Wist u dat vrijwel alle theezakjes en koffiepads die we in Nederland gebruiken composteerbaar zijn? Gooi ze daarom weg bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Veel mensen gooiden de koffiepads en theezakjes al op gevoel in de gft-bak. Door kunststof in het filtermateriaal raakte het compost vervuild. Dat plastic heeft de sector er nu uitgehaald. Koffie- en theeproducenten in Nederland spraken met de Rijksoverheid af om hun koffiepads en theezakjes van volledig composteerbaar materiaal te maken.
88 miljoen kilo extra compost
Maar liefst 93 procent van de theezakjes en 97 procent van alle koffiepads is inmiddels composteerbaar, blijkt volgens de branchevereniging Koffie & Thee Nederland uit een steekproef van Rijkswaterstaat. Alle koffiepads en theezakjes die nu bij het gft mogen, leveren volgens de brancheorganisatie ongeveer 88 miljoen kilo extra compost op. Goed voor land- en tuinbouw, zodat gewassen beter kunnen groeien en voor in de eigen tuin.
Let op: koffiecapsules bij het restafval
Koffiecapsules (cups) horen wel bij het restafval. Composteerbare koffiecapsules breken, net als veel andere harde plastics, vaak niet of onvoldoende af in composteerinstallaties. Op langere termijn willen fabrikanten proberen de aluminium cups goed te recyclen. Plannen daarvoor zijn nog in de maak.
Wat mag wel en niet bij het groente-, fruit- en tuinafval?
Benieuwd wat er nog meer bij het groente-, fruit en tuinafval mag en wat niet? Bekijk onze scheidingsregels voor keukenafval, fijn tuinafval, dieren en hulpmiddelen bij afval scheiden.
Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips