Terug naar overzicht

Het is zomer. Tijd voor zon, veel buiten zijn en genieten van de natuur. In de vakantieperiode halen we vaak allerlei zomerse spullen tevoorschijn of kopen het nieuw.  Ontdek hoe u bewuster kunt hergebruiken, lenen of kopen om de zomer net zo leuk, maar veel duurzamer te maken! 

Hergebruiken en lenen 

Voordat u naar de winkel gaat voor nieuwe zomerspullen, bedenk eerst of u het echt nodig heeft. Misschien heeft u nog spullen van vorig jaar die u weer kunt gebruiken. Of zijn er vrienden, buren of familie waar u van kunt lenen. Heeft u bijvoorbeeld een zwembadje nodig voor die ene hete week? Vraag eerst rond in uw buurt. Ook picknickdekens kunnen prima gedeeld worden. Kampeerspullen zoals tenten en slaapzakken worden ook vaak maar een paar keer per jaar gebruikt. Door ze te delen, bespaart u geld en ruimte. Of kijk eens rond bij online deelplatformen waar u spullen kunt lenen of delen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. 

Duurzaam kopen 

Als u toch iets nieuws wilt kopen, kies dan voor duurzame opties. Zo draagt u direct bij aan een beter milieu. 

  • Badkleding: Ga voor badkleding van gerecyclede materialen. Deze zijn duurzaam en van goede kwaliteit. 
  • Strandstoelen en parasols: investeer in stevige spullen die meerdere zomers meegaan. 
  • Zonnebrand: Kies zonnebrand in biologisch afbreekbare verpakkingen of grotere verpakkingen om plastic te besparen. 

Geef spullen een tweede leven 

Heeft u zomerse spullen die nog in goede staat zijn maar die u niet meer gebruikt? Breng deze dan naar een kringloopwinkel of geef ze weg. Zo maakt u niet alleen uw zomer duurzamer, maar helpt u ook anderen genieten van een duurzame zomertijd. 

Kapotte of versleten zomerse spullen 

Zomerse spullen kunnen tijdens het gebruik kapot gaan of opraken. Dan is het goed om te weten waar u ze daarna  laat: 

  • Kapotte strandstoelen of parasolsDeze items kunnen meestal gerepareerd worden. Als reparatie niet mogelijk is, brengt u ze naar de milieustraat voor recycling.  
  • Versleten badkleding en handdoekenVersleten zwemkleding en handdoeken, mits schoon en droog, kunt u in de verzamelcontainer speciaal voor textiel in de wijk gooien. Dit zorgt ervoor dat de materialen hergebruikt kunnen worden. 
  • Zomerse opblaasspullen Zomerse opblaasartikelen zijn gemaakt van zacht pvc en dat is goed te recyclen. Kapotte of lekke zomerse opblaasartikelen kunt u in de maanden juli, augustus en september apart inleveren in de container voor opblaasartikelen bij één van onze milieustraten voor recycling. 
  • Zonnebrandcrème of -olieSpoel oude zonnebrandcrème of -olie nooit door de gootsteen, omdat dit problemen kan geven in de riolering. Deze producten moeten met de verpakking bij het restafval. Lege plastic flessen van zonnebrandcrème en -olie mogen wel bij plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd)*. Het liefst met de dop erop om geklieder te voorkomen. 

*Let op: Hoe u pmd weggooit hangt af van waar u woont. Bewoners van hoogbouw- en laagbouwwoningen zonder pmd-container mogen pmd en restafval samen weggooien in een verzamelcontainer voor restafval in de buurt. Dit afval wordt apart opgehaald en later met machines gesorteerd. 

Door uw zomerse spullen op de juiste manier weg te gooien, draagt u bij aan een beter milieu en zorgt u ervoor dat materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. 

Gebruik de scheidingswijzer 

Heeft u een ander zomers product en twijfelt u in welke bak het hoort? Met de handige Waardlanden-app heeft u altijd de scheidingswijzer en overige informatie over afval en grondstoffen bij de hand.  

Samen voor een duurzame zomer 

Elk klein gebaar helpt, van het delen van kampeerspullen tot het kiezen van gerecyclede badkleding. Door uw zomerse spullen weg te geven of op de juiste manier weg te gooien, zorgt u ervoor dat materialen hergebruikt kunnen worden en verminderen we samen de hoeveelheid afval. 

Laten we deze zomer inzetten op minder afval en meer genieten. Samen maken we het verschil!

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips