Terug naar overzicht

Een kat in huis betekent vrijwel zeker een kattenbak. Maar wist u dat de keuze van kattenbakvulling impact heeft op het milieu? Met meer dan 3 miljoen katten in Nederland en een gemiddelde van 50-100 kg kattenbakvulling per jaar per kat, is het belangrijk om bewust te zijn van de milieueffecten.

Tips voor duurzaam gebruik van kattenbakvulling 

  1. Regelmatig schoonmaken: Het regelmatig verwijderen van ontlasting vermindert de noodzaak om de kattenbakvulling vaak te vervangen en vermindert geuroverlast.
     
  2. Kies voor hernieuwbare grondstoffen: Gebruik kattenbakvulling gemaakt van materialen zoals houtsnippers, maisstengels of tarwestengels. Deze zijn duurzamer dan minerale vullingen.

  3. Juiste afvalverwerking: Gebruikte kattenbakvulling hoort bij het restafval, niet bij het gft. Dit geldt zelfs voor vullingen van hernieuwbare grondstoffen vanwege mogelijke schadelijke stoffen.

  4. Vermijd compostering: Kattenbakvulling bevat mogelijk drukinkt of schadelijke stoffen die niet geschikt zijn voor compostering. Gooi het dus niet op de composthoop.

  5. Vermijd doorspoelen: Spoel kattenbakvulling nooit door de wc om verstoppingen te voorkomen.

  6. Gebruik klontvormende kattenbakvulling: die vergemakkelijkt het opruimen. U schept de uitgedroogde ontlasting er eenvoudig uit. Als de niet-klontvormende vullingen verzadigd zijn, moet de kattenbak in zijn geheel verschoond worden.

Kies verstandig en draag bij aan een groenere wereld, ook als u de kattenbak verschoont. Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips