In 2023 gooide elke persoon in onze regio gemiddeld 186 kilo restafval weg. Maar daarvan is minder dan 30 kilo echt restafval. Dit betekent dat we veel meer kunnen recyclen en onze afvalberg kunnen verkleinen. Wat kunt u nog uit uw restafval halen? Hier zijn enkele simpele tips om uw afval beter te scheiden en zo bij te dragen aan een afvalvrije en schone regio.
Gft: 44% in restafval
Etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (gft) vormt ruim 40% van ons restafval. Gooi dit gratis met uw milieupas in de verzamelcontainer voor gft of in de gft-container thuis. Wilt u zakjes gebruiken? Gebruik dan alleen composteerbare zakjes met het Kiemplant-logo of OK-compost-logo. Hiermee kunnen we compost maken, wat weer goed is voor onze tuinen en landbouw.
Pmd: 8% in restafval*
Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) maken 8% van ons restafval uit. Gooi deze los van elkaar in de pmd-container. Hiermee zorgt u ervoor dat deze materialen goed gerecycled kunnen worden.
*Let op: Hoe u uw pmd weggooit, hangt af van waar u woont. Bewoners van hoogbouw- en laagbouwwoningen zonder pmd-container mogen pmd en restafval samen weggooien in een verzamelcontainer voor restafval in de buurt. Dit afval wordt apart opgehaald en later met machines gesorteerd.
Apparaten: 1% in restafval
Nog steeds verdwijnt 1% van de apparaten in het restafval. Dit kan beter! Lever alles met een stekker of batterij gratis in bij de milieustraat, bouwmarkt of winkel waar u een nieuw apparaat koopt. Deze apparaten kunnen vaak gerepareerd of gerecycled worden, wat waardevolle grondstoffen bespaart.
Glas: 4% in restafval
Ongeveer 4% van ons restafval bestaat uit glas. Zorg ervoor dat verpakkingsglas, zoals flessen en potten, met dop of deksel in de glasbak belanden. Glas is eindeloos recyclebaar en hoeft nooit bij het restafval te eindigen.
Papier: 5% in restafval
Papier en karton maken nog 5% van ons restafval uit. Zorg ervoor dat schoon en droog papier en karton in de papiercontainer belanden. Papier kan uitstekend gerecycled worden, waardoor minder bomen gekapt hoeven te worden.
Babyluiers: 6% in restafval
Babyluiers vormen 6% van ons restafval. U kunt gebruikte luiers gratis inleveren bij de milieustraat met speciale luierzakken die daar verkrijgbaar zijn. Nog beter is het gebruik van wasbare luiers, die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook kostenbesparend.
Textiel: 4% in restafval
Ook 4% van het restafval bestaat uit textiel. Schoon, droog, goed, versleten of kapot textiel hoort netjes verpakt in de textielcontainer. Dit zorgt ervoor dat het textiel opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden.
Overig herbruikbaar: 12% in restafval
Maar liefst 12% van het restafval bestaat uit herbruikbare grondstoffen zoals klein chemisch afval, harde kunststoffen, metaal, piepschuim en frituurvet. Lever deze met de milieupas gescheiden en gratis in bij de milieustraat om recycling mogelijk te maken.
Restafval: 16% in de restafcontainer
Scheid uw afval en grondstoffen goed, dan blijft er weinig restafval over. Dit is beter voor het milieu en uw portemonnee.
Twijfelt u waar uw afval hoort?
Gebruik de scheidingswijzer op de website of in de Waardlanden-app. Of download de handige scheidingswijzer:
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Nederlands
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Arabisch
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Engels
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Oekraïens
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Pools
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Roemeens
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Spaans
- Download de handige afvalscheidingswijzer in het Turks
Door ons afval goed te scheiden en te recyclen maken we onze regio schoner en duurzamer. Doe mee en haal nog meer uit uw restafval. Goed voor het milieu en uw portemonnee!
Ga voor meer tips naar waardlanden.nl/tips