Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe u afval kunt voorkomen, hoe u thuis uw grondstoffen het beste kan scheiden én hoe we met elkaar de buurt opgeruimd en schoon houden, zonder afval.

Lees snel meer over:

Afval voorkomen, scheiden en recyclen

Gebruik de scheidingswijzer 

Gebruik de meertalenkaart

Zet geen afval naast verzamelcontainers  

Past het afval niet in de container? 

Verhuist u en heeft u grofvuil? 

Werkt uw milieupas niet? 

Is de verzamelcontainer vol? 

Storing verzamelcontainer 

Voorkom geluidsoverlast 

Afval voorkomen, scheiden en recyclen

Als u thuis uw afval goed scheidt zijn uw kosten lager, dan wanneer u veel restafval heeft. Want hoe minder vaak u restafval aanbiedt, hoe lager het wisselende deel wordt van de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Ten minste, als u in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam of Molenlanden woont. Inwoners van Vijfheerenlanden krijgen namelijk nog geen invloed op een deel van de afvalstoffenheffing.

Meer informatie en tips over afval voorkomen, scheiden én recyclen leest u in onze blogs of bekijkt u in onze video's. Van slimme recyclingsuggesties tot creatieve ideeën voor hergebruik. Ontdek hoe u kunt bijdragen aan effectieve afvalscheiding en waarom u thuis afval moet scheiden, of juist niet! Leer meer over de voordelen van bron- en nascheiding en hoe deze methoden ons helpen naar een duurzamere toekomst.

Gebruik de scheidingswijzer

Twijfelt u wel eens in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer en de Waardlanden-app helpen daarbij. Zo heeft u altijd alle informatie over afval en grondstoffen bij de hand. Heeft u liever een papieren scheidingswijzer? U kunt de afvalscheidingswijzer bekijken, downloaden én eventueel uitprinten. Dan kunt u deze thuis op een handige plek ophangen. Dan ziet u snel wat waar hoort.

Gebruik de meertalenkaart

Onze toezichthouders en milieucoaches gebruiken een meertalenkaart over afval. Deze kaart geeft duidelijke en begrijpelijke informatie over afvalscheiding en -inzameling aan inwoners die niet of onvoldoende Nederlands spreken. Op de meertalenkaart staat in het Arabisch, Engels, Oekraïens, Pools, Roemeens en Turks meer informatie over de soorten containers en wat er in hoort, de locaties van verzamelcontainers, wat er naar de kringloopwinkel mag of milieustraat moet en het belang van het niet achterlaten van etensresten op straat. Hierdoor weten alle inwoners hoe ze afval en grondstoffen moeten scheiden en aanbieden. Ook vergroot het de bewustwording over afvalscheiding binnen gemeenschappen.

U kunt de meertalenkaart bekijken, downloaden en uitprinten om thuis te gebruiken.

Bekijk en download de meertalenkaart

Zet geen afval naast verzamelcontainers

Afval naast de verzamelcontainer zetten is niet toegestaan. Behalve de hoge kosten voor deze overtreding, zijn bijplaatsingen slecht voor de veiligheid en volksgezondheid in een wijk en het ziet er ook nog eens heel vies uit. Om te zorgen voor een schone en veilige openbare ruimte zonder zwerfafval en ongedierte is het belangrijk bijgeplaatst afval zo snel mogelijk te verwijderen. Zo gaan we kopieergedrag tegen. Mensen plaatsen namelijk afval bij als ze zien dat ergens al iets staat.

Daarom gebruiken we nu directe overheidsmaatregelen of wel spoedeisende bestuursdwang. We brengen de kosten in rekening om het illegaal geplaatste afval op te ruimen. De kosten hiervoor bedragen € 206,50. Dit heeft als voordeel dat de omgeving schoon blijft doordat vervuiling meteen wordt opgeruimd. Zo zorgen we voor een veilige, gezonde en schone omgeving. 

         

Past het afval niet in de container?

Breng het naar de milieustraat of maak een afspraak en laat het ophalen. U kunt ook een grofvuilafspraak maken in de Waardlanden-app. Met de milieupas kunt u de milieustraten zo vaak bezoeken als u wilt. Inwoners van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden betalen een tarief voor een klein aantal soorten afval en grondstoffen. Deze tarieven worden jaarlijks vastgesteld. Per huishouden kunt u met de milieupas 3 keer per jaar één of meer van deze grondstoffen naar de milieustraat brengen zonder dat u hiervoor apart moet betalen. Vanaf het vierde bezoek geldt een tarief. Voor welke grondstoffen u apart moet betalen, ontdekt u bij grofvuil zelf wegbrengen en thuis laten ophalen.

         

Verhuist u en heeft u grofvuil?

Breng grofvuil met uw milieupas naar de milieustraat of maak een afspraak en laat het door ons ophalen. U kunt ook eenvoudig een grofvuilafspraak maken in de Waardlanden-app. U kunt gratis een aanhangwagen reserveren bij de milieustraat en deze twee uur lang gebruiken om spullen naar de milieustraat te brengen. 

Woont u in Gorinchem en heeft u geen auto?

Woont u in Gorinchem en heeft u geen auto om grofvuil weg te brengen? Bel op werkdagen tussen 08.30 en 16.3 uur naar Poort6 via 0183-669900. Zij kunnen u ook helpen uw afval weg te brengen.

         

Werkt uw milieupas niet?

Het kan voorkomen dat uw pas of de paslezer niet werkt. Probeer uw pas dan eerst bij een andere verzamelcontainer voor restafval. Er is altijd een andere container op loopafstand bij u in de buurt. Werkt uw pas daar ook niet, doe dan een melding op onze website of in de Waardlanden-app. Laat de zak niet achter bij de verzamelcontainer, maar neem deze weer mee terug naar huis. 

         

Is de verzamelcontainer vol?

Door een ingebouwde melder in de verzamelcontainers kunnen we op afstand bijhouden hoe vol de containers zitten. Zo kunnen we de planning verder verbeteren en de verzamelcontainers op tijd legen. Bent u toch eerder bij een volle verzamelcontainer dan wij of is er een storing? Probeer dan een andere verzamelcontainer voor restafval bij u in de buurt. Er is er altijd een op loopafstand. Afval naast de verzamelcontainer zetten is niet toegestaan.

         

Storing verzamelcontainer

Storingen kunt u 24 uur per dag melden op onze website of in de Waardlanden-app. Het is fijn als u meteen het containernummer doorgeeft, dan kunnen onze collega's het probleem nog sneller oplossen en bijplaatsingen voorkomen. Het containernummer vindt u linksboven op de verzamelcontainer. Uw vuilniszak kunt u weggooien in een andere container. Er is altijd een andere container op loopafstand bij u in de buurt. Of neem uw vuilniszak weer mee naar huis tot de storing is opgelost. Zet uw afval niet naast de verzamelcontainer. De kosten voor deze overtreding zijn hoog!

         

Voorkom geluidsoverlast

Om geluidsoverlast te voorkomen vragen wij u om de verzamelcontainer niet te gebruiken tussen 22.00 uur en 7.00 uur.

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u net als veel andere inwoners vragen heeft over afval scheiden of toezicht en hanhaving. Dat is begrijpelijk. Daarom vindt u hier antwoorden op veelgestelde vragen.
Heeft u een andere vraag? Stel ons uw vraag. Wij doen ons best uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. En u helpt gelijk deze lijst met veelgestelde vragen aan te vullen.

Samen houden we de buurt opgeruimd en schoon.