen gas en compost maken. Deze waardevolle hulpbronnen gebruikt de land- en tuinbouw als bodemverbeteraar, wat bijdraagt aan de groei van gewassen. Maar het mooie is dat we ook zelf voordeel kunnen hebben van compost in onze tuinen en voor onze planten. Bovendien wordt het gas gebruikt om huizen te verwarmen. Zo dragen we niet alleen bij aan een milieuvriendelijkere wereld, maar ook aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

Voordeel door hergebruik

Voor grotere hoeveelheden zand, grond en (tuin)aarde zijn er speciale bedrijven die deze materialen innemen, inspecteren en zuiveren voor hergebruik. Door samen te werken aan een schonere en groenere wereld kunnen we echt een verschil maken. Laten we dus bewust omgaan met onze natuurlijke materialen door deze goed te scheiden. Zo dragen we bij aan een schone regio en afvalvrije toekomst voor onszelf en de generaties die nog komen. Met elkaar én voor elkaar.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Kleine verandering, groot effect! Zo kunt u eenvoudig gft scheiden in huis

Kleine verandering, groot effect! Zo kunt u eenvoudig gft scheiden in huis

  • Introtekst: Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft) apart houden zonder moeite? Gebruik dan een handig bakje voor gft met composteerbare zakjes op uw aanrecht. De volle zakjes kunt u gratis weggooien in de gft-container.

Wilt u uw groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft) apart houden zonder moeite? Gebruik dan een handig bakje voor gft met composteerbare zakjes op uw aanrecht. Zo gooit u etensresten makkelijk weg en voorkomt u dat het bij het gewone afval belandt.

Gft gratis weggooien  

Goed nieuws! De volle composteerbare zakjes kunt u gratis weggooien in de gft-container in de buurt met de milieupas. Heeft u een gft-container thuis? Met de composteerbare zakjes blijft die lekker schoon. Plastic hoort niet bij het gft. Kijk dus goed naar het logo op het composteerbare zakje. Zo weet je zeker dat je het juiste zakje gebruikt.

Van keuken naar compost 

Wist u dat als u gft gescheiden houdt van het restafval, het wordt gerecycled tot compost en biogas (groengas)? Compost is goed voor de tuin en het land, terwijl groengas een milieuvriendelijk alternatief is voor aardgas. Als gft bij het restafval belandt, wordt het verbrand en niet gerecycled. Dat gft zijn we dan voor altijd kwijt.  Zo helpt u mee aan een schonere wereld.

Benieuwd wat er wel en niet bij het gft mag? Voor uw gemak hebben we de scheidingsregels op een rij gezet.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
5 tips om zwerfafval te voorkomen

5 tips om zwerfafval te voorkomen

  • Introtekst: Zeg nee tegen zwerfafval! Samen kunnen we zwerfafval verminderen. We zetten de 5 belangrijkste tips op een rij! 

Zwerfafval is schadelijk voor mens dier, en milieu. Dieren raken erin verstrikt of eten het op, wat ongezond is. Ook trekt het ongedierte aan en vervuilt het de bodem. Gelukkig kunnen we samen iets doen om zwerfafval te verminderen. We zetten de 5 belangrijkste tips op een rij!

Tip 1: Doe afval in de bak 

Zet vuilniszakken nooit naast de containers. Zo voorkomt u zwerfafval en ongedierte. Zorg ervoor dat vuilnis in de bak past om problemen bij het legen te voorkomen. Zet geen afval naast de containers. U betaalt daarvoor hoge verwijderingskosten.

Tip 2: Meld bijgeplaatst afval  

Ziet u afval naast een container? Meld het bij uw gemeente of Waardlanden. Geef bij uw melding het containernummer op. Dit nummer vindt u linksboven op de container.

Tip 3: Beheer grofvuil slim

Breng grofvuil naar de milieustraat of maak een grofvuilafspraak om het te laten ophalen. Zet grofvuil niet zonder afspraak op straat.

Tip 4: Houd zwerfvuil onder controle

Gooi onderweg afval in prullenbakken, zelfs kleine items zoals kauwgom en peuken. Is er geen prullenbak in de buurt, neem klein afval dan mee naar huis.

Tip 5: Voer geen vogels 

Voer geen brood aan vogels, het is ongezond voor hen en trekt ongedierte zoals ratten aan. Gooi oud brood in de gft-container.

Samen zorgen we voor een afvalvrije en schone omgeving!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Voorkom afval

Afval voorkomen is nog beter dan afval scheiden

  • Introtekst: Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat geldt ook voor afval. Maar hoe doet u dat? Ontdek hoe u in plaats van afval scheiden zich ook kunt richten op afval voorkomen.

Wist u dat afval voorkomen eigenlijk nog beter is dan afval scheiden? Ja echt! Het gaat niet alleen om het beschermen van het milieu, maar ook om bij te dragen aan de wereld en iets te doen voor anderen. Door bewust om te gaan met nieuwe spullen kopen en slimme keuzes te maken in het gebruik van spullen, kunnen we de hoeveelheid afval verminderen. Uw kleine inspanningen maken een groot verschil en dragen bij aan een duurzamere wereld. Daarom geven we u een aantal handige tips om afval te voorkomen.  

Hoe kunt u afval voorkomen?

Denk na of u iets echt nodig hebt

Kijk kritisch naar de producten die u koopt en vermijd producten met onnodig verpakkingsmateriaal. Ga bijvoorbeeld voor verse groenten en fruit in plaats van voorverpakte soorten. Gebruik hier geen plastic zakjes voor maar herbruikbare zakjes. 

Kies voor herbruikbare producten

Gebruik herbruikbare boodschappentassen, waterflessen, koffiebekers en lunchboxen. Neem dus een tas vanuit huis mee wanneer u naar de supermarkt gaat. Zo vermindert u het gebruik van wegwerpartikelen en bespaart u geld. 

Maak duurzame keuzes

Denk aan duurzame mogelijkheden voor wegwerpproducten, zoals herbruikbare wattenstaafjes, herbruikbare rietjes en bijenwasdoeken of een Tupperware-bakje in plaats van plastic folie. 

Geef spullen een tweede leven 

Breng nog bruikbare spullen naar de kringloopwinkel, geef ze weg aan vrienden of familie, of verkoop ze online. Ook kunt u oude kapotte spullen laten maken in een repaircafé. Zo krijgen ze een tweede kans en voorkomt u dat ze bij het afval belanden. 

Kook bewust

Plan maaltijden en koop alleen ingrediënten die u nodig heeft. Zo voorkomt u dat voedsel bederft en moet worden weggegooid. Kijk ook een keer in de koelkast voordat u naar de supermarkt gaat voor nieuwe ingrediënten en kook met de spullen die u al in huis heeft. Tip: heeft u verschillende ingrediënten in de koelkast maar weet u niet welk gerecht u ermee kunt maken? Gebruik ChatGPT om een recept te maken. Typ de ingrediënten in die u nog in huis heeft en vraag om een recept. ChatGPT maakt dan een recept en geeft aan welke ingrediënten u eventueel nog nodig hebt. Zo maakt u koken duurzaam en leuk!

Koop bewust

Probeer producten zoals rijst, pasta en noten in voordeelverpakkingen te kopen. Dit scheelt niet alleen verpakkingsafval, maar is vaak ook voordeliger. 

Composteer groente- en fruitafval

Als u een tuin heeft, kunt u uw groente- en fruitafval composteren. Zo maakt u zelf vruchtbare compost voor uw tuin en verkleint u de hoeveelheid afval. 

Ga voor digitale opties

Verminder het gebruik van papier door te kiezen voor digitale facturen, e-tickets en online magazines.  

Door deze tips toe te passen, kunnen we samen de hoeveelheid afval verminderen. Want afval voorkomen, is niet alleen beter voor het milieu, het bespaart ook geld en maakt onze leefomgeving schoner en mooier.

 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer
Ontdek handige tips om uw afval scheiden te scheiden.

Afval scheiden begint al in de keuken en badkamer: handige tips! 

  • Introtekst: Door afval goed te scheiden, houdt u minder restafval over. Maar hoe kunt u dit gemakkelijk doen? Wist u dat u daar al in de keuken en badkamer mee kunt beginnen?

Door afval goed te scheiden, houdt u minder restafval over. Maar hoe kunt u dit gemakkelijk doen? Wist u dat u daar al in de keuken en badkamer mee kunt beginnen? In deze blog leggen we een aantal verschillende begrippen uit. Wat betekent gft? Wat moet er bij het restafval? En waar horen (kleine) elektrische apparaten en batterijen? Ook geven we u handige tips om gemakkelijk afval te scheiden om zo minder restafval over te houden.

Wat is gft?

Gft is groente-, fruit- en tuinafval en komt voornamelijk uit de keuken. Denk aan groente- en fruitschillen, koffiedik, theezakjes, graten en botjes. Maar ook bloemen, planten, gras en bladeren. Keukenpapier (zonder bedrukking) met etensresten of een restje jus mag ook in de gft-container. Maar let op: verpakkingsmateriaal van vlees, vis of kaas horen niet bij het gft-afval. Gooi geen plastic, papier of ander afval bij het gft. Dat verstoort de recycling en kan via compost in de natuur en het water terecht komen.

Wat is pmd?

Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken. Dit afval komt voornamelijk uit de keuken en de badkamer. Denk aan lege plastic flessen, blikjes, yoghurtpakken, aluminium schaaltjes, conservenblikken en plastic verpakkingen van bijvoorbeeld saus of shampoo. Pmd bestaan uit waardevolle grondstoffen waarvan nieuwe producten worden gemaakt.

Tips:

  1. Het is belangrijk om alleen verpakkingen bij het pmd te doen. Hard plastic en piepschuim horen op de milieustraat of bij het restafval. 
  2. Houdt verpakkingen los van elkaar, zodat de installatie ze kan scheiden.
  3. Buig bij conservenblikken het deksel naar binnen.
  4. Zorg dat verpakkingen zo leeg mogelijk zijn. Omspoelen hoeft niet.
  5. Vouw drankpakken plat en draai de dop er weer op. Zo bespaart u veel ruimte in de container.
  6. Om zwerfafval te voorkomen is het belangrijk dat u pmd verzamelt in een zak en deze weggooit in een vuilnisbak.
  7. Let op: op plastic drinkflessen en drankblikjes zit statiegeld

Bij een laagbouwwoning heeft u een aparte pmd-container om thuis pmd te scheiden. Woont u in een appartement, bovenwoning of in een laagbouwwoning zonder pmd-container, zoals in een buurtschap zoals de Giessenburg en de Bilderhof of in het centrum van Gorinchem, Leerdam of Vianen? Dan gaat u na de invoering van de milieupas pmd en restafval samen weggooien in de verzamelcontainer voor restafval. Alle verzamelcontainers voor pmd verdwijnen. Wij halen dit afval apart op en onze afvalverwerker gaat uw pmd en restafval achteraf scheiden. Let dus heel goed op dat u gft-afval juist scheidt zodat de natte stroom van gft niet vastkleeft aan uw restafval. Als u het juist scheidt, kan pmd makkelijker en beter uit het restafval worden gehaald zonder dat er bijvoorbeeld etensresten aan vast kleven. Zo weet u zeker dat ook uw pmd zo goed mogelijk gerecycled wordt. Als u de verpakkingen goed leegt en plat maakt, kunt u meer pmd in uw restafvalzak kwijt.  

Restafval 

Niet-recyclebaar afval, zoals luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en kapotte drinkglazen, kunt u bij het restafval (grijze container of vuilniszak) doen. Dit afval wordt vervolgens naar een afvalenergiecentrale gebracht. Daar wordt het restafval verbrand. Zo wordt energie voor elektriciteit of stadsverwarming opgewekt. Na de verbranding kunnen nog bruikbare metalen uit de as worden teruggewonnen. Een deel van de asresten wordt gebruikt bij de aanleg van wegen. 

Woont u in een hoogbouwwoning of laagbouwwoning zonder aparte pmd-container? Dan wordt uw afval eerst machinaal gescheiden: recyclebare materialen zoals plastic, drankverpakkingen en metalen worden eruit gehaald.  

(Kleine) elektrische apparaten en batterijen, waar mag u die weggooien? 

Batterijen vallen onder klein chemisch afval klein chemisch afval (kca). Batterijen bevatten schadelijke stoffen die het milieu kunnen belasten en zelfs brand kunnen veroorzaken. Gooi ze daarom nooit bij het restafval, maar lever ze in bij winkels, supermarkten en ook bij veel basisscholen. Ongeveer 95% van het nikkel, kobalt en koper in batterijen kan opnieuw worden gebruikt. Batterijen bevatten ook andere volledig herbruikbare metalen, zoals zink, ijzer en staal. Zink wordt gebruikt voor dakgoten, staal voor spijkers en staaldraad en nikkel wordt gebruikt voor nieuwe batterijen.  

Kapotte apparaten kunt u gratis inleveren bij aankoop van een nieuw, vergelijkbaar apparaat of op een van onze milieustraten. De ingezamelde apparaten worden op een milieuvriendelijke manier verwerkt. De meeste materialen, zoals staal, aluminium, koper, kunststoffen, glas, hout en PUR-poeder kunnen worden hergebruikt om nieuwe producten te maken. Kleine elektrische apparaten kunnen worden ingeleverd in inzamelbakken bij verschillende bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten. U kunt ze ook naar een van onze milieustraten brengen.  

Tip: Geef een nog werkend apparaat een tweede leven door het naar een kringloopwinkel te brengen of via internet te verkopen. Of laat een kapot apparaat repareren bij een repaircafé. Er zijn twee uitzonderingen: oude koelkasten, vriezers en wasdrogers moet u niet weggeven of verkopen omdat ze teveel energie verbruiken. Het is beter om ze naar de milieustraat te brengen (kijk ook naar de mogelijkheid om een gratis aanhanger te huren) of op afspraak te laten ophalen.  

Makkelijk afval scheiden in verschillende ruimtes 

Afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn verschillende plekken waar u gemakkelijk kunt beginnen: 

  1. Keuken: Plaats een apart keukenemmertje voor gft en een zak of bak voor pmd en restafval. Zorg dat u deze duidelijk labelt, zodat iedereen in huis weet waar het afval en grondstoffen in moeten. Of maak gebruik van speciale oplossingen, zodat u maar één bak nodig heeft voor verschillend afval. 
  2. Badkamer: Plaats een klein bakje voor lege shampoo- en douchegelflessen en andere plastic verpakkingen. Let op: Scheermesjes zijn vaak van plastic, maar moeten bij het restafval gegooid worden. Uiteraard is het nog beter om afval te voorkomen, overweeg eens een shampoobar of herbruikbare watjes. 
  3. Woonkamer en werkplek: Zet een papierbak neer voor kranten, tijdschriften en ander oud papier en karton. Het is ook mogelijk om uw tijdschrift of krant online te lezen. Dit zorgt voor minder oud papier en voorkomt dus afval.

Door op deze plekken in huis afval te scheiden, wordt afval scheiden een gewoonte en kunt u het gemakkelijk volhouden. 

Ga aan de slag met de Waardlanden-app!

Met deze handige tips kunt u direct aan de slag met afval scheiden in de keuken en andere ruimtes in huis. Bedenk dat goed afval scheiden helpt om de hoeveelheid restafval te verminderen en meer waardevolle grondstoffen te recyclen. Weet u het toch niet helemaal zeker waar uw afval en grondstoffen horen? Kijk dan in de Waardlanden-app of in onze uitgebreide scheidingswijzer.

 

Samen zorgen we voor een schonere en duurzamere wereld! 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips

Lees meer