De paasdagen staan vaak in het teken van samen zijn én samen eten. Een rijk gevulde ontbijttafel, gekookte eieren, afgebakken broodjes, een feestelijke stol, salade, dips en misschien zelfs een stukje taart. Heerlijk natuurlijk! Maar na het weekend blijven er vaak wat restjes over. En dat is helemaal niet erg – als u weet wat u ermee kunt doen.
Maak van restjes een feestje
Weggooien is niet nodig, want vaak kunt u er nog iets verrassend lekkers van maken. Gooi restjes niet zomaar weg. Met een paar overgebleven hapjes maakt u de volgende dag zó een nieuwe lunch voor uzelf of het hele gezin. Leg ze leuk op een bordje en u heeft een soort mini-proeverij. Denk aan een gekookt eitje, een plakje stol, een restje salade, wat fruit, een half croissantje. Erg lekker én u voorkomt verspilling.
Dit kunt u nog doen met restjes
Gekookte eieren:
- Gekookte eieren blijven nog een week goed in de koelkast.
- Maak er een simpele eiersalade van (met een beetje yoghurt of mayo, mosterd en bieslook)
- Snijd in partjes en voeg toe aan een groene salade of nasi
- Gebruik ze in een salade of wrap.
Brood:
- Maak tosti’s of wentelteefjes van oud witbrood
- Snijd stokbrood in plakjes, besprenkel met olie en maak crostini in de oven
- Besmeer met tomatensaus, kaas en groenten voor snelle minipizza’s
- Oude croissants? Snijd in stukjes en maak een zoete broodpudding met melk, ei en rozijnen
- Zelfs afgebakken broodjes kunt u met een beetje water en een paar minuten in de oven weer knapperig maken.
Paasstol over:
- Snijd deze in plakjes en vries ze in. Zo kunt u er later nog eens van genieten.
- Maak wentelteefjes van stol – feestelijk én verrassend lekker
- Gebruik in een trifle met yoghurt en rood fruit
Kaas, vleeswaren of spreads:
- Maak een ‘restjestoast’: beleg sneetjes brood met restjes kaas, tomaat of vleeswaren, even grillen in de oven
- Meng restjes kruidenroomkaas of hummus door pasta als saus
- Maak bladerdeeghapjes met restjes: ideaal om in te vriezen voor later
Groente en fruit:
- Maak een soepje van restjes wortel, prei of paprika
- Mix fruit in een smoothie of bak kleine muffins met stukjes appel of peer
- Verwerk groenterestjes in een hartige taart of omelet
Dadels of gedroogd fruit:
- Vul dadels met roomkaas of pindakaas en een beetje kaneel – perfecte snack
- Snijd dadels fijn en meng door couscous of een salade met geitenkaas
- Verwerk in bananenbrood, couscous, muffins of energierepen
Kleine moeite, groot verschil
Door bewust met restjes om te gaan voorkomt u verspilling én geniet u dubbel. Kijk dus eerst even wat u nog heeft, voordat u iets weggooit. Zo haalt u echt alles uit de feestdagen – ook achteraf.
Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips