De feestdagen staan voor de deur! Het is de tijd van gezelligheid en mooi versierde huizen. Gaat u uw huis ook in kerstsfeer brengen? Als u de mooie kerstversiering tevoorschijn haalt, kan het zomaar gebeuren dat er een kerstbal valt of dat de kerstverlichting niet meer werkt. Geen zorgen! Wij helpen u met tips over waar u dit en ander kerstafval het beste kunt weggooien, zodat u de feestdagen zonder zorgen kunt vieren.
1. Kapotte kerstballen
Uw eerste gedachte bij een kapotte kerstbal is misschien de glasbak, maar dat klopt niet. Kapotte kerstballen hebben een ander smeltpunt dan verpakkingsglas. Daarom horen ze bij het restafval. Glas scheiden kan soms best lastig zijn, want wist u bijvoorbeeld dat kapotte (wijn)glazen en ovenschalen ook niet in de glasbak mogen? Deze horen ook bij het restafval. We hebben een handig overzicht voor u om te zien welk glas waar mag. Twijfelt u nog? Gebruik dan onze handige scheidingswijzer om te zien wat u waar weggooit.
2. Kapotte kerstverlichting
Kerstverlichting is elektronisch afval en kan goed worden gerecycled. Lever het in bij speciale inleverbakken in winkels, zoals de bouwmarkt of elektronicazaken. Of breng het met de milieupas naar de milieustraat. Veel winkels nemen oude lampjes ook in bij de aankoop van nieuwe. Zo blijven ze buiten het restafval en wordt alles op de juiste manier gerecycled.
3. Netje om kerstboom
Haalt u een echte kerstoom in huis? Vaak zit daar een netje omheen om de kerstboom eenvoudig te vervoeren. Het netje is dan wel van plastic, maar moet bij het restafval. Waarom? Omdat het netje anders vastloopt in de sorteerinstallatie. Ook blijft ander afval in de netten hangen.
4. Karkas van een kalkoen
Gaat u genieten van een heerlijke kalkoen? Dat karkas kunt u in de gft-container gooien. Het valt namelijk onder groente-, fruit- en tuinafval. Zo helpt u mee aan een beter milieu!
5. Oase (steekschuim)
Doet u na de kerst uw kerststukje weg? Oase, ook wel steekschuim genoemd, is gemaakt van een soort plastic en moet bij het restafval. Het mag dus niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Echte takjes van bijvoorbeeld kerstbomen mogen wel bij het gft.
6. Inpakpapier
Wat doet u met inpakpapier? Als u het kunt scheuren, kunt u het bij het papier weggooien. Kunt u het niet scheuren? Dan is het geen papier en gooit u het bij het restafval.
7. Kaarsen
Stompjes en restjes kaarsvet kunt u hergebruiken om nieuwe kaarsen te maken. Ook kunt u oude kaarsen inleveren bij de kringloopwinkel. Doet u er niets meer mee? Gooi het dan bij het restafval.
8. Kuipje waxinelichtje
Heeft u waxinelichtjes gebrand? Gooi het kuipje zo leeg mogelijk bij uw plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd)*.
Met deze tips zorgt u ervoor dat uw feestdagen niet alleen gezellig, maar ook duurzaam zijn. Fijne feestdagen!
* Let op: Hoe u pmd weggooit hangt af van waar u woont. Bewoners van hoogbouw- en laagbouwwoningen zonder pmd-container mogen pmd en restafval samen weggooien in een verzamelcontainer voor restafval in de buurt. Dit afval wordt apart opgehaald en later met machines gesorteerd.
Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips