Terug naar overzicht

Door afval goed te scheiden, houdt u minder restafval over. Maar hoe kunt u dit gemakkelijk doen? Wist u dat u daar al in de keuken en badkamer mee kunt beginnen? In deze blog leggen we een aantal verschillende begrippen uit. Wat betekent gft? Wat moet er bij het restafval? En waar horen (kleine) elektrische apparaten en batterijen? Ook geven we u handige tips om gemakkelijk afval te scheiden om zo minder restafval over te houden.

Wat is gft?

Gft is groente-, fruit- en tuinafval en komt voornamelijk uit de keuken. Denk aan groente- en fruitschillen, koffiedik, theezakjes, graten en botjes. Maar ook bloemen, planten, gras en bladeren. Keukenpapier (zonder bedrukking) met etensresten of een restje jus mag ook in de gft-container. Maar let op: verpakkingsmateriaal van vlees, vis of kaas horen niet bij het gft-afval. Gooi geen plastic, papier of ander afval bij het gft. Dat verstoort de recycling en kan via compost in de natuur en het water terecht komen.

Wat is pmd?

Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken. Dit afval komt voornamelijk uit de keuken en de badkamer. Denk aan lege plastic flessen, blikjes, yoghurtpakken, aluminium schaaltjes, conservenblikken en plastic verpakkingen van bijvoorbeeld saus of shampoo. Pmd bestaan uit waardevolle grondstoffen waarvan nieuwe producten worden gemaakt.

Tips:

  1. Het is belangrijk om alleen verpakkingen bij het pmd te doen. Hard plastic en piepschuim horen op de milieustraat of bij het restafval. 
  2. Houdt verpakkingen los van elkaar, zodat de installatie ze kan scheiden.
  3. Buig bij conservenblikken het deksel naar binnen.
  4. Zorg dat verpakkingen zo leeg mogelijk zijn. Omspoelen hoeft niet.
  5. Vouw drankpakken plat en draai de dop er weer op. Zo bespaart u veel ruimte in de container.
  6. Om zwerfafval te voorkomen is het belangrijk dat u pmd verzamelt in een zak en deze weggooit in een vuilnisbak.
  7. Let op: op plastic drinkflessen en drankblikjes zit statiegeld

Bij een laagbouwwoning heeft u een aparte pmd-container om thuis pmd te scheiden. Woont u in een appartement, bovenwoning of in een laagbouwwoning zonder pmd-container, zoals in een buurtschap zoals de Giessenburg en de Bilderhof of in het centrum van Gorinchem, Leerdam of Vianen? Dan gaat u na de invoering van de milieupas pmd en restafval samen weggooien in de verzamelcontainer voor restafval. Alle verzamelcontainers voor pmd verdwijnen. Wij halen dit afval apart op en onze afvalverwerker gaat uw pmd en restafval achteraf scheiden. Let dus heel goed op dat u gft-afval juist scheidt zodat de natte stroom van gft niet vastkleeft aan uw restafval. Als u het juist scheidt, kan pmd makkelijker en beter uit het restafval worden gehaald zonder dat er bijvoorbeeld etensresten aan vast kleven. Zo weet u zeker dat ook uw pmd zo goed mogelijk gerecycled wordt. Als u de verpakkingen goed leegt en plat maakt, kunt u meer pmd in uw restafvalzak kwijt.  

Restafval 

Niet-recyclebaar afval, zoals luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en kapotte drinkglazen, kunt u bij het restafval (grijze container of vuilniszak) doen. Dit afval wordt vervolgens naar een afvalenergiecentrale gebracht. Daar wordt het restafval verbrand. Zo wordt energie voor elektriciteit of stadsverwarming opgewekt. Na de verbranding kunnen nog bruikbare metalen uit de as worden teruggewonnen. Een deel van de asresten wordt gebruikt bij de aanleg van wegen. 

Woont u in een hoogbouwwoning of laagbouwwoning zonder aparte pmd-container? Dan wordt uw afval eerst machinaal gescheiden: recyclebare materialen zoals plastic, drankverpakkingen en metalen worden eruit gehaald.  

(Kleine) elektrische apparaten en batterijen, waar mag u die weggooien? 

Batterijen vallen onder klein chemisch afval klein chemisch afval (kca). Batterijen bevatten schadelijke stoffen die het milieu kunnen belasten en zelfs brand kunnen veroorzaken. Gooi ze daarom nooit bij het restafval, maar lever ze in bij winkels, supermarkten en ook bij veel basisscholen. Ongeveer 95% van het nikkel, kobalt en koper in batterijen kan opnieuw worden gebruikt. Batterijen bevatten ook andere volledig herbruikbare metalen, zoals zink, ijzer en staal. Zink wordt gebruikt voor dakgoten, staal voor spijkers en staaldraad en nikkel wordt gebruikt voor nieuwe batterijen.  

Kapotte apparaten kunt u gratis inleveren bij aankoop van een nieuw, vergelijkbaar apparaat of op een van onze milieustraten. De ingezamelde apparaten worden op een milieuvriendelijke manier verwerkt. De meeste materialen, zoals staal, aluminium, koper, kunststoffen, glas, hout en PUR-poeder kunnen worden hergebruikt om nieuwe producten te maken. Kleine elektrische apparaten kunnen worden ingeleverd in inzamelbakken bij verschillende bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten. U kunt ze ook naar een van onze milieustraten brengen.  

Tip: Geef een nog werkend apparaat een tweede leven door het naar een kringloopwinkel te brengen of via internet te verkopen. Of laat een kapot apparaat repareren bij een repaircafé. Er zijn twee uitzonderingen: oude koelkasten, vriezers en wasdrogers moet u niet weggeven of verkopen omdat ze teveel energie verbruiken. Het is beter om ze naar de milieustraat te brengen (kijk ook naar de mogelijkheid om een gratis aanhanger te huren) of op afspraak te laten ophalen.  

Makkelijk afval scheiden in verschillende ruimtes 

Afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn verschillende plekken waar u gemakkelijk kunt beginnen: 

  1. Keuken: Plaats een apart keukenemmertje voor gft en een zak of bak voor pmd en restafval. Zorg dat u deze duidelijk labelt, zodat iedereen in huis weet waar het afval en grondstoffen in moeten. Of maak gebruik van speciale oplossingen, zodat u maar één bak nodig heeft voor verschillend afval. 
  2. Badkamer: Plaats een klein bakje voor lege shampoo- en douchegelflessen en andere plastic verpakkingen. Let op: Scheermesjes zijn vaak van plastic, maar moeten bij het restafval gegooid worden. Uiteraard is het nog beter om afval te voorkomen, overweeg eens een shampoobar of herbruikbare watjes. 
  3. Woonkamer en werkplek: Zet een papierbak neer voor kranten, tijdschriften en ander oud papier en karton. Het is ook mogelijk om uw tijdschrift of krant online te lezen. Dit zorgt voor minder oud papier en voorkomt dus afval.

Door op deze plekken in huis afval te scheiden, wordt afval scheiden een gewoonte en kunt u het gemakkelijk volhouden. 

Ga aan de slag met de Waardlanden-app!

Met deze handige tips kunt u direct aan de slag met afval scheiden in de keuken en andere ruimtes in huis. Bedenk dat goed afval scheiden helpt om de hoeveelheid restafval te verminderen en meer waardevolle grondstoffen te recyclen. Weet u het toch niet helemaal zeker waar uw afval en grondstoffen horen? Kijk dan in de Waardlanden-app of in onze uitgebreide scheidingswijzer.

 

Samen zorgen we voor een schonere en duurzamere wereld! 

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips