Terug naar overzicht

Gaat u klussen of verbouwen en heeft u een woning of schuur die voor 1994 is gebouwd? Wees dan extra alert. Er kan asbest aanwezig zijn. Laat van tevoren controleren of er asbest aanwezig is en neem op tijd maatregelen.

Asbest is een materiaal dat vroeger veel werd gebruikt vanwege zijn isolerende, duurzame en brandwerende eigenschappen. Je kunt op allerlei plaatsen in huis vinden, zoals in:

  • Afvoerbuizen van cement
  • Dakbeschot
  • Gevelpanelen
  • Golfplaten
  • Kit van kozijnen
  • Leidingen
  • Plafondplaten
  • Platen achter de cv-ketel
  • Schoorstenen
  • Vensterbanken
  • Vloerzeil

Asbest heeft een groot nadeel. Als  u gaat zagen, boren of breken in materialen waar asbest in zit komen er veel microscopisch kleine vezels vrij. Deze vezels kunnen gemakkelijk worden ingeademd en in de longen terechtkomen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals verschillende vormen van kanker, waaronder longkanker en mesothelioom, ook bekend als asbestkanker.

Wees alert

Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn tijdens het klussen of verbouwen in een woning of schuur dat voor 1994 is gebouwd. Gebruik het Advies op maat van Milieucentraal om na te gaan of u asbest tegen kunt komen.

Veilig omgaan met asbest

Hier is een handig stappenplan om veilig met asbest om te gaan:

  1. Vermoedt u dat er asbest in uw woning of schuur aanwezig is? Neem geen risico en laat een professionele inspectie uitvoeren om dit te bevestigen. Een gespecialiseerd bedrijf kan monsters nemen en deze onderzoeken om te zien of er inderdaad asbest aanwezig is. Als het om asbest gaat geven zij u advies over de verwijdering.
  2. Controleer of u het zelf mag verwijderen. U mag alleen zelf asbest verwijderen als het materiaal:
  • Niet meer is dan 35 m2 per adres
  • asbestvezels stevig vastzitten
  • met schroeven is bevestigd, niet met spijkers of nietjes
  • het niet gelijmd is

Geldt bovenstaande niet, vraag dan altijd een gecertificeerd bedrijf. Bespreek met het bedrijf wie de melding doet bij het Omgevingsloket, zie stap 3.

  1. Doe een sloopmelding bij het Omgevingsloket. Als u zelf het asbest mag verwijderen, meld dit dan bij het Omgevingsloket en wacht op toestemming van de omgevingsdienst of gemeente.
  2. Bekijk eerst onderstaand filmpje van Milieu Centraal:

Verzamel daarna alle benodigde materialen, zoals beschermende wegwerpkleding, een mondmasker (beschermfactor FFP3), veiligheidsbril, handschoenen, werkschoenen, spuitlijm of haarlak , schone doek, tuinslang en afplaktape.

  1. Bereid de ruimte voor door deze leeg te maken en de vloer af te dekken met afdekfolie. Zo voorkomt u dat asbest op uw spullen komt.
  2. Kies een geschikte dag om aan de slag te gaan, bij voorkeur een regenachtige en windstille dag om te voorkomen dat asbestvezels wegwaaien.
  3. Houd spuitlijm of haarlak bij de hand voor het vastzetten van eventuele bouten. Voorkom het breken, zagen, schuren of schaven van asbestmateriaal.
  4. Verpak het verwijderde asbest en uw wegwerpkleding veilig in dubbel plastic en markeer het duidelijk als asbesthoudend afval. Het asbest moet u in speciale folie verpakken en goed dichtplakken. Deze folie en tape kunt u gratis bij onze milieustraat krijgen. Spoel het pakket daarna goed af met de tuinslang. Maak met een natte doek de werkomgeving daarna schoon.
    Materiaal dat lijkt op asbest, zoals asbestvrije golfplaten, worden bij de milieustraat behandeld als asbest. Daarom moet ook dit materiaal goed verpakt worden aangeleverd.
  5. Voor u asbest naar een van onze milieustraten brengt moet u een sloopmelding bij uw gemeente indienen. Soms heeft u ook een vergunning nodig. Op de website van uw gemeente kunt u hierover meer informatie vinden.
  6. Voordat u asbest naar de milieustraat brengt, moet u een formulier invullen waarin u meldt dat u asbest komt brengen. Geef dit formulier samen met de sloopmelding of vergunning aan de beheerder van de milieustraat.

Door deze stappen te volgen kan u veilig omgaan met asbest en de risico's minimaliseren tijdens renovaties en verbouwingen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met een professional voor advies en inspectie.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips