Terug naar overzicht

Het lijkt misschien logisch: zand, grond en (tuin)aarde zijn natuurlijke materialen, dus waarom zouden we ons zorgen maken over hoe we ze weggooien? Toch is het belangrijk om deze materialen op de juiste manier te verwerken. Anders kan dat een grote impact hebben op ons milieu.

Niet bij gft

Zand, grond en (tuin)aarde horen niet thuis bij het groente-, fruit- en tuinafval, ook wel bekend als gft. Het lijkt misschien logisch om ze daarbij weg te gooien, maar dit kan het composteerproces verstoren. Als deze materialen in de gft-container belanden, kan dit leiden tot afkeuring van de container. Met het gevolg dat deze niet wordt geleegd.

Thuis verwerken

Maar waar kunnen we deze materialen dan wel kwijt? Gelukkig is er een oplossing. Thuis kunt u kleine hoeveelheden pot- en tuingrond veilig weggooien bij het gft. Denk hierbij aan de aarde uit een bloempotje of de aarde bij onkruid. Van ons gft kunnen we groen gas en compost maken. Deze waardevolle hulpbronnen gebruikt de land- en tuinbouw als bodemverbeteraar, wat bijdraagt aan de groei van gewassen. Maar het mooie is dat we ook zelf voordeel kunnen hebben van compost in onze tuinen en voor onze planten. Bovendien wordt het gas gebruikt om huizen te verwarmen. Zo dragen we niet alleen bij aan een milieuvriendelijkere wereld, maar ook aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

Voordeel door hergebruik

Voor grotere hoeveelheden zand, grond en (tuin)aarde zijn er speciale bedrijven die deze materialen innemen, inspecteren en zuiveren voor hergebruik. Door samen te werken aan een schonere en groenere wereld kunnen we echt een verschil maken. Laten we dus bewust omgaan met onze natuurlijke materialen door deze goed te scheiden. Zo dragen we bij aan een schone regio en afvalvrije toekomst voor onszelf en de generaties die nog komen. Met elkaar én voor elkaar.

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips