Terug naar overzicht

In een wereld waarin consumptie hoogtij viert, is het heel belangrijk dat we zorgen voor minder afval. Gelukkig is de oplossing simpel: delen en lenen. Goed voor onze planeet en we kunnen ook kosten besparen en gemeenschappen versterken. Met deze tips helpen wij u op weg naar een duurzamere levensstijl.

Leen spullen van anderen

Hoe vaak koopt u een product om er vervolgens achter te komen dat u het maar een paar keer per jaar gebruikt? Dit is waar lenen van anderen in het spel komt. In plaats van iets nieuws te kopen, kunt u er over nadenken om het te lenen van vrienden, familie of buren. Heeft u bijvoorbeeld tuingereedschap of een boor nodig voor een eenmalig klusje? Kies er dan voor om er een te lenen van een buurman of te huren bij een bouwmarkt. Het is belangrijk om voor elke aankoop na te denken of u het echt nodig hebt of niet.

Maak gebruik van de deeleconomie

De deeleconomie, misschien voor u een redelijk nieuw begrip, bestaat al eeuwen. Denk bijvoorbeeld aan bibliotheken. Tegenwoordig zijn er tal van online platforms en apps die zorgen dat producten delen gemakkelijker is dan ooit tevoren. Of u nu een auto nodig heeft voor een dagje uit of gereedschap voor een klusje thuis, er is waarschijnlijk een platform waar u het kunt vinden. Enkele voorbeelden zijn Peerby, waar u spullen kunt lenen van mensen in uw buurt, en SnappCar, een autodeelplatform. Door te delen verminderen we niet alleen afval, maar versterken we ook onze contacten.

Maak gebruik van kledingbibliotheken

Een opkomende trend van delen en lenen zijn kledingbibliotheken. Net als bij een gewone bibliotheek kunt u hier kleding lenen voor een speciale gelegenheid of gewoon om uw garderobe op te frissen. Door kleding te lenen in plaats van te kopen, vermindert u niet alleen afval, maar bespaart u ook geld en ruimte in uw kast.

Door te delen en te lenen kunnen we allemaal een steentje bijdragen en zo afval verminderen. Heeft u nog andere ideeën of tips over hoe u afval vermindert? Laat het ons weten!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips