Terug naar overzicht

Het beheer van uw voorraad in de keuken of voorraadkast is belangrijk om verspilling te voorkomen en slimmer te koken. Deze week is het de Verspillingsvrije week. Wij helpen u graag op weg met een paar handige tips die u eenvoudig kunt toepassen. Niet alleen in deze week, maar het hele jaar door. 

Voorraad organiseren

Minder eten verspillen; dat is wat we allemaal willen. Toch houdt de één weleens een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje pasta in de koelkast net te laat. Als u eten op de juiste manier bewaart blijft het langer goed. Een georganiseerde keuken of voorraadkast begint daarom met goed voorraadbeheer. Gebruik uw koelkast, vriezer en voorraadkast goed en volg onderstaande tips:

1. Slim inrichten

Maak uw voorraad overzichtelijk en geef producten zoveel mogelijk een vaste plek, dan vindt u het makkelijk terug.  

2. Gebruik stickers of kaartjes 

Door stickers of kaartjes op producten te plakken ziet u snel wat er eerst op moet. Zo voorkomt u dat voedsel bederft en heeft u een beter overzicht op uw voorraad. 

3. Oud voor nieuw 

Zet oudere producten vooraan en nieuwe producten achteraan. Op die manier gebruikt u eerst wat al het langst in voorraad staat en verspilt u geen eten. 

4. Plan maaltijden 

Door vooruit te plannen wat u gaat koken, kunt u beter inschatten welke ingrediënten u nodig heeft en voorkomt u dat u te veel koopt. 

5. Basisvoorraad 

Het is handig een aantal basisproducten die lang houdbaar zijn in huis te hebben, zoals pasta, rijst en eten in blik of pot. Dit noemen we ook wel een ijzeren voorraad. Zo heeft u altijd iets in huis om een maaltijd van te maken. Deze producten zijn makkelijk te combineren met verse producten die snel op moeten. 

6. Ken uw voorraad 

Houd een lijstje bij van wat u in huis heeft en vink af wat u gebruikt. Zo weet u altijd wat u nodig heeft als u boodschappen doet. 

7. Let op de houdbaarheidsdatums 

Bewaar producten zo veel mogelijk in de originele verpakking, dan kunt u regelmatig de houdbaarheidsdatums van producten controleren. Gebruik producten op tijd om verspilling te voorkomen. Na de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) kunt u het product vaak nog gebruiken, maar het is slim om eerst te kijken, ruiken en proeven. TGT (Te Gebruiken Tot) betekent dat het product tot deze datum veilig is om te eten. Daarna moet het weggegooid worden, omdat het risico op voedselvergiftiging groot is. 

8. Het gebruik van uw koelkast 

De beste temperatuur voor uw koelkast is 4ºC. Bacteriën krijgen minder kans en eten blijft langer goed. Vlees, vis, zuivel  en restjes die u binnen 2 dagen opeet moeten altijd in de koelkast, maar ook veel soorten fruit en groente blijven veel langer goed als u deze in de koelkast bewaart. Een klein deel bewaart u beter op een vaste plek buiten de koelkast, zoals tropisch fruit, tomaten, komkommer, paprika en aubergine. Meer tips om producten te bewaren in de koelkast

9. Het gebruik van uw vriezer

Producten die u invriest kunt u lang bewaren, zoals verse producten, restjes eten en alles wat u bevroren koopt. Meer tips om producten te bewaren in de vriezer.

10. Slim omgaan met restjes  

Probeer eens nieuwe gerechten te maken met restjes, zoals soepen of smakelijke stoofschotels. Verdeel restjes in kleine porties en vries ze in. Zo blijft het eten langer goed en kunt u het later gemakkelijk gebruiken voor een snelle maaltijd. Dit helpt u om minder eten weg te gooien en bespaart u tijd bij het koken.

11. Lees etiketten 

Op het etiket ziet u hoe een product moet bewaren. Zet producten die u gekoeld moet bewaren altijd in de koelkast, ook als deze nog niet zijn geopend.  

12. Gebruik de online Bewaarwijzer 

In de online Bewaarwijzer vindt u van meer dan 2.000 producten de bewaaradviezen met  handige bewaartips. 

13. Gebruik andere handige hulpmiddelen 

Er bestaan handige hulpmiddelen om uw voorraad nog makkelijker te beheren en zo verspilling van voedsel te voorkomen.  

  • Eerst op tapeEerst op tape is een handig hulpmiddel om de houdbaarheidsdatum van producten aan te geven. Plak deze speciale tape op verpakkingen om aan te geven welke producten eerst op moeten. Zo ziet u snel welke producten u binnenkort moet gebruiken om verspilling te voorkomen. 
  • Koelkast- en vriezerstickerDeze stickers zijn speciaal ontworpen om de houdbaarheidsdatum van voedsel in de koelkast en vriezer aan te geven. Plak deze stickers op verpakkingen om de houdbaarheidsdatum van voedsel in de koelkast en vriezer aan te geven. Dit helpt om bij te houden hoe lang voedsel nog goed is. 
  • EetmaatjeHet eetmaatje is een handig hulpmiddel om porties te controleren en de juiste hoeveelheid voedsel te serveren. De maatbeker of lepel met duidelijke maataanduidingen zorgt dat u precies kan afmeten hoeveel eten u nodig heeft. Dit helpt overmatige porties en verspilling te voorkomen. 
  • Herinneringssticker op broodPlak een herinneringssticker op uw broodverpakking om u eraan te herinneren om uw brood op tijd op te maken voordat het oud wordt. Zo voorkomt u voedselverspilling en geniet u elke dag van vers brood. 

Door deze simpele tips toe te passen, houdt u niet alleen uw keuken en voorraadkast georganiseerd, maar voorkomt u ook verspilling van voedsel.  

Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips